ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Агітували до участі в псевдореферендумі: на Харківщині СБУ викрила трьох колаборантів

14.04.2023, 14:09
Фото: СБУ
Фото: СБУ

Співробітники СБУ повідомили про підозру трьом жителям Харківської області: після окупації частини регіону вони добровільно пішли на співпрацю з ворогом.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Правоохоронці затримали їх під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області. Двоє чоловіків – жителі Вовчанського району, колишні посадовці органів місцевого самоврядування.

Росіяни призначили їх помічниками керівника "територіального управління" окупаційної адміністрації району.

На цих "посадах" вони проводили підготовку до проведення псевдореферендуму на території захоплених громад.

"Для цього колаборанти особисто організовували збори місцевих жителів, де агітували брати участь у фейковому плебісциті й "проголосувати" на користь Кремля. Також зловмисники змушували людей вступати до складу окупаційних "виборчкомів". У разі незгоди погрожували репресіями з боку каральних органів рашистів", – розповіли в СБУ.

Слідчі Служби безпеки повідомили їм про підозру за двома статтями: у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та в колабораційній діяльності.

Ще один затриманий – 55-річний житель селища Дворічна Куп’янського району. Він також після захоплення громади приєднався до лав місцевої окупаційної адміністрації.

"У серпні минулого року він добровільно погодився очолити створене агресором "управління фінансів" захопленого району. Колаборант організовував роботу щодо наповнення "бюджету" загарбників, насамперед для потреб матеріально-технічного забезпечення окупаційних угруповань на східному фронті", – зазначили в СБУ.

Під час звільнення регіону чоловік утік до Харкова, сподіваючись, що там його не знайдуть і він уникне відповідальності. Втім, співробітники СБУ встановили його місце перебування, затримали та повідомили про підозру в колабораційній діяльності.

Як повідомляв ІМІ, прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя повідомила про підозру заступнику голови окупаційної "Державної Ради Республіки Крим".

Liked the article?
Help us be even more cool!