ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти “за запрошеннями”: стан свободи слова в передвиборчий період у Дніпропетровській області

фото: 34-й телеканал

Інститут масової інформації протягом січня, лютого та березня 2019 зафіксував одне порушення прав журналістів під час передвиборчих кампаній кандидатів у Президенти в Дніпропетровській області. Утім, протягом цього періоду траплялися і такі інциденти, які з різних причин було складно зафіксувати як прямі порушення або які порушеннями на перший погляд не є, хоча є достатньо багатомовними щодо стану свободи слова в регіоні. 

Вхід “за запрошеннями”

Майже кожна зустріч Олександра Вілкула з виборцями супроводжувалася наріканнями громади про їх обмежений характер. Так було в КаховціМиколаєві і ще кількох українських містах. Кандидат неодноразово заявляв про організовані напади на нього під час передвиборчих зустрічей, що, певно, і стало причиною жорсткого контролю відвідувачів. Поширювалася така політика і на журналістів. 

Так, 23 лютого під час зустрічі Олександра Вілкула з виборцями охорона заходу не пропустила журналіста сайту “Дніпроград” Антона Мороза. 

Журналіст показував своє посвідчення, однак йому відповідали: “Вхід за запрошеннями, місць у залі немає”. Як зазначає ОПОРА, разом з журналістом не пустили їхніх спостерігачів, які зафіксували цей інцидент. Натомість у цей же час інші журналісти могли вільно працювати на заході.

Крім того, спостерігачі мережі стали свідками, як охорона виводила з зали журналіста видання “Слава нації” Олега Черненка. За його словами, йому заборонили знімати захід. Журналіст викликав поліцію за номером 102, але відмовився писати заяву та залишив будівлю.

Журналіст “Дніпрограду” Антон Мороз звернувся до слідчого Індустріального відділення поліції з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, та попросив встановити особи охоронців.

У коментарі представниці ІМІ в Дніпропетровській області Антон Мороз розповів, що в поліції його запевнили, що вивчать усі надані ним матеріали.

“Слідчий Індустріального відділу поліції прийняв у мене заяву, зайшов усередину приміщення, аби встановити особу охоронця, який нам перешкоджав, і після цього ми його не бачили. Він сказав зателефонувати у відділок пізніше, я телефонував, але там ніхто не відповідав, я говорив з начальником відділку, він сказав зв’язатися з його заступником. Заступник призначив мені зустріч сьогодні об 11-й годині у відділку, я приїхав, але його не було, тому я звернувся до начальника. Начальник відділку (підполковник поліції Руслан Іванович Панчишин – ред.) запевнив, що вони вивчать усі матеріали, відео, що я їм передав, і будуть притягати до відповідальності осіб на відео. Щодо ЄРДР він нічого мені не повідомив, сказав, детальніше повідомить завтра чи післязавтра”, – розповів журналіст одразу після інциденту.

Станом на 25 березня правоохоронці не виходили із журналістом на зв’язок і не відповідали на його дзвінки. ІМІ надіслав інформаційний запит до обласного управління Національної поліції, аби дізнатися про стан розслідування цього інциденту.

Сергій Мілютін, прес-секретар Олександра Вілкула, повідомив представниці ІМІ, що не коментуватиме цей випадок, оскільки ресурс “Дніпроград” не є офіційно зареєстрованим засобом масової інформації.

 “Тепла ванна” для Президента

5 березня до Дніпра з невизначеним за форматом візитом приїхав Президент Петро Порошенко. У першій половині дня Петро Олексійович взяв участь у Раді регіонального розвитку, відвідав Іларіонівську територіальну громаду й Університет “третього віку”. У другій половині дня Президент узяв участь у зустрічі з виборцями під час агітаційного мітингу у парку Глоби. Утім, на жодному з цих заходів журналістам не вдалося поставити запитання Президенту: офіційного “підходу” не відбулося. Також Петро Олексійович проігнорував пікет активістів, які вимагали покарання винних у смерті Катерини Гандзюк. Єдина зустріч із дніпровськими журналістами, що була організована, — це прямий ефір на місцевому 34-му каналі за участю ведучої Фаїни Мендалюк та журналістів 27-го та 11-го телеканалів Дніпра. Ведуча назвала це “інтерв’ю місцевим телеканалам”, утім формат зустрічі був таким самим, як і подібні зустрічі в інших регіонах, – “теплою ванною” без гострих питань. Власники запрошених телеканалів підтримують Президента в його передвиборчій кампанії протягом усієї серії таких інтерв’ю: це канали, що пов’язують з Ренатом Ахметовим (34-й канал) і Віктором Пінчуком (11-й канал). 27-й телеканал є дружнім до Леоніда Кучми, на дочці якого одружений Віктор Пінчук.

Матеріал підготовлено в межах проекту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!