ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як у Чернівецькій області виконується Закон України "Про доступ до публічної інформації"

15.06.2023, 10:00
Альона Чорна

Чернівецька обласна військова адміністрація надала оперативну та повну відповідь на запит про розмір оплати праці керівника та першого заступника керівника Чернівецької ОВА за період із 24.02.2022 до 30.04.2023 включно.

У відповіді на запит розпорядники інформації чітко й зрозуміло вказали кількість відпрацьованих днів за вказаний період, загальну суму нарахувань, утриманих коштів та суми до видавання.

Так, із 24 лютого 2022 року до середини липня колишній очільник Чернівецької ОВА Сергій Осачук з урахуванням утриманих коштів отримав 407 038 гривень. Перший заступник Богдан Ковалюк пропрацював після звільнення Сергія Осачука ще місяць та отримав заробітну плату з початку війни до серпня 2022 року – 219 870  гривень.

12 липня 2022 року Президент України призначив головою Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка. З часу призначення до 30 квітня цього року Запаранюк отримав до видавання 607 953 гривні.

25 серпня  2022 року першою заступницею очільника Чернівецької ОВА призначено Альону Ватаманюк. У серпні в неї було чотири робочих дні та 2586 гривень отриманої зарплати. Загалом з часу призначення до 30 квітня 2023 року Атаманюк отримала 431 086 гривень. Найбільша зарплата в першої заступниці була в грудні та становила 105 066 гривень.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про доступ до публічної інформації", розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше ніж через п'ять робочих днів із дня отримання запиту. Чернівецька ОВА дотрималася закону та відповіла на запит на початку четвертого дня.

Однак не всі розпорядники інформації відповідають вчасно та по суті. На запити в Чернівецькій області можуть відповідати довго або неповно. Непоодинокі випадки стосуються окремих комунальних підприємств.

Тенденції Чернівецького тролейбусного управління

Минулого місяця КП "Чернівецьке тролейбусне управління" відмовило журналістці у відповіді на запит через відсутність електронного та власноручного підписів.  Спершу комунікаційники комунального підприємства повідомили, що листа нема на електронній пошті. Після повторного запиту надійшла відповідь, у якій зазначається, що КП "Чернівецьке тролейбусне управління" не може взяти до розгляду надісланий запит, оскільки він був без електронного підпису та без власноручного підпису.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що для запиту, який був надісланий як файл в електронній пошті, не вимагається власноручного або якогось іншого підпису. 

"Закон про доступ до інформації вимагає підпис і дату в запиті лише за умови подання запиту в письмовій формі (п. 3 ч. 5 ст. 19). А запит електронною поштою – це "інша", не письмова форма запиту, якщо уважно вчитатися в ч. 3 ст. 19 того ж закону", – пояснив Роман Головенко.

Після розголосу цього кейсу та звернення до начальниці управління комунікацій, зовнішніх зв'язків та електронного урядування Чернівецької міської ради Людмили Кушнір, "Чернівецьке тролейбусне управління" надало відповідь. На цей квест знадобився місяць. Відтак комунікація дещо покращилася, а відповіді надходили вчасно.

Та минув місяць і, схоже, щось знову пішло не так. До прикладу, 18 травня регіональна представниця ІМІ як громадянка надіслала в ЧТУ запит на доступ до публічної інформації, однак відповіді на зазначену адресу протягом п’яти днів не отримала. Щоб з’ясувати, у чому причина, телефонуємо в ЧТУ. Працівник здивовано відповів, що відповідь надіслали вчасно, і на підтвердження своїх слів повторно надіслав листа. Після розмови відповідь на запит (від 25 травня) відразу надійшла на пошту. На запитання про загальну кількість штрафів за безквитковий проїзд із початку року та окремо про кількість штафів, які були накладені на неповнолітніх осіб, маємо таку відповідь: "Керуючись ст. 135 КУпАП "Безквитковий проїзд", безквитковий проїзд пасажира, в тому числі проїзд без реєстрації або компостування проїзного документа, а так само провезення без квитка дитини віком від семи до шістнадцяти років тягне засобою накладення штрафу в двадцятикратному розмірі від вартості проїзду. За період з 01.01.2023 по 15.05.2023 працівниками управління було винесено 2410 адміністративних постанов. У частині кількості зафіксованих випадків порушень статті 135 КУпАП неповнолітніми особами, то така статистика на підприємстві не ведеться".

Також поцікавилися в ЧТУ загальною сумою коштів, які надійшли до міського бюджету внаслідок складених контролерами постанов за безквитковий проїзд. У відповіді ЧТУ  зазначає, що всі кошти відповідно до вимог чинного законодавства оплачуються безпосередньо до бюджету м. Чернівців, а тролейбусне управління не є розпорядником даної інформації.

Зелентрест і МіськШеп

Ще два комунальних підприємства, до яких нещодавно ми звертались із запитами, –  КП "Трест зеленого господарства і протизсувних робіт" та Чернівецьке міське комунальне підрядне шляхово-експлуатаційне підприємство.

Щодо Зелентресту, то журналісти запитували інформацію про розмір оплати праці керівника комунального підприємства та розмір премії за березень-квітень 2023 року і середню заробітну плату озеленювачів КП "Трест зеленого господарства і протизсувних робіт". Відповідь на запит надійшла вчасно, однак частково. Зокрема, у відповіді на запит зазначалося, що премія за зазначений період очільниці підприємства Марині Дзюбі не нараховувалась. Щодо розміру оплати праці маємо неточну відповідь: "відповідно до Розпорядження Чернівецького міського голови №508-к від 03.04.2023 розмір матеріального забезпечення з 01.04.2023 складає 31 303 гривні". Що завадило розпоряднику інформації надати повну відповідь за період, який вказаний у запиті, невідомо. Залишилося без відповіді й запитання про середню заробітну плату озеленювачів. 

Розпорядник інформації "Чернівецьке міське комунальне підрядне шляхово-експлуатаційне підприємство" вчасно надав відповіді на всі питання. Запитувала про загальну кількість платних парковок у м. Чернівцях, кількість облаштованих платних парковок у 2023 році та загальну суму коштів, які надійшли до міського бюджету від збору за місця паркування транспортних засобів з 01.01.2023 до 30.04.2023 включно.

Загалом,  з початку повномасштабного вторгнення, доступ до публічної інформації в Чернівецькій області став кращим, посадовці, хоча й далеко не всі, час від часу проводять пресконференції, брифінги.  Варто зауважити, що чітка періодичність у комунікації з медійниками вибудувана в Чернівецькій міській раді. Найперше це стосується щомісячних  пресконференцій міського голови Романа Клічука, на яких журналісти можуть поставити свої запитання, що є актуальними на той час. 

Пресконференції голови Чернівецької ОВА Руслана Запаранюка та його заступників є дуже нечастими. Хоча питань до обласної влади під час повномасштабної війни є багато, тож логічно було б ввести у свою роботу більше публічної комунікації зі ЗМІ. 

Альона Чорна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!