ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Більш ніж дві третини новин чернігівських сайтів пов'язані з тематикою війни – дослідження ІМІ

22.09.2022, 09:31
Павло Пущенко

Широкомасштабна війна несподівано і боляче  ввійшла в життя чернігівців. Північна область однією з перших сильно постраждала від російсько-білоруської агресії. Тому і тематика новин чернігівських медіа  сьогодні відповідна – тема війни та її наслідків є домінантною.   

У серпні ІМІ вирішив дослідити тематику новин регіональних медіа, щоб зрозуміти тенденції місцевих інформаційних сайтів. Для моніторингу обрали період з 8 до 12 серпня включно. До інтернет-видань Чернігівщини, які досліджувалися, ввійшла така п'ятірка: Город.CNЧас ЧернігівськийВисокий ВалSvoboda.fmЧеЛайн.

Загалом за вказаний період на сторінках видань опубліковано 331 матеріал. Найбільше новин у "Челайн" – 132, найменше в Город.CN – всього 11.  

Під час дослідження новини було поділено на 13 умовних тематик: війна, соціальні наслідки війни, волонтерство / активізм, економіка / бізнес, кримінал / надзвичайні ситуації, екологія, позавоєнна соціальна тематика, культура, спорт, права людини, здоров'я / ковід та інше. 

Більша частина  матеріалів місцевих сайтів стосувалася теми війни (бойові дії, жертви, окупація / звільнення, полонені тощо) – 50,2% загальної кількості новин. 

Також до цього показника можна додати ще й тематику соціальних наслідків війни (постраждалі об'єкти інфраструктури) – це майже 10% матеріалів. І ще одна тематика, пов'язана з волонтерством та громадським активізмом, майже повністю стосується війни й становить 8,5%. 

Отже, більш ніж дві третини інформаційних матеріалів інтернет-видань Чернігова пов'язані з війною Росії проти України та її наслідками. 

На другому місці за кількістю – повідомлення про надзвичайні події і кримінал (11,5%). Цікаво, що раніше саме ця тематика завжди була на першому місці чернігівських ЗМІ. За результатами моніторингу ІМІ у 2019 році, кримінальні новини та інформація про надзвичайні події онлайн-ЗМІ Чернігова становили 40 %. 

Політичне протистояння за лінією міського голови Чернігова Владислава Атрошенка та голови обласної ВЦА Вячеслава Чауса хоч і загострилось останнім часом у Чернігові, але не стало домінантним у матеріалах сайтів. Тільки 4% загальної кількості публікацій присвячено політиці. Найбільше таких публікацій на сторінках видань Час Чернігівський (чотири публікації) та Svoboda.fm (шість публікацій).

Економічна тематика займає 3% загальної кількості матеріалів, зокрема вони присвячені стану економіки та ринку праці й нерухомості.   

Соціальна тематика займає 3% матеріалів, культура – 2%, спорт – 0,6%. 

Примітно, що і тема ковіду також майже зникла зі сторінок сайтів, лише 1,8% присвячено темі здоров'я, зокрема коронавірусу та вакцинації.  

Взагалі не писали чернігівські сайти на такі теми, як екологія та права людини. 

Інша тематика загалом становила 5,5% тем у місцевих інтернет-ЗМІ.

Серед інших сюди потрапила релігійна тематика, яка була актуальна в контексті критики діяльності Московського патріархату. Найбільше таких матеріалів на сайті Svoboda.fm.

Ще серед примітного – засилля комерційної джинси на сайті Город.CN. Більш ніж половина матеріалів сайту за досліджуваний період – це немарковані рекламні статті про найрізноманітніші продукти та послуги

У підсумку можна зазначити, що чернігівські онлайн-медіа гідно відображають нелегке сьогодення. Матеріали на воєнну тематику, що розповідають про героїчний захист області в найтяжчий період лютого-березня 2022-го, показують історії героїв та тяжкі долі потерпілих, відбудову області та волонтерську працю.  

Водночас політичне протистояння, вплив власників на контент окремих ЗМІ вже також сильно відчувається, коли мова заходить про конфлікт окремих діячів в області. 

Павло Пущенко, представник ГО "Інститут масової інформації" в Чернігівській області  

Liked the article?
Help us be even more cool!