ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Які джерела інформації використовують онлайн-медіа Волині під час воєнного стану

03.10.2022, 09:47
Мая Голуб

Волинські онлайн-медіа найчастіше посилаються на інші всеукраїнські та регіональні медіа і сторінки в соцмережах. Майже кожна третя новина, або 31% джерел, – запозичення з інших ЗМІ, а кожна четверта, або 27%, – джерела із соцмереж і месенджерів. 

Такі результати показав моніторинг Інституту масової інформації, що тривав із 12 до 16 вересня включно.

Загалом проаналізовано 945 новин. У текстах зі стрічки новин зафіксовано 1082 джерела інформації. Під аналіз потрапило п'ять популярних сайтів Волині:  ІА Волинські Новини, "ВолиньPost", "Волинь24", "Район.in.ua" та ІА Конкурент.

Аналізувалися лише новини, не враховувались анонси, статті, інтерв’ю, адже основна мета моніторингу – показати джерела інформації в новинах. Також оцінювалося, чи посилаються волинські ЗМІ на російські сайти і як часто копіюють тексти з пресрелізів.  

За даними дослідження, інформація від пресслужб як джерела інформації становила 14% загальної кількості джерел, офіційних сайтів – 11%. А от власних новин на волинських сайтах мало: лише 5% новин можна було назвати ексклюзивними. З іноземних ЗМІ волинські сайти брали інформацію нечасто – всього 4 %, від посадовців – 3%, з російських медіа – 1%. Крім того, зафіксовано 0,5% новин без джерел, інше – 2%. 

Зауважимо, в дослідженні ІМІ у 2020 році була схожа ситуація щодо джерел у волинському інфопросторі. Тоді п’ять волинських сайтів найчастіше брали інформацію зі всеукраїнських та регіональних сайтів: цей показник становив 41% джерел. Дещо менше використовували інформацію з офіційних сайтів (17%), пресслужб (17%) і соцмереж (14%). Водночас лише 3% становили власні новини.

Надійне джерело інформації не викликає сумнівів про її правдивість. Коли в новині два джерела, це викликає довіру в читача. Наприклад, на сайті ІА Волинські Новини в тексті  про прогнози розвідки США щодо подальшого відступу Росії є посилання на сайт "Європейська правда" та першоджерело The Washington Post. Це вдалий приклад, коли є посилання на два сайти: один іноземний, другий всеукраїнський.

Журналісти зобов’язані уточнювати в новинах, звідки в них інформація, точно посилаючись на джерело і підтверджуючи це як мінімум гіперлінком, коли йдеться про онлайн. Наприклад, на цьому ж сайті в новині "СБУ затримала в Запоріжжі агентку ФСБ з позивним 007" немає уточнення, чи інформація з офіційного сайту служби безпеки, чи отримана з пресрелізу, чи передрукована з іншого медіа. У новині просто написали: "Цю жительку тимчасово окупованого Пологівського району Запорізької області завербували російські спецслужби ще на початку повномасштабного вторгнення, інформує СБУ". Цього з погляду професійних стандартів не досить.

Деякі медіа "грішили" відсутністю джерел інформації в новинах загалом. Наприклад, у новині "У Володимирі на вулиці у чоловіка знайшли в кишені перероблений пістолет" можна лише здогадуватися, звідки ця інформація, адже в тексті немає посилань на пресслужбу чи сайт або ж інше медіа. Ймовірно, що інформація  від правоохоронців, однак про це не написали в тексті. Такий тип новин у моніторингу ввійшов до категорії "без джерел", бо в таких текстах немає уточнень, звідки взято інформацію. 

Взагалі новин без джерел на промоніторених сайтах було небагато – всього 0,5%. Без джерел були новини на сайті ІА Волинські Новини, "Волинь24", ІА Конкурент. У новинах варто вказувати джерела інформації. У журналістських розслідуваннях можна не вказувати джерело інформації, якщо публікація джерела може комусь зашкодити. 

Варто зауважити, що інформаційне агентство Конкурент посилалося на російське медіа. Щоб прочитати новину з першоджерела, довелося ввімкнути VPN, оскільки новини з російських сайтів (заблокованих інтернет-провайдерами) в Україні не відкриваються. Так, у новині "У Кремлі прокоментували відступ росії з Харківщини (відео)" є гіперпосилання на російський сайт Interfax.ru/russia. У тексті новини йдеться про те, що в Кремлі вдають, що їх не дуже бентежить обурення росіян щодо ганебного розгрому "другої армії світу" на Харківському напрямку. Варто зауважити, що російські сайти переважно не є надійним джерелом інформації, адже вони займаються пропагандою. Особливо під час повномасштабної війни на території України.

Ще одна риса джерел на волинських сайтах – не всі журналісти вказують на власну роботу в новинах. Не кожна редакція пише, хто з журналістів написав новину. Щоб ідентифікувати власні новини, можна також писати: "Як повідомляє кореспондент сайту…", "Про це стало відомо журналісту видання…". Звісно, краще, коли новину підписано іменем журналіста, тоді читачі самі бачитимуть, хто як працює, а не інкогніто. Так було і до війни: в новинах деякі сайти не вказували джерела, коли це було потрібно. 

Загалом волинські медіа за день випускають чимало новин, однак хотілося б читати більше ексклюзиву з посиланнями на зрозумілі й надійні джерела. 

Liked the article?
Help us be even more cool!