ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавські сайти частіше пишуть про наслідки війни та мобілізацію, менше – про переселенців та гуманітарку

30.05.2024, 10:00
Надія Кучер

Бойові дії, наслідки обстрілів, мобілізація теми про війну, на які полтавські медіа почали частіше писати. Загальний показник матеріалів про війну та її соціальні наслідки збільшився цього року на 3% в порівнянні з даними дослідження, яке Інститут масової інформації провів у листопаді 2022 року. Зараз показник новин про війну становить 29% загальної кількості новин. Тоді як у 2022 році цей показник становив 26%, а у 2023-му – 22%. У стрічках стало менше новин про колаборантів, повітряні тривоги, волонтерів. Про гуманітарну допомогу, переселенців публікацій узагалі майже не було, на відміну від 2022 року, коли тема гуманітарної допомоги й волонтерства була однією з топових на полтавських сайтах. Про поранених чи вбитих цивільних або окуповані території полтавські онлайн-медіа не писали в період моніторингу взагалі. 

Такими є дані моніторингу п'яти топових полтавських онлайн-видань, який провів Інститут масової інформації із 6 до 10 травня включно. Під час моніторингу ми досліджували загальну кількість новин та новин про війну і їхню тематику, а також наявність мови ворожнечі в новинах про війну. Варто насамперед зазначити, що мови ворожнечі під час моніторингу на жодному з проаналізованих сайтів не зафіксовано. Під час моніторингу аналізувалася стрічка новин сайтів Полтавщина, Коло, Полтавська хвиля, Зміст, Кременчуцький ТелеграфЪ. Загалом ми проаналізували 449 публікацій, з яких 131 стосувалася тематики війни. 

Про наслідки обстрілів та мобілізацію писали найчастіше

Майже на одному рівні стоїть показник новин про бойові дії та соціальні наслідки війни  – 26% і 27% із загальної кількості публікацій про війну відповідно. Тоді як у дослідженні 2022 року цей показник був більш ніж у чотири рази менший, 6%.

Яка ситуація цьогоріч? “Полтавщина” щодня подає в стрічці новин дані про ситуацію на фронті, інформує про наслідки атак на Полтавщину. Зокрема, сайт писав про те, як уламки російського дрона пошкодили будинок в області. Інші медіа також подавали подібну інформацію. Писали про наслідки ракетних атак, зокрема про влучення ракети в елеватор. “Зміст” щодня подавав інформацію про мапу повітряних тривог, тоді як інші медіа зазвичай подібне подають на своїх каналах у Telegram чи на інших платформах у соціальних мережах.  

Мапу повітряних тривог вів лише один з п'яти промоніторених сайтів. Скриншот – сайт “Зміст”

Також писали полтавські сайти про українських захисників, які загинули на фронті. Про загиблих на фронті воїнів публікувалося немало новин. 

Однією з тем, на яку писали найбільше, була мобілізація. У травні Верховна Рада України продовжила воєнний стан та мобілізацію до серпня, тож полтавські медіа багато писали про актуальну тему: які документи потрібно подати для проходження медико-соціальної експертизи, про штрафи за порушення військового обліку та мобілізації, про електронний кабінет військовозобов'язаного, про “відстрочку” та бронювання від мобілізації

Кримінальні новини про війну (про колаборантів, зловживання) становлять 11,5% загальної кількості новин про війну, тоді як 2022 року про це медіа не писали взагалі. Медіа писали про мешканця тимчасово окупованого Криму, якого підозрюють у державній зраді, про залишення під ватою полтавського блогера, який ображав військових. Також у Полтаві журналісти активно писали про екскомандира 116 окремої бригади територіальної оборони: кримінальне розслідування показало, що одним з автомобілів, призначених для військових, користувалася дружина тепер уже колишнього командира бригади

Медіа писали про розслідування корупції, в якій підозрювали військових. Скриншот – інтернет-видання Полтавщина

Як бачимо, полтавські редакції збільшують частку новин на тематику війни. Якщо раніше видання більше приділяли уваги місцевим політичним та соціальним новинам, то зараз дедалі більше новин пов'язані саме з наслідками війни. Це зумовлено, звичайно, вимогою часу. Водночас слід зазначити, що акцент новин залишається саме на місцевому, регіональному аспекті. З позитивного: на жодному з промоніторених сайтів не було зафіксовано випадків мови ворожнечі. Це свідчить про те, що медіа турбуються не лише про кількість новин, але й про їхню якість, що є важливим для розвитку якісної регіональної журналістики.  

Надія Кучер, регіональна представниця Інституту масової інформації в Полтавській області 

Liked the article?
Help us be even more cool!