ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волонтери – непопулярна тема в новинах донецьких онлайн-ЗМІ

Лише 3% загальної кількості новин онлайн-ЗМІ Донеччини стосуються волонтерів та волонтерських ініціатив. Але й серед них зустрічаються новини з ознаками замовності

Такі результати моніторингу онлайн-медіа, який проводився з 9 до 13 січня 2023 року включно.  Мета дослідження – визначити кількість новин, що стосуються теми волонтерства та волонтерських ініціатив, а також визначити, яку частку таких публікацій становлять матеріали з ознаками замовності й хто є цим замовником: громадська організація, благодійний фонд чи то індивідуальна ініціатива.

Досліджувалися сайти 0629.com.ua, karachun.com.ua, novosti.dn.ua, vchasnoua.com, v-variant.com.ua. Загалом проаналізовано 647 новин, серед них усього 19 стосувалися теми волонтерства або волонтерських ініціатив. Найчастіше про волонтерів згадували на сайті v-variant.com.ua: 13 новин у стрічці, або 5,5%, у відсотковому відношенні – на сайті  vchasnoua.com, це чотири новини, або 8% з усієї стрічки новин. У  маріупольського 0629.com.ua – 45%, у karachun.com.ua – 2%. 

Хто волонтерить?

Головними героями новин про волонтерську активність найчастіше були міжнародні волонтерські ініціативи (організації / об'єднання): таких 42% загальної кількості новин про волонтерство. Найчастіше новини з теми міжнародних партнерів України зустрічалися в стрічці сайту v-variant.com.ua. Тут і найближчі до нас країни, такі як Чехія та Польща, та волонтери з цих двох країн, що об’єдналися та везуть допомогу до найнебезпечнішої ділянки фронту – на Бахмутський напрямок. І далека Японія, яка виділяє 95 мільйонів доларів на відновлення країни, і Південна Корея, що закупила 6 тисяч планшетів для облаштування освітнього процесу в громадах Донеччини. 

Зустрічалися новини про міжнародних волонтерів і в 0629: Маріупольська водонапірна вежа потрапила в нову рекламну кампанію UNITED24 із закликом допомагати Україні, і в vchasnoua.com – про відомий у регіоні проєкт USAID "Економічна підтримка України". У новині йдеться про український софт замість російського, де компанія з Краматорська розробила програму для бухгалтерського обліку за допомогою міжнародної програми підтримки бізнесу та підприємництва.

До категорії індивідуальні волонтерські ініціативи потрапив 31% новин про волонтерські ініціативи. Писали всі потроху: всього по дві новини на кожному з трьох указаних нижче сайтів. Зокрема, karachun.com.ua писав про волонтерську ініціативу українського музиканта – "Культурний десант": Коля Сєрга відвідав деокуповані міста Донеччини, або сайт v-variant.com.ua про те, що в Полтаві продають календарі з малюнками дітей переселенців із Донбасу для збору грошей на рації військовим, або на vchasnoua.com про те, як волонтери відкрили три пункти незламності та готуються бурити свердловини: як волонтери в Бахмуті допомагають місцевим.

Про всеукраїнські волонтерські ініціативи (організації / об'єднання) писали у 21% новин про волонтерські ініціативи. Так, на сайті 0629 повідомляють про  загальноукраїнську ініціативу "Український культурний фонд". А v-variant.com.ua згадав про всеукраїнську волонтерську ініціативу БФ "Право на Захист", яка в Рівному надаватиме юридичну, психологічну, соціальну допомогу переселенцям з Луганщини. Зрідка зустрічаються і новини про місцеві / регіональні волонтерські ініціативи (організації / об'єднання) – 5% із загальної кількості новин про волонтерство. Так, у Дніпрі відбудеться перший фестиваль релокованих бізнесів з Донбасу про це пише v-variant.com.ua, організатори – регіональна громадська організація Shift.

Слід зауважити, що зовсім не було новин на тему волонтерства за період моніторингу на регіональному сайті novosti.dn.ua. Єдина новина про волонтерів стосувалася двох зниклих під Соледаром британських волонтерів. Ця новина з’явилася в стрічці більшості ЗМІ Донеччини та міжнародних ЗМІ.

Матеріали з ознаками замовності

Новин, що мають ознаки замовності, в онлайн-ЗМІ Донецької області 9,5% із загальної кількості новин про волонтерство. Три таких новини були розміщені на сайті v-variant.com.ua. Дві з них презентували іменний благодійний фонд Ріната Ахметова та його мілітарну ініціативу "Сталевий фронт". 

Так, перша новина з ознаками замовності стосувалась інформації, що військові на Авдіївському напрямку отримали чергову партію дронів від "Метінвесту". В новині вказано, що інформацію взято із сайту компанії. Друга новина – про те, що група компаній "Метінвест" передала бійцям на найгарячіших напрямах 70 сталевих бліндажів. 

Ще одна новина стосувалася фонду Петра Порошенка. У ній ідеться про те, що "пʼятий президент Петро Порошенко привіз 79 бригаді в Донецькій області планшети, телевізори, зимові шини та мобільний банно-побутовий комплекс", а волонтерила ГО "Справа громад". Джерелом новини стало РБК-Україна з посиланням на фейсбук Петра Порошенка.

В усіх трьох випадках новини – це джинса. Такі матеріали можуть не бути прямо пов’язані з політичною чи економічною вигодою, вони підтримують соціальний рейтинг і впізнавання таких структур, можуть не оплачуватися замовником. 

Замість висновків

Якщо порівнювати результати з минулими моніторингом, а саме за листопад 2022-го, то новин, які стосуються волонтерства та активізму, було трохи більше за 1%. І хоча новин про волонтерів трохи побільшало – до 3%, але однаково така кількість новин про волонтерські ініціативи під час повномасштабної війни росії в Україні є незначною. 

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!