ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд не дозволив ГПУ доступ до e-mail журналіста "Нового времени"

01.03.2019, 12:17
Фото - Фейсбук Іван Верстюк

1 березня Апеляційний суд м.Києва частково задовольнив скаргу редакції “Нового времени” і не дозволив Генеральній прокуратурі доступ до електронної пошти та документів журналіста видання Івана Верстюка. Про це Іван Верстюк повідомив ІМІ.

За словами журналіста, ухвала суду не підлягає оскарженню.

“Суд апеляційний задовольнив скаргу частково, але задовольнив головну її частину - він заборонив Генеральній прокуратурі отримувати доступ до моєї електронної пошти, до мого листування з редакторами. Це дуже важливо. Але ми разом з тим повинні надати документи про мої трудові відносини з “Новим временем”, ну але це набагато менша проблема”, - розповів Іван Верстюк.

Він додав, що редакція загалом задоволена рішенням суду.

“Я хочу сказати, що створено надзвичайно важливий прецедент відстоювання прав анонімних джерел. Я так розумію, що це перший прецедент в історії української журналістики. Ви дивіться, якщо сьогодні один журналіст надасть прокурорам можливість копирсатися в його пошті, завтра прокурори будуть читати пошту всіх журналістів. Тобто це дуже важливий прецедент не тільки для мене, для “Нового времени”, але для всього українського медіаринку”, - зазначив журналіст.

Крім того, Іван Верстюк зауважив, що прокурор, який був присутній на судовому засіданні, виявився неготовим до нього.

“Прокурор, який був присутній на засіданні, виявився просто банально навіть не готовим до засідання. В нього не було ні аргументів, він погано знав справу. І це логічно, тому що я відразу казав, що війну з журналістами виграти неможливо. Тому що як не апеляційний суд, так касаційний, як не касаційний, так ЄСПЛ. Журналісти не зупиняються, коли йдеться про захист джерел інформації. Адже для мене, як для журналіста, якщо я не здатен захистити джерела інформації, то вже завтра-післязавтра ніхто із серйозних джерел не захоче зі мною спілкуватися”, - резюмував журналіст.

Текст судової ухвали буде опубліковано 5 березня.

Як повідомляв ІМІ, 4 лютого Печерський райсуд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції “Нового времени” і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Речник ГПУ Андрій Лисенко повідомив, що слідчі прокуратури були вимушені отримати доступ до матеріалів “Нового времени” через суд, оскільки власник інформації ТОВ “Видавничий Дім “Медіа-ДК” відмовився надавати необхідні для розслідування матеріали.

Журналіст “Нового времени” Іван Верстюк вважає, що ГПУ намагається отримати доступ, щоб знати, які він публікації ще готує, а також повідомив, що готує позов до Європейського суду з прав людини через отримання Генпрокуратурою доступу до внутрішніх документів видання.

Liked the article?
Help us be even more cool!