ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

7,5 років колонії посиленого режиму: у Білорусі засудили чоловіка за негатив у телеграмі

20.10.2022, 13:45
Фото – spring96.org
Фото – spring96.org

Гродненський обласний суд ухвалив вирок 34-річному жителю Слоніма Олександру Пєтушкову – сім з половиною років позбавлення волі в колонії посиленого режиму.

Його визнали винним одразу за чотирма статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 342 ("Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них"), ч. 1 ст. 130 ("Розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі"), ч. 1 ст. 293 ("Масові заворушення") та ч. 1 ст. 368 ("Образа Лукашенка"), повідомляє правозахисний центр "Вясна".

Білоруські силовики затримали Пєтушкова 12 січня 2022 року за негативну інформацію в телеграм-чатах із приводу подій у Казахстані.

"У телеграм-чатах писав негативну інформацію щодо подій, що відбулися в Казахстані: щодо протестних настроїв, про зміну влади, про введення миротворчого контингенту до Казахстану", – сказав хлопець на відео, де він ніби кається.

Потім його звільнили, але 11 квітня Пєтушкова знову затримали. Вже в межах кримінальної справи. Підставою для порушення кримінальної справи стали репости та коментарі із закликами до страйку, зупинення роботи підприємств, поновлення протестів. Лунали там і пропозиції силовикам та генералам зняти погони. Стосовно Лукашенка він використав слова "узурпатор" та "нелегітимний".

22 липня 2022 року КДБ вніс його до "списку терористів".

Як повідомляв ІМІ, у Таджикистані трьох незалежних журналістів засудили до тривалих термінів ув'язнення. Звинувачення, на думку спостерігачів за порушеннями свободи ЗМІ, є сфабрикованими.

Liked the article?
Help us be even more cool!