ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Інформаційний гуркіт пропаганди: якими каналами росіяни намагаються комунікувати з херсонцями

Майже три місяці більша частина Херсонщини перебуває під тимчасовою окупацією Росії. Як я вже писав раніше, чи не найпершими цілями в захопленому Херсоні стали телецентр та СІЗО. Відімкнення українського телебачення в області сталося швидше, ніж заміна легітимної влади на маріонеткових "гауляйтерів". Так тепер на Херсонщині називають місцевих зрадників, які пішли на співпрацю з окупантами.

Є такі гауляйтери й серед місцевих журналістів.

Єдиним телеканалом, який за якоюсь випадковістю не відімкнули росіяни, став місцевий ВТВ+. Довгий час там транслювали розважальний контент, перемішуючи його з відео місцевого блогера Костянтина Шульги, який знімав його зі своїм закадровим коментарем. Основний посил у цих відео – Херсон живе мирним життям. Без згадування того, що живе місто в окупації. І що ці окупанти – росіяни.

Почасти там з'являлися дивні відео. Наприклад, Шульгу покликали піднімати "копію знамєні побєди" в парку Слави російськими військовими.

Або пропустили на місце потрапляння ракети в паркан місцевої СБУ, куди навряд би пропустили якогось херсонського журналіста.

До речі, це відео допомогло журналістам довести, що вночі 27 квітня центр Херсона постраждав не від українських ракет, а від російських ЗРК "Бук-М".

Все стало на свої місця, коли 29 квітня в ефірі телеканалу транслювали інтерв'ю ексмера Херсона Володимира Сальда, якого окупанти призначили "головою Херсонської ВЦА".

Проводила інтерв'ю Тетяна Каменська – кінцева бенефіціарка приватного підприємства "Телерадіокомпанія "ВТВ плюс".

Після цієї трансляції в Національній раді з питань телебачення та радіомовлення заявили, що канал працює на агресора.

"Аналізуючи зазначені програми, можна зробити висновок, що розмова з Володимиром Сальдом в ефірі телеканалу дала йому змогу поширювати висловлювання, спрямовані на встановлення й утвердження тимчасової окупації частини території України, підтримку рішень окупаційної адміністрації держави-агресора та закликів до співпраці з нею. Такими діями ПП "ТРК "ВТВ Плюс" підтримує державу-агресора і сприяє в проведенні підривної діяльності проти України. Отже, вони можуть кваліфікуватися як державна зрада", – йшлося в повідомленні Нацради.

Це не завадило каналу продовжувати трансляцію сюжетів за участю російських та проросійських діячів.

втв

Але 18 травня голова Нацради Ольга Герасим'юк в ефірі телемарафону "Єдині новини" згадала, що в Херсоні захоплено всі телеканали та радіостанції і "днями відновилося мовлення в Херсоні "під маркою "ВТВ плюс".

За словами виконавчої директорки НАМ Катерини М'ясникової, канал припинив мовлення 2 травня після того, як окупанти намагалися нав'язати йому свою редакційну політику, а до того "намагався висвітлювати події нейтрально".

Це вже дивна заява, адже автор особисто спілкувався з херсонськими телеоператорами й журналістами, які підтверджують, що їм пропонувала роботу на телеканалі особисто Тетяна Каменська вже після окупації Херсона.

12 травня цей же телеканал транслював "брифінг" Сальда і продовжує транслювати пропагандистські сюжети, змішуючи їх у своїх ефірах з "нейтральними".

Фактично це єдиний випадок успішної співпраці окупантів з місцевими медіа. Бо жодне інше популярне місцеве ЗМІ відкрито співпрацювати з росіянами не почало. Навіть ідейно близький до окупантів Олег Грушко після публікації ІМІ відімкнув свій сайт "Наддніпрянка" та зник з публічної площини.

Окупантам навіть довелося зверстати та роздати власну "газету" в Каховці. Причому цей пам'ятник графоманству та російській неякісній пропаганді робили в стилі шкільної газети кінця 90-х і друкували на різографі.

Очевидно, що комунікувати з населенням окупованих територій такими інструментами можна, але наскільки ефективно?

Так, звісно, окупанти створили сотні різних телеграм-каналів з претензією на інформаційність. Насправді автори цих помийок продовжили те, що робить телебачення, і продовжують подавати херсонцям продукт, зроблений росіянами для росіян. Розбавляючи це невеликою кількістю місцевого контенту.

Аудиторія в цих каналів мінімальна, і навряд їх уважно читає хтось, окрім херсонських журналістів, які вивчають заяви колаборантів.

пропаганда

До речі, про місцевих журналістів. Вільні херсонські медіа, хоч і постраждали від окупації, закрилися, припинили роботу або працюють у лайт-версії, публікуючи періодично певну офіційну інформацію, але все ж таки є джерелом об'єктивної інформації.

Херсонські медіа, особливо ті, яким вдалося зберегти редакції і виїхати з міста, продовжують активно працювати, інформувати аудиторію та розвінчувати російські фейки. Це зазвичай інформаційні сайти, яких зараз активно працює п'ять-шість.

Наразі ми намагалися поспілкуватися з редакціями місцевих медіа, щоб розповісти про їхню роботу, але поки цього зробити не вдалося. Журналісти наразі не готові розповідати, як і де вони працюють. Така публікація обов'язково буде, але трохи пізніше.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Liked the article?
Help us be even more cool!