ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

116 порушень свободи слова зафіксовано в Україні за перше півріччя цього року – ІМІ

04.07.2019, 12:55

За шість місяців 2019 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 116 випадків порушень свободи слова. Переважна більшість цих порушень (88) стосувалася фізичної агресії. Для порівняння: протягом аналогічного періоду 2018 року було зафіксовано трохи більше порушень свободи слова (126, з яких 92 випадки стосувалися фізичної агресії).

Такими є результати щомісячного моніторингового дослідження Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Уперше за останні три роки ІМІ зафіксував в Україні випадок убивства журналіста. 20 червня в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після травневого нападу. 

Поліція перекваліфікувала кримінальне провадження за фактом нападу Комарова зі статті “Умисне тяжке тілесне ушкодження” на статтю “Замах на умисне вбивство”. У слідства є три основні робочі версії – це професійна діяльність потерпілого, раптова сварка з невстановленою особою та вбивство з корисливих мотивів. Українські та міжнародні організації закликали правоохоронні органи забезпечити швидке та незалежне розслідування вбивства.

У першому півріччі 2019 найбільшу кількість порушень свободи слова було зафіксовано в таких категоріях:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 56 (за аналогічний період минулого року було зафіксовано таку саму кількість перешкоджань);
  • погрози15 (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 13 погроз)
  • побиття9 (менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 15 випадків побиття).

Крім того, з початку року ІМІ зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації (за аналогічний період минулого року – дев'ять), шість випадків кібератак (торік – вісім). 

Також у межах моніторингу було зафіксовано по чотири випадки пошкодження майна журналістів та юридичного тиску, по три випадки стеження за журналістами, цензури, судових позовів проти ЗМІ та нападів на офіси ЗМІ. Протягом першого півріччя також стався один випадок обшуку та один випадок політичного тиску (для порівняння: за аналогічний період минулого року зафіксовано сім випадків такого тиску).

Згідно з результатами моніторингу, переважно порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, представники місцевої та судової влади, депутати, члени виборчих комісій. 

  • Одним з важких випадків побиття став напад молодиків на оператора місцевого телеканалу Вадима Макарюка, що стався 7 червня в Харкові. Унаслідок побиття оператор у важкому стані потрапив до реанімації, у нього стався інсульт. За цим фактом слідчі відкрили кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) і ч. 1. ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). Цей випадок викликав резонанс у журналістському середовищі та спонукав медійників виступити зі спільною заявою про порушення своїх прав та закликати ефективно розслідувати напади на колег.
  • У червні було зафіксовано випадок цензури з боку менеджменту телеканалу ZIK, який нещодавно придбав соратник Віктора Медведчука Тарас Козак. На знак протесту проти цензури та продажу телеканалу соратнику Медведчука більшість журналістів пішли з каналу. Колишні співробітники телеканалу ZIK, Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір”, українські громадські організації та медіаексперти закликали керівництво держави і Службу безпеки України запобігти використанню українських телеканалів для просування прокремлівської пропаганди в українському медіапросторі.

Загалом порушення свободи слова сталися у 23 регіонах України. Традиційно, як показують моніторинги ІМІ, за кількістю таких порушень лідирує Київ з областю (37 випадків).

Друге місце за кількістю порушень посіла Дніпропетровщина (11 випадків), третє місце розділили між собою Волинь та Одещина – по дев'ять відповідно.

По п'ять випадків зафіксовано на Миколаївщині, Рівненщині та Чернівецькій області. В інших областях зафіксовано по чотири, три, два та по одному випадку.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!