ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

22 серпня апеляційний суд в РФ розгляне скаргу на вирок засудженому Максиму Буткевичу

22 серпня о 10.00 Перший апеляційний суд загальної юрисдикції в РФ має розглянути апеляційну скаргу українського військового, журналіста, правозахисника Максима Буткевича, засудженого псевдосудом ОРДЛО до 13 років ув'язнення.

Про це повідомив Центр захисту прав людини "Меморіал".

У правозахисному центрі нагадали, що слідчий комітет РФ розповсюдив фрагмент відеозапису допиту Буткевича, на якому він нібито визнає свою провину в тому, що для залякування стріляв із гранатомета в мирних жителів Сєвєродонецька, які ховалися в під'їзді житлового будинку.

"Наскільки відомо, це "визнання" – єдиний доказ провини Максима. Проте суд визнав провину Буткевича доведеною та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму", – повідомляє "Меморіал".

Там нагадали: щодо Максима Буткевича були порушені мінімальні стандарти правосуддя. Захисника, з яким уклали угоду його близькі, не допустили до його захисту в суді першої інстанції і навіть не повідомили про дату судового розгляду. Суд проігнорував свідчення того, що Буткевич не міг перебувати 4 червня – у день, коли був нібито вчинений злочин, який йому закидають, – у місці скоєння цього злочину.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня 2023 року на офіційному сайті слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про “вироки” псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними “в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів” (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

МЗС також закликало міжнародну спільноту засудити вирок військовополоненому правозахиснику Буткевичу.

13 березня 2023 року правозахисники, медійники, волонтери та активісти закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича.

У червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО “Громадське радіо”, військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні правозахисника та військового Збройних сил України Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

Liked the article?
Help us be even more cool!