ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Звідки беруть інформацію волинські сайти новин

30.01.2020, 16:34
Мая Голуб

Найбільше інформації волинські сайти беруть із всеукраїнських та регіональних медіа, дещо менше – з офіційних сайтів та пресслужб. Водночас найменше в стрічках новин публікується власних новин.

Такими стали результати моніторингу, проведеного 13–17 січня цього року Інститутом масової інформації. Моніторили "Волинські новини", "ВолиньPost", "Волинь24", "Район.in.ua", "Конкурент".

Мета дослідження – показати, на які джерела інформації в новинах посилаються журналісти. До моніторингу не входили аналітика, анонси, журналістські розслідування, блоги, комерційна та політична джинса не у формі новин, анонси про вимкнення води, світла тощо.

Упродовж моніторингу проаналізували 1266 новин

Найбільше інформації п’ять волинських сайтів беруть із всеукраїнських та регіональних сайтів (40,7%), дещо менше з офіційних сайтів (16,9%), пресслужб (16,7%) і соціальних мереж (13,8%). Водночас лише 3,1% – власні новини на всіх п'яти сайтах загалом.

Не було новин без джерел на сайтах "Конкурент" та "Район.in.ua". На сайті "Волинські новини" було  дві новини без жодних посилань на джерела, на сайтах "ВолиньPost" та "Волинь24" виявили одну новину без посилання на джерела.

Наприклад, на сайті "Волинські новини" в новині про ДТП буса й легковика не вказано, звідки ця інформація. У новині йдеться: "За попередньою інформацією, бус, не дотримавшись безпечної дистанції, врізався в задній бампер легковика. У результаті автомобілі отримали незначні пошкодження". Але звідки ця попередня інформація, у тексті не вказано.

Немає в новині ані коментаря поліції, ані  пресслужби. Також у новині не згадано, що про аварію стало відомо журналісту видання, хоча є фото до новини з логотипом "Волинських новини".

На сайті "ВолиньPost" є новина про ДТП  із посиланням на власні джерела. Сайт "Волинь24", зі свого боку, не називає джерела інформації в новині, де йдеться  про смерть пенсіонера, який упав з дерева.

Варто зазначити, що інформаційне агентство "Волинські новини" посилається не лише на українські медіа, а й на російські. Зокрема, під час моніторингу виявлено три таких новини. Цікаво, що в одній новині було посилання на сайт, що є заблокованим в Україні. В інших волинських сайтів посилань на російські медіа не було.

Ще одна риса джерел на волинських  сайтах – не всі журналісти вказують на власну роботу в отриманні фактів.

Наприклад, у одній із новин пишуть: "Про це стало відомо під час засідання виконавчого комітету сьогодні, 15 січня", без зауваження – кому і коли це стало відомо.

Посилання на джерело інформації – це не лише про дотримання стандартів, а й про довіру до читачів.

Так, "Волинські новини" підписують власні новини, однак не всі.

На сайті "Район.in.ua" можна навести вдалий приклад посилання на свого журналіста в новині "У Рожищенському районі вантажівка зіткнулась з мікроавтобусом. ФОТО". Наприклад, у новині про аварію, де важлива точність інформації, зазначено: "Про це з місця події повідомив кореспондент Район.Рожище".

А от у новині про витрати на утримання доріг на сайті "Район.in.ua" зазначено лише "Про це йшлося на черговій сесії Шацької ОТГ". Хто написав новину, кому про це стало відомо, аудиторії знову не повідомляється.

У новині на "Конкуренті" про несправні ліфти йдеться: "Інформацію надала директорка ЦНАПу Лариса Карп'як у вівторок, 14 січня, під час оперативної наради в Луцькій міській раді". Посилання на джерело є, але незрозуміло, цю інформацію отримав журналіст, присутній на нараді, або текст надіслала пресслужба.

"Волинь24" також підписує як власні не всі новини. Наприклад, у новині про інформацію із засідання на оперативній нараді Луцької міської ради не вказується, що про користування електронними картками в транспорті повідомляє їх журналіст.

Не все правда, що є в соцмережах

Телеведучий, автор програм на Громадському радіо Андрій Куликов під час лекції 25 січня на тему "Як орієнтуватися у сучасному світі медіа" в Києві порушив тему соцмереж. "Чи можна вважати джерелом інформацію із соцмережі? Можна, якщо інформацію перевірити", – зазначив він.

Найбільше новин упродовж моніторингу, де посилаються на інформацію із соціальних мереж, опублікували "Волинь24" (47), найменше – "Волинські новини" (23 тексти).

Тематика новин із соцмереж різна. Це були новини з дописів про те, що в одній з лікарень не дозволили жінці їхати в ліфті, активно беруться фото та інформація про ДТП, проблеми з освітленням на вулицях міста.

"Волинь24" посилається  в новині на спільноту "Підслухано Локачі" у фейсбуці, де зображене на фото бездоріжжя в Локачинському районі. Однак такі новини не є повноцінними, бо немає коментарів з офіційних джерел, зокрема, та далеко не завжди подано всю історію.

Із появою сторіс на сайтах журналісти почали активно цим користуватися. Наприклад, на сайті "Волинь24" є новина з інформацією про те, як продавчиня гамселить віником чоловіка, виганяючи з магазину. Сайт посилається на сторіс в інстаграм. З такої новини взагалі не зрозуміло, що стало причиною конфлікту.

Отже, волинські онлайн-видання найбільше посилаються на всеукраїнські та регіональні сайти як першоджерела. І хоча соцмережі не є в топі джерел, що стають новинами, їхній відсоток є доволі значущим. Також хотілося, щоб у стрічках новин було більше ексклюзивних власних матеріалів, з яких було б зрозуміло, що це дійсно авторська робота журналістів видання.

Мая Голуб, регіональна представниця Інституту масової інформації у Волинській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що було надано через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!