ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рік по лютому: чернігівські ЗМІ не вірили в наступ з півночі

21.03.2023, 10:00
Павло Пущенко

На початку лютого 2022 року на сайті ГО “Інститут масової інформації” був опублікований матеріал “Як працюють ЗМІ в прикордонній області в умовах посилення гібридної війни”, підготовлений регіональним представником ІМІ в Чернігівській області.  

Тоді опитані редактори місцевих видань заявляли, що працюють у штатному режимі й додаткових заходів для посилення безпеки журналістів в умовах ескалації конфлікту більшість редакцій не проводить. 

Зі свого боку регіональний представник ІМІ в Чернігівській області тоді ж для місцевих редакцій розіслав інформаційні матеріали безпекового характеру

Але реальність 24 лютого 2022 показала, що чернігівські редакції не були готові до такого розвитку подій. Не розуміли, чого очікувати і як реагувати на ситуацію. 

Згадує редакторка газети “Вість” Ольга Макуха на своїй сторінці у фейсбуку: 

 

“Я чіплялася за роботу, наївно думала, що це комусь потрібно. “Люди прийдуть до магазину по гречку і по газету, ми не можемо закритись”. Колеги з мене посміялись, а один сказав, що в мене розгулялася шиза. Що він правий, я зрозуміла через кілька днів, коли магазини закрились.

Саме в ті дні я знову почула вікопомну фразу: “Кожен сам за себе, один Бог за всіх”. Це допомогло мені схаменутись і шукати вихід. Сильно допомогли визначитися також бомби, що впали поряд з домом 3 березня”.

В річницю подій широкомасштабного наступу чернігівські медійники згадували, як пережили найскладніший час перших днів війни. 

“Дурацьке фото, але воно про моє 24-те. Знайшли дві стіни біля дверей зі скла, перечікуємо якусь тривогу. І самі розуміємо, що рішення таке собі, але поруч отак, плечем до плеча було простіше усвідомлювати й вибудовувати свою нову реальність. Дякую друзям, рідним і колегам. Цей рік – він ще шрамується на серці, він приніс багато горя, разом з тим і віру в себе, в нашу землю, в наших захисників і неймовірних людей! Як же хочеться Свята! Нехай воно буде скоро!” поділилася фотографією у фейсбуку шеф-редакторка новин “Суспільне Чернігів” Алла Скорик.

Чернігівський хаб для ЗМІ “МедіаБаза” зібрав повідомлення з різних каналів, сайтів та соцмереж редакцій Чернігівської області, щоб відтворити хроніку 24 лютого на Чернігівщині.

Сьогодні ситуація в редакціях у прикордонній області, звичайно, змінилася. Більшість редакцій відновила свою роботу і працює, незважаючи на вимкнення електроенергії, проблеми з інтернетом та загрозу обстрілів. 

Місцеві журналісти розуміють, що не буде швидкого повторного наступу, як було торік, коли за день російські війська дійшли до Чернігова. З іншого боку, редакції підготовлені: є бронежилети, каски, аптечки, генератори, багато журналістів пройшли навчання з домедичної допомоги. Є розуміння, як працювати за відсутності централізованого електропостачання, як випускати новини. Вже є запас міцності, якого не було рік тому. Працює в Чернігові й Медіахаб від Інституту масової інформації, де журналісти в разі загострення ситуації зможуть продовжити роботу.  

Тож просто не буде, але чернігівські редакції точно стали сильнішими й готові надалі розбивати ворожу пропаганду, оперативно і об’єктивно інформувати жителів про воєнні загрози прикордонної області.  

Павло Пущенко, регіональний представник ГО “Інститут масової інформації” в Чернігівській області

Liked the article?
Help us be even more cool!