ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже всі новини на сайтах Донеччини стосуються війни – моніторинг ІМІ

95% новин в онлайн-ЗМІ Донецької області, що потрапили під моніторинг, присвячені війні, яку розв’язала Росія проти України.

Найчастіше медіа писали про бойові дії, зокрема фронтові зведення, а також про жертви серед військових. Багато новин було з окупованих територій, про міжнародну підтримку зброєю та гуманітарну допомогу від дружніх країн. Чимало новин у стрічках стосувалися колаборантів та воєнних злочинів. Менше за все було новин, що стосуються волонтерства та активізму. 

Такі результати моніторингу онлайн-медіа, який проводився  із 7 до 11 листопада 2022 року включно.  Мета дослідження – визначити кількість новин про війну і їхню тематику, а також наявність у них мови ворожнечі. Досліджувалися 0629.com.ua, karachun.com.ua, novosti.dn.ua, vchasnoua.com, v-variant.com.ua. Всього проаналізовано 595 новин, 563 з них стосувалися теми війни. 

Так, найчастіше, у 21% новин зі стрічки медіа, писали про бойові дії, події на фронті, поранених та загиблих з обох боків лінії фронту, з тієї різницею, що з боку ЗСУ це була фіксація кожного загиблого та його історія в новинах, а новини про жертви з боку ворога – статистика і загальна кількість у зведених даних.

Друга за актуальністю тема, яка безпосередньо залежить від активності бойових дій на фронті – це тема жертв серед цивільних. Таких новин зафіксовано 14%. Майже щодня на Донеччині від обстрілів російсько-терористичних військ гинуть мирні мешканці регіону. Також писали медіа і про жертви, яких знаходять після деокупації. Зокрема, про півтори тисячі свіжих могил на Старокримському кладовищі – масштабне поховання загиблих у тимчасово окупованому Маріуполі. 

Значна частина новин у медіа стосується окупованих територій. Власне, таких територій на Донеччині побільшало. Тож новин про це в медіа було 12% загальної кількості новин. Зокрема, найчастіше йшлося про тимчасово окупований Маріуполь. Наприклад, новина від сайту 0629 під заголовком "На що дивиться Олександр Невський в Маріуполі" дає відповідь, що дивиться пам’ятник на розвалини центра міста. Або публікувалися новини про те, що окупанти приховують,  скільки ключів від квартир роздали, або що на окупованій території дітям заборонили гуляти без батьків. Писала про стан справ у Маріуполі й регіональна інформагенція vchasnoua.com. Так, стаття про житло в місті вийшла під заголовком "У мене квартира-кабріолет": маріупольці виживають без стін у квартирах і зі снарядами в фундаменті, але з новими батареями". Є і новини з окупованого Донецька, і вони також невтішні, адже, судячи із заголовка сайту v-variant.com.ua, в окупованому Донецьку нема кому працювати в котельнях.

Ще 9% новин про війну стосувалися руйнування житлового фонду та інфраструктури, зокрема і її відновлення. 

Новин, у яких розповідають про міжнародну підтримку, військову, фінансову, дипломатичну, гуманітарну допомогу, – 7% загальної кількості новин про війну в стрічках за період моніторингу. Найбільше про таке писав сайт v-variant.com.ua. Як, приміром, у новині про гуманітарне розмінування та договір між Україною, Камбоджею та Японією. Зовсім не було за період моніторингу таких новин у сайту 0629.com.ua.

Трохи менше за попередній показник, а саме 6,5%, новин у стрічці висвітлюють кримінальну складову – воєнні злочини, колабораціонізм, злочинне недбальство, зловживання на посаді. В новинах писали про таке: колишнього співробітника Донецького університету МВС, що базувався в Маріуполі, працівників СІЗО, а також про тих, хто брав участь у війні в складі незаконних військових формувань "Л/ДНР" або став на бік колаборантів як очільник районної адміністрації.

Найбільше таких новин було на маріупольському сайті 0629.com.ua  – 22%, або майже чверть, своїх новин міський сайт Маріуполя приділяє саме цій темі. Приблизно порівну, по 6%, таких новин у регіональних сайтів, опублікували novosti.dn.ua та v-variant.com.ua. Інші два сайти мали незначну кількість таких новин: по одній на всю стрічку.

Тема біженців та переселенців займає 5% загальної кількості новин. Найбільша кількість новин на цю тему була знов у сайтів v-variant.com.ua – 7,5% і novosti.dn.ua – 4,6%. Трохи менше було зафіксовано новин про соціальні наслідки війни (зокрема, відімкнення світла, водопостачання, опалення) – 4%. Найчастіше такі новини траплялися в novosti.dn.ua – 20% кількості новин про війну.

В новинах регіональних онлайн ЗМІ Донецької області новини про волонтерів та активістів зустрічаються зовсім зрідка – таких усього трохи більш ніж 1%. 

Водночас чимало новин у стрічках ЗМІ Донецької області, 15%, стосувалися заяв політиків вищої ланки. Всі вони потрапили до категорії "інше". Зокрема, йшлося про цитати президента Зеленського та президентів країн світу, а також представників НАТО та інших міжнародних та європейських установ, фондів і організацій. Також в "інше" потрапили новини про можливу мобілізацію в Україні та продовження воєнного стану. 

Зовсім у медіа не було інформації про повітряні тривоги. Також із загальної кількості новин про війну (563 зафіксовано лише один випадок мови ворожнечі. Зустрівся цей випадок на сайті v-variant.com.ua. В новині під заголовком "ЗСУ показали, як знищили танк росіян на Донеччині" напряму використали цитату зі Страт.ком, який назвав усю групу бійців ворога, що загинули під вогнем ЗСУ, узагальнювальним поняттям, образливим прізвиськом на етнічному підґрунті – "кацапи", саму цитату можете побачити за лінком. У цьому випадку слово "кацапи" не є евфемізмом, воно є узагальнювальним, адже серед тих загиблих, яких "покришили" могли бути не лише росіяни, а й представники інших народів. 

Стосовно рекомендацій від КЖЕ, наприклад, вживати слово "рашисти" щодо етнічної групи є ознакою мови ворожнечі. Але терміни "рашисти", "рашизм" тощо не є дискримінаційними, якщо вживаються для позначення російських військових та носіїв російсько-фашистської ідеології. Водночас журналістам варто уникати дискримінації певних соціальних, релігійних або етнічних груп: наприклад, такою дискримінацією буде застосування терміна "рашисти" до звичайних вірян певної конфесії. Щоб уникнути різночитань, у тексті варто використовувати конкретні назви й поняття, які дали б змогу зрозуміти, що йдеться не про всіх росіян як етнічну групу.

Щодо використання слова "орки" як синоніма до словосполучень "російські окупанти", "російські військові", "російські воєнні злочинці", комісія не рекомендує використовувати це слово в журналістських матеріалах інформаційних жанрів, а прямо називати російських воєнних злочинців російськими воєнними злочинцями, без евфемізмів.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації у Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!