ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заява через погрози, але мовчання через ігнорування запитів: якою є ситуація в медійному середовищі Тернопільщини

25.05.2021, 16:27
Ірина Небесна

На Тернопільщині вперше за останні п'ять років зафіксували випадок, який кваліфікують за частиною 1 статті 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України. Інших заяв про перешкоджання діяльності журналістам правоохоронці області не отримували. Таким є підсумок перших чотирьох місяців 2021 року.

Відповідну інформацію регіональна представниця Інституту масової інформації отримала під час зустрічі з керівництвом сектору захисту інтересів суспільства і держави Головного управління Нацполіції області. 

Нагадаємо, вищезгаданий випадок стосується конфлікту між редактором видання “Береж.Інфо” (Бережани, Тернопільська область) та депутатом Тернопільської обласної ради. Медійник написав у поліцію заяву, відповідно до якої 7 квітня до нього зателефонував депутат з погрозами “фізичною розправою у зв’язку зі здійсненням ним законної журналістської діяльності”. 

У секторі запевнили: тримають цю справу на контролі. Наразі триває слідство, однак щойно будуть перші підсумки, про них одразу ж повідомлять. 

Що ж до інших випадків, про які раніше повідомляв ІМІ, наприклад стосовно блокування команди журналістів львівського телеканалу НТА на сміттєзвалищі в Малашівцях на Тернопільщині, то тут укотре пояснили: заяви від медійників немає. В секторі зазначили: кожен дзвінок на лінію 102 фіксують. Але згаданого звернення немає. Мовляв, про цей випадок звітували навіть у Києві. Кілька разів перевіряли. Але звернення немає. 

Журналістка телеканалу Катерина Широкопояс у коментарі для ІМІ розповіла, що до них справді ніхто відтоді не звертався, але й повторно заяву вони навряд чи подаватимуть.

На запитання, чи є скарги від журналістів у випадках, коли їхні запити ігнорують або ж на них відповідають не повністю чи й узагалі відписками, то в секторі кажуть: про жоден з таких випадків не в курсі.

“Якби хоч одна скарга від медійників дійшла до уповноваженого Верховної Ради з прав людини, нас би про це повідомили, бо всі справи згодом повертають “на місця”. Однак наразі немає жодної такої скарги”, – коментують у секторі.

Там також звертають увагу на те, що журналісти часто обмежуються дописами в соцмережах, замість того щоб звернутися до правоохоронців, коли їхні права порушують. Однак у секторі наголошують: до їхніх функцій не належить моніторинг соцмереж у пошуках випадків перешкоджання журналістській діяльності. Якщо такі факти є, про них треба повідомляти на 102 і писати скарги.

Що ж до справ щодо порушення прав журналістів у попередні роки, то впродовж 2017–2020-го в області зафіксували шість фактів порушення прав та свобод журналістів за ст. 171 ККУ. Всі вони закриті за ст. 284 КПК.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!