ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Агресивна пропаганда Росії має стати предметом розгляду міжнародного трибуналу – Романюк

09.01.2023, 18:00
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Агресивна пропаганда Росії має стати предметом розгляду міжнародного трибуналу. Про це 24 каналу розповіла виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк. 

За її словами, росіяни активно використовують пропаганду для ведення інформаційної війни. У неї керівництво Росії вкладає шалені гроші та закладає путінську ідеологію. Вона додала, що за пропаганду в Росії відповідає МЗС та інші установи.

Як розповіла Оксана Романюк, пропаганду, яку просувають серед росіян, називають агресивною пропагандою чи геноцидною риторикою. “Насправді пропаганда є серйозною частиною російської військової агресії”, – підкреслила вона.

За її словами, інститут пропаганди в Росії дуже ресурсний, у нього вкладаються шалені гроші. Спирається він на доктринальні засади, які оголошує Путін. Зокрема, головними меседжами є те, що України не існує, а українці – це “заблукалі росіяни”.

Крім того, Оксана Романюк зазначила, що росіяни намагаються переконати, що західні ідеологи, лідери інших країн розпочали війну, а Путіну і Росії не залишається нічого, окрім захищатися.

“Це одна з тез російської пропаганди, яка активно поширюється на Заході. Мовляв, якщо Україні припинити давати зброю, то десь припиниться війна”, – сказала вона.

За словами виконавчої директорки ІМІ, така абсолютна агресивна пропаганда з боку Росії розцінюється як злочин. Вона зауважила, що наразі працює над тим, щоб описати російську пропаганду як частину злочину геноциду. Зокрема, вже фіксується геноцидна риторика, що має декілька ознак.

“Це від прямих закликів “убити”, “вдарити по цивільних містах”, “спричиняти страждання цивільному населенню” до “депортації дітей з метою їхньої передачі в іншу етнічну групу”, – пояснила Романюк.

Вона також розповіла, що ІМІ вже має відео за участю російського шоумена Андрія Малахова, який у прямому ефірі у своїх програмах показував депортованих дітей, яких наче російські військові врятували та передали в інші родини.

“Це є злочин прямий, який дійсно може піти в міжнародний трибунал”, – пояснила вона і додала, що стосовно цього злочину працює Офіс генерального прокурора.

Як повідомляв ІМІ, з жовтня 2022 року Інститут масової інформації розпочав серію публікацій про інформаційні злочини російських пропагандистів задля збору інформації, яка допоможе притягнути їх до відповідальності. 

5 жовтня правозахисні та медійні організації домовилися про співпрацю з Офісом генерального прокурора щодо розслідувань воєнних злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!