ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вистояли та відновилися: яким був медіарік на Чернігівщині

30.12.2022, 13:56
Павло Пущенко
ілюстрація cntime.cn.ua
ілюстрація cntime.cn.ua

Медіастійкість - 2022, так можна охарактеризувати рік, що минає для чернігівських медіа. Чернігівщина одна з перших відчула на собі повномасштабну російську агресію.  Вже 24 лютого Чернігів зазнав обстрілів, значна частина області опинилася під контролем російських військ, а бої точилися неподалік обласного центру.

В цих умовах першими ЗМІ, які припинили свою роботу, стали місцеві газети, оскільки друкувати і поширювати видання стало неможливим.  

З погіршенням воєнної та гуманітарної ситуації навколо Чернігова більшість журналістів з редакцій місцевих ЗМІ були змушені евакуюватися, працювати віддалено, або на  певний час припинити роботу. 

Попри складні та небезпечні умови роботи в місті залишалися частина журналістів місцевих телеканалів - “Суспільне Чернігів, “ТРА “Новий Чернігів”, “Дитинець”, частини місцевих сайтів - “Час Чернігівський”, “Svoboda.FM”.  В надзвичайних умовах редакції  координували свою роботу між собою, спільно працювали над  контентом та  використовували технічні засоби одне одного.   Завдяки цьому журналісти мали змогу оперативно збирати та поширювати інформацію та фіксувати  злочини російських військ у Чернігові.

Ось як згадує цей найважчий період березня 2022 журналіст Владислав Савенок:

“Знаю з десяток журналістів і телеоператорів, які були в місті безвиїзно весь період  оточення і боїв, але працювали як журналісти небагато -  півдесятка.  Я їх зустрічав на вулицях  і працювали разом. Була солянка  журналістів, які хотіли працювати і могли. Журналіст із Суспільного, оператор із “Нового Чернігова”,  фотохудожник і  відеооператор, який знімає кліпи.  Кілька журналістів  із Суспільного постійно виходили у  Всеукраїнському радіо-телемарафоні і повідомляли про ситуацію на Чернігівщині. Оце, здається, і все.  Я знаю людей, які знімали, але сиділи в домівках під обстрілами і  без електрики та не могли поділитися відзнятим, бо не готувалися до екстремальних умов і не бачили себе працюючими журналістами в фазі війни”.

За даними чернігівського представництва  Національної  ради України з питань телебачення і радіомовлення через відсутність світла, зв‘язку та через постійні обстріли, мовлення у місті Чернігові було відсутнє близько трьох тижнів.

Продовжували роботу місцеві сайти, публікуючи  в основному офіційні повідомлення та інформацію від телеканалів.

Час від часу, місцеві інтернет ресурси зазнавали DDoS-атак. Про це, зокрема, на початку квітня повідомляв ресурс  0462.uа.

Після деокупації сіл навколо Чернігова на початку квітня  стало відомо про  загибель відеоінженера телеканалу “Дитинець Романа Нежиборця. Поки дружина і син перебували зачиненими в підвалі села Ягідне біля Чернігова, російській окупанти вбили Романа.

Відновлення роботи ЗМІ після деокупації області

Відновлення виходу друкованої преси почалося  з травня 2022 року, коли Чернігівщина трохи оговталася після відступу росіян з північних областей країни. Після кількамісячної перерви відновили вихід друковані найбільші видання області - газети “Вісник Ч”, “Гарт”, “Весть” та “7 днів”. Газети мали найбільші проблеми із відновленням роботи, через подорожчання друку, логістичні проблеми “Укрпошти” з доставкою по області. 

Кілька газет в області  так і не відновили випуск після 24 лютого, частина — припинили видаватися вже після деокупації області.  

За дорученням ОВА 20 реформованих колишніх комунальних локальних видань отримали у другому півріччі цього року фінансову підтримку з обласного бюджету сукупно на 210 тисяч гривень. Підтримка у вигляді укладених з кожною редакцією договорів на розміщення матеріалів.

Всі редакції місцевих ЗМІ зіштовхнутися з  однаковими  проблемами, коли почали відновлювати свою роботу після деокупації Чернігівщини. Це мінімальні надходження від реклами, криза кадрів та відсутність антикризової стратегії.

Не секрет, що багато місцевих медіа в Чернігівській області були залежні від фінансування політичних та бізнесових структур, які переоцінили  свої фінансові можливості та пріоритети та вирішували доцільність підтримувати  існування медійних проєктів. Наприклад, один з таких проєктів, сайт “Події і коментарі”, не оновлюється з квітня  2022 року.

Війна та політичне протистояння - контент місцевих медіа

Більше двох третин  новин чернігівських сайтів у 2022 році були пов'язані з тематикою війни. Це показало невелике дослідження проведене ІМІ в серпні 2022 року. Були дослідженні 5 популярних місцевих сайтів.

Більша частина матеріалів місцевих сайтів стосувалася теми війни (бойові дії, жертви, окупація/звільнення, полонені тощо) - 50,2 % від загальної кількості новин.

Також до цього показника можна додати ще й тематику соціальних наслідків війни (постраждалі об'єкти  інфраструктури) - це майже 10 відсотків матеріалів. І ще одна тематика,  пов'язана з волонтерством та громадським активізмовм, майже повністю стосується війни і  складає 8,5 % .

Таким чином, більше ніж дві третини інформаційних матеріалів інтернет-видань Чернігова  пов'язані із війною Росії проти України та її наслідками.

В той же час, поряд з темою війни, починаючи з другої половини 2022 року,  дедалі більше місця в місцевих медіа  займає політичне протистояння по лінії міського голови Чернігова Владислава Атрошенка та голови обласної військової адміністрації Вячеслава Чауса. 

На жаль, політичне протистояння  на Чернігівщині показала давню проблему місцевих медіа - залежність від публічних та прихованих кінцевих бенефіціарів. Тому дедалі більше в місцевих медіа можна спостерігати сюжети пов'язані із протистоянням міського голови Чернігова Владислава Атрошенка з керівником ВЦА В'ячеславом Чаусом далекі від стандартів балансу позицій, об'єктивності та неупередженості.  

Доступ до публічної інформації  в умовах воєнного стану 

Місто Чернігів  починаючи з перших днів війни і до початку квітня перебував в облозі, під щільними обстрілами та загрозою окупації. В таких умовах влада обмежила доступ до інформації, якою міг  скористатися ворог.

3 24-гo лютого 2022 року на офіційному сайті чернігівської міської ради  було тимчасово обмежено доступ до інформації, яка містила  адреси, контакти,  важливі дані стосовно роботи структурних підрозділів, комунальних підприємств, а також об'єктів критичної інфраструктури. Водночас, наповнення розділів працівниками органів влади продовжує здійснюватись.

Після відступу російських військ від Чернігова у квітні  та відновлення більш повноцінної роботи структурних підрозділів, влада відновила роботу з надання відповідей на звернення та запити громадян.

Тож, хоч більшість інформації на сайті Чернігівської міської ради прихована у воєнний час,  всі бажаючи українці можуть отримати необхідну інформацію через запит на публічну інформацію, який можна надіслати електронною або звичайною поштою.

У серпні 2022 року  Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко дав усне доручення керівникам структурних підрозділів і комунальних підприємств утриматися від публічних коментарів стосовно ремонтів важливих міських об'єктів.  Мова йде передусім про ті об'єкти, які піддалися масованим атакам російських військ, а тепер вимагають невідкладних робіт.

Підтримка медіа в часи війни

ГО “Інститут масової інформації” з перших днів війни здійснювала підтримку чернігівським ЗМІ.  Надавалася фінансова допомога журналістам та їх родинам для релокації в безпечні регіони.

Завдяки роботі команди ІМІ та чернігівським волонтерам, які в умовах небезпеки змогли доставити необхідну передачу до Чернігова, вдалося  забезпечити засобами  захисту та інтернетом місцевих  журналістів (бронежилети та каски, тактичні аптечки, повербанки,  старлінки).

В кінці року  Чернігові,  як і в 10 інших регіонах, відкрився хаб для місцевих ЗМІ “Медіабаза”. Сьогодні серед потреб чернігівських журналістів - це можливість безперебійної роботи в умовах постійних відключень електроенергії та відсутністю у зв'язку із цим інтернету. Чернігівський медіахаб пропонує таку можливість представникам чернігівських ЗМІ, забезпечивши офіс альтернативними джерелами електроенергії та інтернету.

Протягом листопада - грудня вже відбулося навчання для чернігівських медійників по домедичній допомозі, особистій фізичній  безпеці,   зустріч з військовими прес-офіцерами.  

Надалі планується ще навчання на теми пов'язані з цифровою безпекою, психологічною стійкістю та протидії вигоранню представників медіа, навчання щодо стандартів воєнної журналістики, робота з базами даних, навички конвергентної журналістики,  здобуття знань для адаптації і розробки стратегій виживання локальних медіа в кризових умовах.

В підсумку можна зазначити, що чернігівські онлайн медіа достойно відображають нелегке сьогодення.  Матеріали на воєнну тематику,  що розказують про  героїчний захист області в найтяжчий період лютого - березня 2022, показують історії героїв та тяжкі долі постраждалих, відбудову області та волонтерську працю. 

Водночас,  політичне протистояння, вплив власників на контент окремих ЗМІ  вже також  сильно відчувається, коли мова заходить про конфлікт окремих діячів в області.

Павло Пущенко, регіональний представник ГО “Інститут масової інформації в Чернігівській області” 

Liked the article?
Help us be even more cool!