ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Майже 15% новин дніпровських ЗМІ – про політику. Кожна 13-та новина – з ознаками замовності

Про політичні новини писали всі аналізовані видання. Це були новини як місцевого рівня, так і загальноукраїнського чи міжнародного. Оскільки час моніторингу випав на 8 березня, усі видання писали про результати голосування в "Дії" щодо вихідного в Україні на 8 березня. Усі аналізовані медіа мали матеріали з ознаками політичної замовності, одне – неналежно марковану політичну рекламу. Решта видань, якщо і джинсували, то видавали ці тексти за звичайні новини. Найбільше писали про діяльність міського голови Дніпра Бориса Філатова.

Такі результати дослідження п’яти найвідвідуваніших ресурсів: dnepr.express, dnpr.com.ua, dp.informator.ua, gorod.dp.ua, 056.ua. Моніторинг тривав із 6 до 10 березня 2023 року включно. Усього п’ять видань за вказаний період опублікували 803 новини, з них 118, або майже 15%, – це політичні новини, 63 повідомлення, або 8%, – з ознаками замовності й два контрагітаційних тексти.

"Дніпро оперативний"

Загалом видання Дніпро оперативний опублікувало 155 новин, з них 22 політичні новини, або 14% загальної кількості новин. Також на сайті було 17 новин з ознаками замовності. Це кожен 10-й матеріал у стрічці новин. Також це єдине медіа, де були матеріали з ознаками контрагітації. Ці два тексти стосувались Олександра Петровського, власника дніпровського телеканалу ТРК "Регіон" (D1). Один матеріал вийшов під заголовком "У Кривому Розі затриманий "смотрящий" від Олександра Петровського-Наріка: нові подробиці справи "двадцятовських", згодом вийшов ще один текст із заголовком "Відповідав за російський общак: "злодій у законі" з угруповання Петровського-Наріка отримав підозру". Серед іншого в тексті використовували емоційно забарвлені формулювання, також використовують для Олександра Петровського прізвисько Нарік. Олександра Петровського вважають опонентом Бориса Філатова. Так, раніше ІМІ вже писав про медійні розбірки Петровського та Філатова.

Водночас видання активно писало про діяльність міської ради та Бориса Філатова – міського голови Дніпра. Такі новини мали ознаки замовності, адже вони не відповідають низці журналістських стандартів, наприклад відсутній баланс думок і опубліковані новини не є суспільно важливими. Приклади таких текстів є тут і тут. Крім того, як згодом показали результати моніторингу, схожі або ідентичні матеріали виходили й на інших ресурсах.

Колаж. Скриншоти із сайту "Дніпро оперативний"

Матеріали з ознаками замовності виходили також з коментарями Геннадія Корбана. Його представляли як голову громадської ради при міськраді Дніпра. Так, наприклад, у стрічці новин сайту вийшов текст "Фекалії текли з ванної: у Дніпрі хімчистка топила нечистотами будинки людей", ілюстрований ванною з нечистотами, де Геннадій Корбан розповідав, як тільки завдяки міській раді вдалося розв'язати цю проблему.

Скриншот із сайту Дніпро оперативний

Говорячи про політичні новини без ознак замовності, задля інформування Дніпро оперативний писав про законопроєкт, посилаючись на депутата Європарламенту від Німеччини Міхаеля Галера "Законопроект 5655 може завадити Україні вступити до Європейського Союзу" або ж про результати голосування в "Дії" щодо вихідного дня 8 березня, посилаючись на міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

"Дніпровська панорама"

Дніпровська панорама за вказаний період мала 183 новини, з них 22 політичні новини, або 12% загальної кількості новин на сайті. Водночас 18 новин мали ознаки замовності – це майже 10% загальної кількості новин. Тут також переважно писали про діяльність міської ради та Бориса Філатова. Приклади таких новин є тут, тут і тут.

Колаж. Скриншоти із сайту "Дніпровська панорама"

Також "Дніпровська панорама" писала про перешкоди для вступу України до ЄС з посиланням на коментар депутата Європейського парламенту від Німеччини Міхаеля Галера, законопроєкт від Міністерства соціальної політики чи про нову послугу в застосунку "Дія".

Інформатор

Усього Інформатор опублікував 151 новину, з них 16, або 10,6%, політичних. Вісім новин, або 5% загальної кількості новин, мали ознаки політичної замовності. Видання теж піарило мера Дніпра Бориса Філатова.

Колаж. Скриншоти із сайту "Інформатор"

Також Інформатор двічі під виглядом суспільно важливих новин, писав повідомлення за мотивами допису народного депутата від партії "Слуга народу" Дмитра Киселевського. Нагадаємо, на вибори Дмитро Киселевський йшов по 24 округу на Дніпропетровщині. Так, одна новина вийшла під заголовком "Для жителів Лівого берега запровадили курси домедичної допомоги", друга про "В’язальний батальйон" Дніпра утеплив сотні Захисників з 25-ї Січеславської бригади".

Колаж. Скриншоти із сайту "Інформатор"

Серед політичних новин без ознак замовності "Інформатор" писав про військове майбутнє України з посиланням на міністра оборони України Олексія Резнікова, заяву голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, що цивільні громадяни мають повернути вогнепальну зброю та боєприпаси до неї. Як і інші колеги, згадали тут і про нову функцію застосунку "Дія".

056.ua.

Усього за період моніторингу видання опублікувало 61 новину, з них 11 новин – про політику. Разом з цим одна новина була неналежно маркованою політичною рекламою. Зокрема, йдеться про новину "Філатов: "Впливові" люди, які з початком повномасштабної війни втекли з Дніпра, просто обнулили себе". Ця новина мала позначку "Політичні новини". У вихідних даних сайту вказано: "Матеріали з плашками "Промо", "Партнерський матеріал", "Партнерський спецпроект", "Політичні новини", "Прес-реліз", "PR", "Офіційно" публікуються на правах реклами". Інша новина "В одному з обласних центрів зачинили "Пункти незламності". Бекграундом цієї новини є повідомлення про те, що в Дніпрі запрацювала юрта незламності. У цій частині повідомлення вказано, що це "спільний проект глави міжпарламентської групи дружби "Україна – Казахстан" Сергія Нагорняка, представників казахської бізнес-спільноти та казахської діаспори в Україні". До речі, про юрту незламності написали Інформатор, gorod.dp.ua та Дніпровська панорама. І всюди видання вказували однакову фразу з посиланням на депутата Верховної Ради, що може свідчити про замовність таких матеріалів.

Колаж. Скриншоти із сайтів 056.ua, "Дніпровська панорама", "Інформатор", gorod.dp.ua

Решта політичних новин 056.ua – суспільно важливі повідомлення від Мінекономіки, Центру протидії дезінформації, Дніпропетровської ОВА. У відсотках кількість політичних новин із загальної кількості новин видання становить 18%, кількість політичної джинси із загальної кількості новин – 3% публікацій.

gorod.dp.ua

Найбільша кількість політичних новин у сайту gorod.dp.ua – 47, або 19% загальної кількості новин на сайті. Врешті Gorod має найбільшу кількість новин – 253. Багато тут і політичної джинси – 20 публікацій, або 8% із загальної кількості новин. Тут знову активно джинсували про Бориса Філатова та діяльність міської ради.

Колаж. Скриншоти із сайту gorod.dp.ua

Так само як і інші видання, в незаангажованих текстах на сайті писали про нову функцію в "Дії", результати голосування в "Дії", повідомлення від Міністерства фінансів та НБУ і заяву від голови Дніпропетровської ОВА про необхідність здати зброю.

Спільним для чотирьох з п’яти видань (dnepr.express, dnpr.com.ua, dp.informator.ua, gorod.dp.ua) виявилися матеріали з ознаками замовності, які в позитивному аспекті висвітлювали діяльність не тільки міського голови Дніпра, а й діяльність міської ради Дніпра. Так, ми виявили тексти "Міська влада Дніпра допомагає мобільним операторам підтримувати стабільний зв’язок, а випускникам – готуватися до НМТ" або "Комунальники Дніпра миють наземний перехід на проспекті Слобожанському: відео". Також подібні приклади є тут і тут. Матеріали з ознаками замовності випускали під соціально важливими питаннями. Наприклад, культура та соціалка, як тут і тут.

Оля Василець, регіональна представниця ІМІ в Дніпропетровській області

Liked the article?
Help us be even more cool!