ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Війна і кримінал – топтеми львівських медіа в серпні. Результати моніторингу

12.09.2022, 10:10
Мар'яна Сич

Найчастіше львівські ЗМІ пишуть новини про війну і кримінал / надзвичайні події, а найменше – про екологію, спорт і права людини. Значно поменшало текстів про політику, і тепер вони теж стосуються війни, а не міжособистісних розбірок. Що ж до джинси, то її зафіксовано в менш ніж 1% текстів, зокрема на тему бізнесу, політики, спорту.

До моніторингу ІМІ потрапило п’ять онлайн-медіа Zaxid.netВголосТвоє містоДивись.Інфо та Гал-інфо. Загалом проаналізовано 1205 новин, опублікованих з 8 до 12 серпня включно. Метою було визначити тематику матеріалів, які є топі, а які взагалі зникли зі стрічки новин.

Тематика новин

Найбільша частка текстів стосується теми війни – 39% загальної кількості новин. Причому історії про війну на “Вголос” становлять 61% загальної кількості новин видання, а на “Дивись.Інфо” – 58%. Ці цифри цілком очевидні, оскільки країна перебуває в стані повномасштабного вторгнення. Опубліковані тексти були про обстріли окупантів, поранення, смерті цивільних людей, успішно завдані українською армією удари, постачання зброї від іноземних партнерів, анонси прощань із захисниками.

На другому місці – кримінал / надзвичайні події, які становлять 20% загальної кількості новин. І ця цифра майже не змінилася в порівнянні з результатами схожого моніторингу ІМІ у 2020 році. Тоді новин на цю тему було на 2% більше. Найбільше текстів про кримінал / надзвичайні події є на сайті Zaxid.net – 34% загальної кількості новин в стрічці видання. Це можна пояснити тим, що ЗМІ пише про надзвичайні події в межах всієї Західної України, а не лише Львівщини. Крім традиційних історій про ДТП, пожежі, затримання водіїв напідпитку, наркоторговців, 31% загальної кількості кримінальних текстів усіх медіа стосується надзвичайних подій, пов’язаних з війною: повідомлення про підозру в держзраді, затримання колаборантів, тих, хто допомагав окупантам коригувати постріли, продаж волонтерами бронежилетів, які завезли як гуманітарну допомогу.

Далі йде соціальна тематика поза війною – 8% загальної кількості новин. Текстів на цю тему у львівських ЗМІ поменшало, у 2020 році їхня кількість становила 11%. Цього разу медіа писали про новий потяг з Польщі до Рави-Руської, ремонти вулиць, реконструкції парків, новий тролейбусний маршрут, погодження будівництва нового ЖК, підготовку до опалювального сезону, вимкнення води, хто обиратиме форму навчання дітей у школах, початок освітнього процесу в університетах, перевірку укриттів у закладах освіти.

Зросла кількість новин про економіку / бізнес. Нині їхня частка становить 7% загальної кількості новин, коли у 2020-му була лише 5%. Це тексти про те, що “Байрактар” збудує свій завод в Україні, релокацію бізнесу на Львівщину, початок вивезення зерна українськими суднами, поступове відкриття закладів, відновлення авіакомпанією польотів до росії.

Побільшало текстів і про культуру: з 3,5% (у 2020-му) до 6% загальної кількості новин. Це історії про виставки світлин про війну, зруйновану російську техніку в центрі Львова, малюнки дітей, збір російських та радянських книг для допомоги ЗСУ, виступи артистів, смерть останньої зв'язкової Романа Шухевича, демонтаж радянських символів або ж куди сходити на тижні.

Політиці присвячено 5% загальної кількості новин. І ця цифра на 12% менша, ніж у 2020 році. Нині політичні повідомлення вже не виглядають як локальні чи загальнонаціональні розбірки, а це заяви лідерів та урядів про війну, призначення посадовців. Наприклад, заява Володимира Зеленського про те, що війна почалася Кримом і має ним завершитися, сейм Латвії визнав росію державою – спонсором тероризму, G7 вимагають від рф повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС, звільнення та призначення голови Рівненської облради.

Також 5% новин зараховано до теми “інше”. Це тексти про туризм, погоду, сад (город),  рецепти, дайджести головних новин за день.

На здоров’я / ковід припадає 4% загальної кількості текстів. Журналісти писали про новий штамп “Омікрону”, кількість хворих у країні, області, успішні операції медиків, відзначення лікарів нагородами, відкриття філії реабілітаційного центру і протезного заводу.

По 2% загальної кількості матеріалів набрали новини про соціальні наслідки війни і волонтерство / активізм. На першу тему медійники писали про притулки для переселенців, евакуацію, особливий режим в’їзду та виїзду на Донеччині, питну воду, бунт комунальників у Маріуполі, можливе закриття шахт на Луганщині через примусову мобілізацію окупантами. Що ж до другої теми, це історії про дітей, які своїми талантами збирають кошти на ЗСУ, про волонтерів, громадські організації. Також “Твоє місто” публікує перелік волонтерських ініціатив і те, що вони збирають на потреби військових. І якщо малу кількість матеріалів про наслідки війни можна пояснити тим, що Львівщина відносно спокійний і далекий регіон від фронту, то текстів про ініціативи людей, волонтерів можна було б публікувати значно більше.

По 1% загальної кількості текстів припадає на тему екології і спорту. Що ж до теми екології, то більшість новин стосується ризику витоку водню та розпилення радіації на Запорізькій АЕС, заборону полювання на Львівщині до кінця воєнного стану, безпечний радіаційний фон в області, створення ландшафтного заказника в столиці чи скільки потрібно коштів на очищення озер в одному зі спальних районів Львова, які залили нафтопродуктами. Новини на тему спорту були про позбавлення Зеленським українського фігуриста стипендії за виступ в рф, призові місця на олімпіадах, змаганнях, футбольні матчі чи смерть колишнього гравця “Карпат”. Узагалі не було текстів, які стосуються прав людини.

Джинса і неналежно маркована реклама

Під час моніторингу виявлено вісім текстів з ознаками замовності, що становить 0,7% загальної кількості новин. Найбільше джинси є на сайті “Вголос”, а саме в чотирьох текстах: “Для контрнаступу і перемоги: Порошенко в Донецькій області особисто передав десантникам бронемашини”, “У Львові відкрили сучасну тенісну школу LEOLAND”, “Як продати вживане авто, яке ніхто не хоче купувати”, “В УПЛ мають грати клуби, що знають собі ціну, а не продавати телетрансляцію за безцінь – Козловський”. Як бачимо, медіа джинсувало на користь бізнесу, політика та президента ФК “Рух” Григорія Козловського, якого пов’язують з цим же ЗМІ.

Три комерційні джинси опубліковано на сайті “Гал-інфо”: “Ставки на спорт онлайн без обмежень на легальному сайті” (рубрика “Суспільство”), “Чат-бот на службі у готельєрів” (рубрика “Культура”), “Оглядаємо Івано-Франківськ на орендованому авто” (рубрика “Суспільство”). У матеріалах формально не згадується жоден бізнес, а просто розповідається історія. Однак у тексті вшито лінки, за якими, перейшовши, можна зрозуміти, які компанії рекламуються.

Два рекламні тексти зафіксовано на сайті “Дивись.Інфо”. Один з них – про те, як МФО видають мікропозики онлайн під час війни, – є з позначкою “Реклама”. А от другий (“Яблуневий дар” та “Galicia”: як львівське медіа завдало збитків репутації компанії безпідставно заявивши про її банкрутство”) – це матеріал з ознаками замовності на користь приватної фірми, опублікований у рубриці “Бізнес”.

Три рекламні матеріали є на сайті “Zaxid.net”: відкриття нового відділення від мережі поліклінік, як користуватися сервісами “Bolt” і про український благодійний фонд. Усі тексти мають позначку “Новини компаній”, а отже є неналежно маркованою рекламою, яка за законом має позначатися як “Реклама” чи “На правах реклами”.

Ще стільки ж рекламних текстів опубліковано на сайті “Твоє місто”. Вони про будівництво, кібератаки, відновлення роботи ринку капіталу. І тут медіа хочеться похвалити, бо перші два тексти мають позначку “На правах реклами”, а третій – “Партнерська публікація”.

Мар’яна Сич, регіональна представниця ІМІ у Львівській області

Liked the article?
Help us be even more cool!