ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чехія попереджає про російські кампанії дезінформації, які загрожують виборам до ЄП

Російський вплив і кампанії з дезінформації в ЄС становлять значну загрозу чесності виборів до Європейського парламенту. Про це йдеться у висновку Комітету із закордонних справ, оборони та безпеки Сенату Чехії, який озвучив його голова сенатор Павел Фішер, повідомляє Euractiv. 

Це відбулося після нещодавнього викриття діяльності медіакомпанії “Голос Європи” (Voice of Europe), яка поширювала російську пропаганду в ЄС і нещодавно потрапила до санкційного списку ЄС.

У висновку комітету йдеться, що російське втручання не тільки ставить під загрозу вільне ухвалення рішень, але й є неприйнятним порушенням прав громадян ЄС.

Фішер зазначив, що медіакомпанія “Голос Європи” “намагалася вплинути на публічні дебати в Чехії та інших країнах ЄС за гроші Російської Федерації, працювала проти інтересів Чехії та систематично поширювала російську пропаганду”.

Комітет сенату отримав інформацію про “Голос Європи” безпосередньо від Служби безпеки Чехії під час закритого засідання, пояснив він.

Також комітет у своєму висновку висловив стурбованість тим, що Словаччина надала міжнародний захист проросійському політику та медіамагнату, який стоїть за “Голосом Європи”, Артему Марчевському.

“Це діяло проти інтересів безпеки Чеської Республіки”, – додав Фішер.

Як повідомляв ІМІ, cпецслужби кількох країн ЄС, зокрема Польщі та Чехії, викрили фінансовану Кремлем шпигунську мережу, яка використовувала сайт Voice-of-Europe.eu (“Голос Європи”) для поширення дезінформації.

Уряд Чехії додав до національного списку санкцій компанію “Голос Європи”, її керівника Артема Марчевського, а також підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука, який таємно фінансує “Голос Європи”. Санкції покликані вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути операцію впливу в Чехії.

Чехія повідомила, що Медведчук дистанційно інструктує Марчевського і використовує його для фінансування співпраці з журналістами та прихованої підтримки обраних осіб з-поміж кандидатів на виборах до Європарламенту.

8 квітня 2024 року Державне бюро розслідувань повідомило, що викрило помічників народних депутатів від забороненої партії “ОПЗЖ” на сприянні Росії. За даними джерела УП, це гендиректор 112 телеканалу Артем Марчевський.

У травні 2024 року Словаччина надала Марчевському захист.

Liked the article?
Help us be even more cool!