ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Танець смерті на трагедії у Вінниці. Російська пропаганда та керовані коментарі

Після ракетного обстрілу 14 липня вінничан почали активно атакувати й фейками. Майже всі такі повідомлення стосувалися загрози нового ракетного удару. Страх, паніка – все, що й потрібно було досягнути. І попри численні спростування цих побрехеньок вони продовжували ширитись. Щобільше, іноді навіть військовослужбовці слали один одному та родичам цю інформацію. А далі ж сакральне "це мені військові сказали" робило додаткову вартість цьому повідомленню… Доєдналися до марафону репосту фейків навіть комунальники.

Найголовніше – впливати на вінничан спробували не звичними каналами, як-от ЗМІ, а через соціальні мережі, пабліки, застосунки та інші засоби особистого і групового спілкування. І ці засоби вкотре показали себе зручною базою для психологічних операцій.

Паніка та страх як фундамент російської політики

Так, в Україні війна, і ймовірність ракетного обстрілу зберігається завжди. Будь-де. Немає безпечних міст. Але панікувати та бути обережними – різні речі. Три ракети, що випустили росіяни по Вінниці, забрали життя 26 людей і посіяли паніку надовго.

Ще не завершили пошуки зниклих, не розібрали завали, як у групах у вайбері, чатах зранку та вдень 16 липня почали майоріти повідомлення:

❗️УВАГА! Нам пишуть про пуск 48 ракет з Астрахані.

Розрахунковий час підльоту:

Канатове 17.03

Миргород 17.00

Умань 17.20

Вінниця 17.31

Житомир 17.29

Київ 17.16

Інформація перевіряється.

Залишайтесь в укриттях!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
І того ж дня:

Протягом двох-трьох діб обов'язково реагувати на сигнали "ракетна небезпека", "повітряна тривога" (убуття в бліндаж, сховище тощо).

Очікується масований ракетний.

Завтра о 4.00 можливий повномасштабний наступ. Зі сторони Білорусі ДРГ просунуться до 15–20 км для відволікання наших військ. Будуть здійснюватися ракетні та авіаудари по всій країні, бази, зд станції, критична інфраструктура. Основні зусилля схід південь.

Будьте обережні!

 
 
 

Того ж дня в Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони (ЦПД) спробували закликати не панікувати, пояснили, що ворог активував смс-розсилання, в якому залякує масованими ракетними обстрілами України: "Останніми днями триває активне розсилання повідомлення про те, що начебто "з 19 по 21 липня плануються масовані ракетні обстріли" в деяких містах України, а "зі сторони Білорусі диверсійні групи просунуться до 15–20 км територією України для відволікання наших військ на інших напрямках". Застерігаємо: у даному разі ворог використовує такий елемент інформаційно-психологічної операції, як "анонімний авторитет". Тобто відбувається розсилка начебто "інсайдерської" інформації від "надійного джерела десь із відомств». Нагадаємо! Від початку повномасштабної війни 24 лютого по всій території зберігається висока ймовірність ракетних обстрілів. Тому в жодному разі не ігноруйте сигнали тривоги".

 
 

Та де там. Паніка ширилася значно впевненіше.

Масла у вогонь додавали й мери міст, яких без вагань цитували в пабліках і групах, чатах. Як-от Марцінківа, міського голову Івано-Франківська.

 
 
 

Згодом виявилося, що і сам Марцінків "впоров гарячку", але про наслідки можливі не подумав…

До панічних голосів додались і вінницькі комунальники.

 
 

Відділ розвитку ОСББ при Вінницькій міській раді в чаті, де зібралися під тисячу голів будинків, запостив таку інформацію.

 
 

Голови ОСББ, які не завжди товаришують з медіагігієною, сприйняли це як офіційне повідомлення. Звісно, що знову вінничани почали панікувати. Чого і домагався ворог.

Керовані коментарі та натівські генерали у Вінниці

Що ж узагалі відбувалось у медіаполі щодо атаки на Вінницю. Маячню типу соловйовського "удару по Гайсину" не розглядаємо. Тут цікавіша "робота" саме з місцевою аудиторією.

Як писав Інститут масової інформації з посиланням на ЦПД, трагедія у Вінниці 14 липня супроводжувалася керованими коментарями – повідомленнями, які скеровують думки людини в потрібному напрямі.

Принцип роботи керованого коментаря: повідомлення супроводжується інтерпретацією коментатора, який пропонує читачеві кілька варіантів пояснення. Коментарі пишуться за принципом "двосторонніх повідомлень", які за вибором читача містять аргументи як за, так і проти.

"Щоб коментар був правдоподібним, у ньому чергуються позитивні та негативні елементи й здійснюється підбір фактів для посилення чи ослаблення висловлювань, емоцій", – пояснили в ЦПД.

Висновки не входять до таких коментарів, оскільки їх під впливом коментарів мають зробити читачі.

"Трагедія у Вінниці супроводжувалася керованими коментарями з великою кількістю різних аргументів, що схиляли читача до думки, що це справді був "обстріл військового об’єкта, де ЗСУ зберігало боєприпаси", – зазначив Центр протидії дезінформації.

Та це не все. Дедалі активніше ширилися й інші наративи. ЦПД проаналізував хронологію пропаганди рф у висвітленні теракту у Вінниці:

– Зловтіха. Коментарі прибічників "спецоперації". "Це вам відповідь за Донецьк, Нову Каховку та обстріли HIMARS – таке має бути повсякденністю".

– Аргументування про враження суто військової цілі на тлі повідомлень про наявність цивільних жертв. "У Будинку офіцерів був пункт розміщення "нациків", де ЗСУ традиційно зберігало боєприпаси".

– Перекладання провини за збільшення кількості цивільних жертв. "Це постановка в стилі Бучі"; "На місці вибуху забагато військових і чому удар коментує спікер військово-повітряних сил?"

– Зміщення фокусу публічної уваги. Відбувся обстріл центру Донецька зі стандартним меседжем: "ЗСУ знову вдарили по мирному Донецьку".

Тепер подивимося не надто популярні канали росіян. Знову-таки, надто популярні брати немає бажання, а от "маленькі" канали показові тим, що вони просто мов папуги повторюють наративи "старших братів", чи-то геббельс-начальників.

Вибачте, доведеться процитувати мовою оригіналу:

Новые важные данные о накрытом ударом в Виннице совещании высокопоставленных офицеров ВВС Украины и НАТОвцев. Уничтожен начальник службы вооружения и логистики командования ВВСУ полковник Олег Макарчук. Перед этим стало известно о смерти полковника ВВСУ Дмитрия Бурдико и офицера ВВСУ Константина Пузыренко.

Как сообщало Минобороны, 14 июля высокоточными ракетами накрыто совещание офицеров ВВСУ с иностранными поставщиками вооружений по передаче ВСУ очередной партии самолетов, средств поражения, а также организации ремонта украинского авиапарка;

 

Чи от:

Продолжают всплывать имена уничтоженных ударом в Виннице высокопоставленных офицеров ВВС Украины. Местные СМИ сообщили, что полковник Дмитрий Бурдико погиб 14 июля, в день ракетного удара. Перед этим на Украине сообщили о смерти другого офицера ВВСУ Константина Пузыренко. Похоже, что это убитые участники совещания по поставке самолетов с Запада.

P.S. Как верно заметили в комментариях, это может быть легализация потерь после удара по Виннице.

Доходило і до теорії змов – падіння гвинтокрилу в США вони подали теж як "легалізацію втрат", наче саме так для американців пояснили загибель понад десяти військових. А насправді вони загинули не в США, а їх "накрили" у Вінниці.

І є ж хто в це вірить. Принаймні ботва із задоволенням це ширила на сторінках вінничан.

Тому не зайве ще раз буде закликати вмикати в голові – як казав Клей Ширкі – "детектор фігні" й відфільтровувати інформаційні потоки, які часто силою вливають нам у вуха та очі.

Фото: соцмережі

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!