ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд скасував рішення, яким Апарат ВР зобов'язали надати ЖАР.INFO запитувану інформацію

30.07.2024, 17:00
Альона Береза

Сьомий апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції, який зобов'язав Управління з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України надати журналістам хмельницького видання ЖАР.INFO запитувану інформацію. Суд керувався тим, що в справі був неналежний відповідач, а його на рівні апеляції неможливо замінити.

Таке рішення апеляційний суд ухвалив 2 липня 2024 року.

Нагадаємо, 8 травня 2024 року Хмельницький окружний адміністративний суд визнав протиправною і необґрунтованою відповідь Управління з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради щодо відмови надати публічну інформацію ЖАР.INFO. Суд також зобов’язав Апарат ВР надати інформацію на запит. 

20 березня 2024 року ЖАР.INFO від імені журналістки Альони Берези подало судовий позов проти Апарату ВР через відмову надати публічну інформацію на запит щодо закордонних відряджень народних депутатів, що представляють Хмельниччину.

Зі свого боку Апарат Верховної Ради подав апеляцію на рішення суду першої інстанції. У скарзі апарат зазначив, що суд першої інстанції не розв'язував питання заміни належного відповідача (залучення співвідповідача або другого відповідача) і не виносив з цього приводу ухвали. Інші пояснення стосувалися рішення в частині зобов’язання цього розпорядника надати інформацію.

Апеляційний суд скаргу Апарату ВР задовольнив частково та скасував рішення суду першої інстанції. Також суд ухвалив нове рішення, яким у задоволенні позову журналістки Альони Берези відмовлено. Рішення оскарженню не підлягає.

“На моє переконання, відповідальні працівники апарату повинні мінімально понести принаймні дисциплінарну відповідальність. На жаль, суди не винесли окрему ухвалу, якою звернули б увагу на те, що в суді першої інстанції Апарат ВРУ не зазначав, що він не є належним відповідачем у справі, і тільки в суді апеляційної інстанції заявив, що не є належним відповідачем. Це є ганебна практика, яка підриває довіру до такого суб’єкта владних повноважень”, – зазначив у коментарі представниці ІМІ юрист “Платформи прав людини” Євген Воробйов, що допомагає редакції в цій справі.

26 липня онлайн-медіа подало новий позов одночасно до двох відповідачів, самого Апарату ВРУ та управління з питань звернень громадян Апарату ВРУ, щоб усе ж таки отримати інформацію, яку воно запитувало в розпорядників ще на початку року. Наразі в справі визначено суддю, який розглядатиме справу.

Liked the article?
Help us be even more cool!