ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Що там у судах з розглядом справ щодо порушення прав журналістів на Хмельниччині?

09.07.2021, 09:55
Альона Береза

Телеканал ТВ7+ через суд скасував постанову дізнавача сектору дізнання Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області від 30.03.2021 про закриття кримінального провадження, що було відкрите після недопуску їхньої знімальної групи на засідання сесії Ярмолинецької територіальної громади. Водночас у справі щодо побиття журналістки в місті Красилові, що на Хмельниччині, обвинувачений та його захисник не з’являються на судові засідання та не конкретизують суду, які ж саме обставини їм заважають їх відвідувати.

У березні 2021 року знімальна група телеканалу ТВ7+ прибула на сесію Ярмолинецької територіальної громади та зіткнулася з тим, що голова громади Андрій Шутяк спочатку хотів скасувати засідання сесії, а потім ініціював перед депутатами проведення сесійного засідання в закритому режимі. Кримінальне провадження було відкрите за заявою телеканалу за ч. 1 ст. 171 КК 18 березня, а вже 30 березня Хмельницьке районне управління поліції його закрило.

Адвокат телеканалу звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду зі скаргою в порядку ст. 303 КПК України на постанову дізнавача сектору дізнання Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області від 30.03.2021 про закриття кримінального провадження. В обґрунтування скарги представник зазначив, що висновки дізнавача, які викладено в постанові, не відповідають фактичним обставинам, а під час дізнання не досліджено положення регламенту Ярмолинецької селищної ради і повний текст протоколу засідання її сесії від 12.03.2021, не допитано як свідків начальника юридичного відділу, а також осіб, які голосували за проведення засідання сесії без участі журналістів. Тут ідеться про депутатський корпус селищної ради.

Ухвалою суду від 23 квітня 2021 року скаргу адвоката було задоволено, тобто кримінальне провадження наразі відкрито та проводиться досудове розслідування.

Нагадаємо, що ще наприкінці жовтня 2020 року поліція Хмельниччини скерувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо заподіяння тілесних ушкоджень журналістці телеканалу NewsOne Тетяні Сивоконь 25 березня в місті Красилові.

Про бекграунд розгляду цієї справи ми вже розповідали раніше у своїх оглядах щодо всіх справ, які стосуються порушення прав журналістів. Наразі цю справу розглядає Старокостянтинівський районний суд, після рішення Хмельницького апеляційного суду щодо задоволення подання голови Красилівського районного суду.

Останнє рішення в судовому реєстрі, що стосується цієї справи, датується травнем 2021 року. Справа розглядається у відкритому судовому засіданні. В травні 20201 року відбулося два судові засідання, 11 та 19 травня, на які обвинувачений не з’явився. Першого разу він подав заяву про відкладення розгляду справи у зв`язку із сімейними обставинами. А от конкретизації таких обставин надано суду не було. Повторна ж неявка відбулася без зазначення будь-яких причин та заяв про відкладення розгляду справи.

Водночас ще цікавішим є відвідування засідань з боку захисника обвинуваченого. Цитуємо прямо з ухвали суду:

"Захисник обвинуваченого Косік С. В. неодноразово не з'являвся в судові засідання, дата яких була погоджена учасниками провадження, подавав заяви про відкладення розгляду справи, на підтвердження причин неявки будь-яких доказів не подавав, зокрема 26 листопада 2020 року, 13 січня 2021 року, 18 березня та 19 травня 2021 року".

У зв’язку із ситуацією, що склалася під час останнього судового засідання, прокурор попросив застосувати до обвинуваченого привід та накласти грошове стягнення у встановленому КПК України порядку, а також згідно зі ст. 324 КПК України ініціювати питання про притягнення адвоката Косіка С. В. до дисциплінарної відповідальності.

У результаті суд ухвалив перенесення розгляду справи на 15 червня 2021 року. Було застосовано до обвинуваченого привід до Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області на вказану дату та накладено грошове стягнення в розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 1 135 гривень. Щодо адвоката Косіка С. В., суд зобов’язав надати докази поважності його відсутності на судових засіданнях 26 листопада 2020 року, 13 січня, 18 березня та 19 травня 2021 року.

Жодного документа щодо засідання, яке відбулося 15 червня 2021 року, в реєстрі наразі не міститься. ІМІ стежитиме за судовим розглядом цієї справи та розповідатиме про цікаві моменти.

З проведеного аналізу рішень, що містяться в судовому реєстрі, нам стало відомо, що в одній справі журналістам вдалося скасування постанови про закриття кримінального провадження з боку правоохоронців, а з іншої – про те, що обвинувачений та його захисник не прибувають на судові засідання, хоч і про їхнє проведення належно повідомлені. Будемо й надалі інформувати про долю розгляду цих справ на Хмельниччині.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!