ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Випадків побиття побільшало – порушення прав журналістів на Донеччині

За перше півріччя 2019 року Інститут масової інформації зафіксував два випадки порушення прав журналістів у Донецькій області. Обидва на початку року – в січні та лютому. Це випадки погроз у Покровську та перешкоджання в Краматорську. Але за два місяці наступного півріччя порушень побільшало: чотири випадки за липень та серпень 2019 року.

Вибори-2019

Друге півріччя почалося з виборів і, як наслідок, фіксації в липні двох випадків перешкоджання діяльності журналістів саме у виборчому процесі. 

Так, у Бахмуті 21 липня члени виборчої комісії перешкоджали журналістці Вільного радіо Діані Шароді, яка зафіксувала факт порушення процедури підрахунку голосів. Журналістка звернулася до поліції із заявами про перешкоджання професійній діяльності та порушення виборчого процесу. І, як повідомила ІМІ Діана Шароді, поліція відмовляється починати кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності. 

Другий випадок стався в Покровську, де окружна виборча комісія №50 позбавила права присутності на засіданні низку суб’єктів виборчого процесу, а також представників засобів масової інформації. Відповідну постанову ОВК ухвалила 23 липня.

Випадків побиття в області побільшало

П’ять випадків побиття зафіксовано в серпні другого півріччя по всій країні, і два з них трапилися на Донеччині. Серед нападників політтехнологи депутатів, тітушки та звичайні п’яниці.

Так, у Маріуполі 16 серпня невідомий напав на знімальну групу регіонального телеканалу “Сігма”. Це було під час виконання редакційного завдання в Центральному районі міста. Внаслідок нападу було пошкоджено професійну техніку. Журналістка  Валерія Семечихіна та оператор Нестор Бондаренко знімали в торговому павільйоні, де на них напав нетверезий чоловік. 

Значно серйознішим і масовішим за кількістю учасників був напад на оператора в місті Покровську. 1 серпня невідомі чоловіки та Віталій Вербицький, політтехнолог кандидата в народні депутати Руслана Трєбушкіна, напали на знімальну групу місцевого телебачення “Капрі”. Внаслідок нападу оператор дістав струс мозку, розбито професійну камеру та робочий телефон журналістки Альони Соболенко.

“У Бахмуті, Покровську та Маріуполі змінилися слідчі, наразі ведуться слідчі дії, рішення у справах не ухвалено. Загалом слідчих можуть змінювати з багатьох причин: відпустка, вища компетентність того чи іншого слідчого або побажання самого позивача. Саме в цих випадках це було рішення керівництва, але,  згідно із законодавством, я не можу розголошувати інформацію, тому за подробицями до них”, – розповів на зустрічі Юлії Гаркуші, регіональній представниці ІМІ, Андріан Гоменюк, слідчий ГУНП в Донецькій області.

Як підсумок

Вересень добігає кінця, у Донецькій області не зафіксовано жодного випадку перешкоджання професійній діяльності журналістів. Окрім того, варто зазначити, що область за перше півріччя стоїть не на найгіршому місці, згідно з моніторингом ІМІ за перше півріччя 2019 року.

Але, на жаль, можна констатувати: справи, що стосуються порушення прав журналістів, довго розслідують, вони мають невисокий рівень розкриття, розгляд таких справ затягується і часто-густо в порушниках – працівники міських рад, депутати та їхні представники.

Один з останніх прикладів, де порушено кримінальну справу, – справа з початку 2018 року, у ній досі проводяться досудові слідчі дії та не ухвалено рішення. Цей випадок стався в Олександрівці: голова Олександрівської районної державної адміністрації Микола Мачульський з брудною лайкою погрожував позаштатному кореспонденту районної газети “Вісті Олександрівщини” Сергієві Кайдашу. 

***

Що стосується подробиць і деталей справ, то в слідчому управлінні поліції Донецької області не змогли повідомити про деталі деяких найбільш резонансних справ, але погодилися на співпрацю та подальшу взаємодію.

Інститут масової інформації продовжує комунікацію з правоохоронними органами Донецької області в питаннях захисту прав журналістів.

Юлія Гаркуша, представниця ІМІ в Донецькій області (неокуповані території)

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!