ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стриманий оптимізм: як описували вихід із карантину черкаські онлайн-ЗМІ

Абсолютна більшість новин черкаських онлайн-ЗМІ про вихід із карантину характеризується нейтральною тональністю, пандемія коронавірусу досі є топтемою черкаських інтернет-медіа, а спікерами в ній найчастіше виступають представники місцевої влади.

Такими є результати травневого моніторингу ІМІ, метою якого було визначити кількість та якість новин про вихід із карантину, проаналізувати спікерів, які фігурують у таких новинах, а також тональність повідомлень у новинах про вихід із карантину в регіональних онлайн-медіа.

До дослідження було взято новини зі стрічок сайтів 18000, "Провсе", "Вичерпно", "Прочерк" та Zmi.ck.ua, опубліковані з 11 до 15 травня включно. До уваги не бралися блоги, анонси, прогнози погоди, попередження про відімкнення світла чи води тощо. 

Загалом за період моніторингу в стрічках згаданих сайтів з’явилося 489 публікацій. Із них 40%, 195 новин, стосувалися пандемії COVID-19 (35 у "Провсе" та "Вичерпно", 37 у Zmi.ck.ua, 42 в "Прочерка" і 46 у 18000). Примітно, що в березні, коли лише було оголошено пандемію та запроваджено перші карантинні заходи, стрічки цих самих сайтів на 23% складались із публікацій про коронавірус, а вже у квітні – на 46%. 

Зі 195 травневих новин, які стосувалися пандемії COVID-19, найбільше (56%) публікацій  стосувалися карантинних заходів. З них 75%, або 83 новини, були про послаблення та вихід із карантину. Найбільше, 25 таких матеріалів, з’явилось у стрічці видання 18000, Найменше (12) – у "Вичерпно". Власне ці публікації і стали об’єктом нинішнього моніторингу ІМІ.

У 18% таких матеріалів не було спікерів загалом: найчастіше це були повідомлення від різних відомств чи ж звістки про відкриття парків, музеїв. Як-от, наприклад, новина 18000 про відкриття історико-культурного заповідника "Чигирин", новина "Провсе" про відкриття "Софіївки" чи ж публікація тими-таки 18000 переліку протиепідеміологічних заходів в умовах послаблення карантину від МОЗ. 

У решті ж публікацій висловилися 103 мовці. Найчастіше, як і минулого місяця, речниками в таких новинах фігурували представники місцевої влади: голова ОДА, міські голови, їхні заступники тощо. Саме вони були спікерами в 35% прикладів із добірки. Їхні повідомлення водночас характеризувалися нейтральною тональністю. Як-от, до прикладу, в публікації сайту 18000 "Воронов розповів, як у Черкасах відновлюватимуть роботу дитячі садочки", де спікером є очільник департаменту освіти та соціальної політики Черкаської міської ради, чи в матеріалі "Прочерку" "В ОДА готують низку пропозицій на розгляд уряду з пом’якшення карантину", де спікером є заступник голови Черкаської ОДА.

23% спікерів у новинах про вихід із карантину були українськими політиками. Серед них Президент, міністр охорони здоров’я, Прем’єр-міністр, як у матеріалі "Провсе" "Карантин продовжать до 22 травня", чи ж інші міністри, як-от, наприклад у публікації "До уваги черкащан – як запускатимуть пасажирський транспорт в Україн", де спікером є міністр інфраструктури Владислав Криклій.

15% мовців увійшли до категорії "інше". Серед них переважно коментарі звичайних громадян, селебрітіс та закордонних політиків. Повідомлення цих категорій речників також характеризуються нейтральною тональністю.

Ще 12% спікерів  –  громадські діячі, волонтери. 9% усіх коментарів становлять висловлювання представників бізнесу. 6% – медичних працівників. Серед цих категорій спікерів траплялися повідомлення з дещо негативною тональністю, які переважно стосувалися плану виходу з карантину для підприємців. Як-от, до прикладу, публікація на сайті "Провсе" "Помремо скоріше не від коронавірусу, а від голоду" – у Черкасах мітингують підприємці", а також публікації, що стосуються цього ж інфоприводу на інших сайтах, як, наприклад, матеріал "Малий бізнес дочекався: у Черкасах відзавтра запрацюють промислові ринки" на сайті Zmi.ck.ua і аналогічна публікація на "Провсе". Загалом повідомлення шістьох із дев’яти представників категорії "бізнес" мали негативну тональність.

Умовно негативної тональності й коментар очільника Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який ставить під сумнів виконання вимог карантину з боку підприємців і прогнозує куди потужніший осінній спалах хвороби в матеріалах на сайтах Zmi.ck.ua і "Провсе".

Загалом же, лише в 11% прикладів коментарів із добірки новин для моніторингу повідомлення мали негативну тональність. Решта ж характеризуються нейтральною. 

Нагадаю, що для зменшення рівня соціальної напруги через ситуацію з коронавірусом експерти ІМІ підготували рекомендації для влади та медіа щодо покращення комунікації та висвітлення ситуації з коронавірусом.

Захар Колісніченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Черкаській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!