ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна, рецепти, кримінал, рух транспорту: про що та як пишуть дніпровські медіа

Загалом новини Дніпра, якщо довго і багато гортати заголовки стрічок новин, – це анонси та дайджести. Анонси подій, вимкнень світла, змін руху транспорту, дайджести подій за добу на фронті та в області, кримінальних новин. Все це розбавляють загальнонаціональними новинами зі спробою (не завжди вдалою) прив’язати подію до Дніпра, а також рецептами, прогнозом погоди на день та гороскопами. Про що найчастіше писали онлайн-ресурси цього місяця, які теми повторювали з видання у видання, – в огляді найвідвідуваніших сайтів Дніпра: nashemisto.dp.ua/, dnepr.info/uk/, dp.informator.ua, gorod.dp.ua, 056.ua. Текст написано за результатами огляду з 12 до 16 червня 2023 року включно.

Війна

Повномасштабна війна, звісно, найпоширеніша тема в стрічці новин дніпровських ресурсів. Нею зазвичай усі з видань огляду починають день, і найчастіше пишуть про війну наприкінці дня. Йдеться здебільшого про новину з посиланням на допис очільника Дніпро ОВА Сергія Лисака, де він повідомляє про наслідки обстрілів або ж про те, що доба чи ніч в області минула спокійно. Ось приклади таких новин від "Інформатора", gorod.dp.ua, 056.ua. "Наше місто", пишучи про те, як минула доба на Дніпропетровщині, зазвичай використовує ось такий заголовок: "Тривога тривала майже 1,5 години: що трапилося у Дніпрі за ніч". Посилаються в повідомленні на дніпровську міську раду, далі додають, що слід дочекатися офіційної інформації від ОВА, і завершують новину прогнозом погоди на день. Також усі ресурси цього тижня писали про наслідки обстрілів росіянами Кривого Рогу: уточнювали масштаби обстрілів та кількість поранених чи загиблих.

Після підриву російськими терористами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року видання Дніпра також писали про цю подію та наслідки підриву. Деякі повідомлення стосувалися безпосередньо ситуації на Дніпропетровщині, наприклад "70% Кривого Рогу може залишитись без води через підрив Каховської ГЕС: деталі" або "Підрив Каховської ГЕС: на Дніпропетровщині відкрили пункти зі швидкими тестами на холеру". Деякі новини були досить загальні: "Черепа, пістолети та кладовище: на дні Каховського водосховища через обміління знаходять цікаві артефакти", 056.ua писало про таке: "Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС: кількість загиблих зросла, 41 особа зникла безвісти". Новин з 12 по 16 червня про наслідки підриву Каховської ГЕС на сайті "Наше місто" не було. А от сайт gorod.dp.ua спробував в одній темі об’єднати і наслідки підриву ГЕС, і курс валют. Так вийшла новина під заголовком "Гривня "міцна" попри підрив ГЕС: аналітики розповіли про ситуацію на валютному ринку".

Погода, вимкнення води і світла, рух транспорту

Новини про погоду, вимкнення світла чи зміни руху транспорту – це класичні матеріали для дніпровських медій та один з найпростіших способів наповнити стрічку новин. Скажімо, повідомлення про рух транспорту, вимкнення чи ремонтні роботи публікують на відповідних офіційних сторінках чи не щодня, а то й по кілька разів на день. Видання просто копіюють повідомлення, і виходить новина на сайт. Ось, наприклад, новина від "Дніпро інфо". Загалом це досить корисні матеріали для містян. Скажімо, знати, як зміниться рух трамвая чи автобуса, може бути важливо для того, хто щодня їздить тим маршрутом. Так само як і знати, чи не відімкнуть через ремонтні роботи світло. Проте, наприклад, "Інформатор" цим користується та пише досить маніпулятивні заголовки, щоб читач не так з цікавості, як зі страху відкрив новину під заголовком "Не забудьте зарядити повербанки: де у Дніпрі вимикатимуть світло з 19 по 23 червня". Після пережитих узимку блекаутів на думку одразу спадають подібні ситуації. Проте в новині йдеться лише про те, що світла справді не буде, але через планові роботи.

Новини криміналу та ДТП

Аналізуючи теми криміналу дніпровських ресурсів, можна сказати, що видання можуть зловживати й цією темою. Часом це новини заради новин. Можна припустити, що до таких дій видання вдаються задля того, щоб збільшити перегляди, адже емоційні чи резонансі заголовки можуть змусити читача перейти далі за посиланням і прочитати новину. Наприклад, новина від gorod.dp.ua "На Дніпропетровщині на автодорозі водій легковика не справився з кермуванням та "вилетів" в кювет: двоє постраждалих". У цьому випадку це повідомлення від надзвичайників. Також новина ще в стрічці новин, і потім як першу світлину читач бачить знімок понівеченої автівки. Або ж новина від "Інформатора" "У Дніпрі чоловік, погрожуючи ножем, намагався пограбувати продавчиню: вирок суду". Це новина на вісім речень з посиланням на пресслужбу прокуратури Дніпра. І далі видання подає посилання на ще три кримінальні новини, про які воно писало раніше. Новини криміналу чи повідомлення про ДТП пишуть з посиланням на прокуратуру, поліцію. А ще з посиланням на власні джерела, навіть тоді, коли новина не становить суспільно важливої цінності. Також у подібних темах можуть посилатися на "місцевих мешканців". Як, наприклад, у новині "Дніпро інфо" із заголовком "У Дніпрі кішку замурували в підвалі". Тут видання посилається тільки на місцеву мешканку. Проте посилання не зовсім точне, адже незрозуміло, чи журналісти спілкувалися з місцевою мешканкою, чи особисто були на місці події. Проте в новині є гіперпосилання, яке може вивести читача на допис у Facebook. Саме в цьому дописі місцева мешканка й розповідає історію кішки. Варто зауважити, що посилання на "місцевих мешканців" чи на неверифіковані сторінки – це ненадійні джерела. Також у квітневому моніторингу ми писали про те, що 26% новин мають сумнівні джерела.

Загальнонаціональні й міжнародні новини

Загальнонаціональні та міжнародні новини також трапляються досить регулярно в стрічках дніпровських медій. Наприклад, видання можуть писати новини за повідомленням Генштабу, щось про повістки, курс валют, зміну законодавства чи інформаційну тишу, як, наприклад, писав "Дніпро інфо". А видання gorod.dp.ua навіть намагається деякі загальнонаціональні новини прив’язати до Дніпра. Так, вийшла новина із заголовком "Дніпрянам про зміни: хто звільняється від сплати екологічного податку" або ж новина від 056 "Чи є проблеми із виготовленням закордонних паспортів: відповідь МЗС". Можна припустити, що якісь читачі підписані тільки на якийсь один ресурс (місцевий) і тоді загальнонаціональні новини загалом досить інформативні, можуть становити цінність для читача. Проте мета регіональних медій – це робота саме з локальним контентом та локальною інформацією, тому загальнонаціональні новини не завжди доречні в стрічках регіональних ресурсів.

Рецепти та народні прогнози

Рецепти страв та народні прогнози – це те, чим розбавляють стрічку новин дніпровські сайти. Ось, наприклад, новина сайту "Наше місто" "Рум’яно-соковиті картопляні зрази: простий рецепт ситного обіду". Проте саме тем розважальних чи пізнавальних, але легких стрічкам новин у Дніпрі бракує. Також ось приклад більш розважальної теми від dnepr.info/uk/: "ТОП-7 нереалізованих проєктів Дніпра: два вокзали на проспекті, сквер замість театру та площа Мистецтв (ФОТО)". Народні прогнози можна прочитати на сайті "Нашого міста": "Свято 19 червня: день, коли не можна вирушати в дорогу та їсти рибу".

Тож загалом стрічки новин усіх аналізованих ресурсів дуже подібні одна до одної. Так, знайти щось унікальне на якомусь із сайтів майже неможливо. Відрізняються вони хіба що кількістю. Наприклад, традиційно сайт 056.ua має меншу кількість новин на день, ніж решта. Також є різниця в оформленні сайтів. Ну і слід водночас враховувати той факт, що всі ресурси грішать матеріалами з ознаками замовності, матеріалами з порушенням журналістських стандартів. Наприклад, новина на сайті "Наше місто" "Купатися не можна, але відпочинок ніхто не відміняв: у Дніпрі щоденно прибирають Мануйлівський пляж" має ознаки замовності. Адже тут немає балансу думок, є тільки одне джерело, а саме представниця міської ради. А також вбачається спроба показати діяльність міської ради та комунальних служб у позитивному світлі. Тож, зважаючи на цей фактор, читачеві слід бути критичним та вміти розрізняти й відсіювати такі новини чи навіть серію публікацій.

Ольга Василець, регіональна представниця Інституту масової інформації в Дніпропетровській області

Liked the article?
Help us be even more cool!