ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

74% українських видавців можуть повноцінно працювати під час війни – опитування

06.07.2022, 11:32
Фото – readrate.com
Фото – readrate.com

74% українських видавців можуть повноцінно працювати в умовах воєнного стану. 

Про це свідчать результати опитування Українського інституту книги.

Так, 191 видавництво продовжує повноцінно працювати під час війни, що на 42% більше, ніж було в травні цього року. 

Водночас 28 опитаних видавців (11%) не можуть здійснювати свою роботу з різних причин. Натомість частково, за окремими напрямами діяльності, свою роботу можуть здійснювати 39 (15%) українських видавців (редакційна, перекладна діяльність, створення макетів, робота з авторами, робота верстальників, інформаційні проєкти, лише реалізація книг тощо).

У безпеці перебувають працівники 228 видавництв (88,4%), натомість досі в небезпеці (не виїхали із зони бойових дій або перебувають на фронті) працівники 30 видавництв (11,6%).

Крім того, 225 (понад 87,2%) опитаних видавців на сьогодні зберегли свої видавничі потужності. Дев'ять видавців (3,5%) втратили свої потужності повністю, 12 (4,65%) втратили на 50%, ще 12 (4,65%) не мають інформації про збереженість своїх потужностей. Протягом останніх двох місяців зросла певною мірою кількість видавництв, яким вдалося зберегти свої потужності.

Не всім видавцям вдалося зберегти макети своїх видань, архіви та інші об'єкти авторського права на додаткових ресурсах. Такої допомоги досі потребують дев'ять з опитаних видавців (3,5%), серед яких є представники великих українських видавництв. Ще 18 видавців (майже 7%) не мають інформації про збереженість цінної інформації на електронних ресурсах. Решта опитаних видавців – це 231 видавець (89,5%) – повідомили, що власними силами зберегли макети видань, архіви та інші об’єкти авторського права. 

Український інститут книги провів повторне опитування українських видавців, щоб з'ясувати, чи адаптувалися українські видавці до умов роботи під час воєнного стану, а також виявити найнагальніші потреби. В опитуванні взяли участь 258 видавців, з якими вдалося зв'язатися попри труднощі воєнного часу, водночас іще із 42 видавцями вийти на зв'язок не вдалося.

Український інститут книги  – державна установа, що входить до складу Міністерства культури та інформаційної політики України. УІК займається державною політикою у книжковій сфері, популяризацією читання в Україні, підтримкою книговидання, заохоченням перекладацької діяльності, популяризацією української літератури за кордоном.

Нагадаємо, у травні Український інститут книги опитав 188 українських видавців про їхній стан під час війни: лише 32% видавців могли на той час повноцінно працювати.

Liked the article?
Help us be even more cool!