ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд залишив без змін рішення про умовне покарання нападнику, що пошкодив руку журналістці

27.12.2022, 11:03
Фото – newsone.ua
Фото – newsone.ua

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення суду першої інстанції в справі щодо нападу у 2020 році на тодішню журналістку телеканалу NewsOne Тетяну Сивоконь, яка разом з оператором знімала в місті Красилів сюжет про запровадження карантинних обмежень у зв'язку з пандемією COVID-19. Про це повідомила Хмельницька обласна прокуратура.

Нагадаємо, 7 жовтня 2021 року Старокостянтинівський суд Хмельницької області засудив нападника на журналістку до двох років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком один рік. 

Сам напад стався 25 березня 2020 року в місті Красилів, що на Хмельниччині. Знімальна група каналу зайшла в магазин на другому поверсі торговельного центру “Мега”. Підійшовши до прилавка, журналістка взяла упаковку з медичними масками та, назвавшись продавцю журналісткою телеканалу, поцікавилась інформацією про продаж і походження медичних масок. Чоловік у відповідь сказав, що маски не продаються, хоча на них був розміщений цінник магазину. Під час суперечки засуджений почав викручувати їй руку, завдавши тілесних ушкоджень. Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста”, а в жовтні 2020 року скерувала до суду обвинувальний акт.

Рішення суду першої інстанції оскаржували як журналістка, так і обвинувачений. Захисник обвинуваченого просив апеляційний суд скасувати вирок місцевого суду в частині визнання обвинуваченого винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 345-1 ККУ. Натомість просив визнати обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 125 ККУ, призначивши йому покарання у вигляді штрафу розміром 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень. В іншій же частині – залишити рішення без змін.

Представник потерпілої в апеляційній скарзі просив змінити вирок суду першої інстанції та призначити обвинуваченому покарання у вигляді двох років позбавлення волі, цивільний позов задовольнити повністю, стягнути з обвинуваченого 200 тисяч гривень моральної шкоди.

Захисник журналістки пояснював, що призначене покарання для обвинуваченого не призведе до настання жодних реальних негативних наслідків, а визначений судом першої інстанції розмір матеріальної шкоди (10 тисяч гривень. – Ред.) був необґрунтований, адже потерпіла вимушено була позбавлена можливості працювати та жити у звичайному ритмі, а стан її здоров’я є невідновлювальним.

“Призначене… покарання відповідає вимогам закону, принципам законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, є необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення нових злочинів і не є надто м’яким”, – йдеться в тесті рішення суду апеляційної інстанції.

Доводи ж представника потерпілої щодо необхідності збільшення розміру моральної шкоди, на думку суду, позбавлені також підстав.

Врешті колегія суддів апеляційного суду залишила без змін рішення суду першої інстанції, а апеляційні скарги – без задоволення. Ухвала суду набрала законної сили з моменту її оголошення, однак може бути оскаржена в касаційному порядку.

Liked the article?
Help us be even more cool!