ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Підозра Шпіру, ліквідація ботоферми та перешкоджання діяльності журналістів: чим відзначився Прикарпатський медіарік-2021

Протягом минулого року на Івано-Франківщині більше проблем зазнали блогери, ніж редакції. Державна зрада, поширення фейкової інформації про вакцинацію, викриття ботоферми й обшуки в фігуранта списку “Миротворець” – ці події характеризують 2021 медіарік у регіоні. 

Фото ілюстративне, by thevalley.es

У березні СБУ оголосила підозру проросійському пропагандисту, політтехнологу з бази “Миротворець” Михайлові Шпіру. Блогер просував російські наративи й ідеї сепаратизму, брав участь у спланованих інформаційних акціях проти України, виступав експертом на підсанкційних телеканалах, прищеплював аудиторії ідею неповноцінності України, створення на її місці інших суб’єктів і приєднання частини території до РФ, а також публічно закликав до розправи над учасниками Революції Гідності, АТО\ООС і їхніми рідними.

 

У межах кримінального провадження провели обшуки за місцем проживання фігуранта.

 

За результатами слідчих дій йому повідомили про підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканість України (ст. 110 ККУ), порушенні рівноправності громадян, залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ст. 161 ККУ), виготовленні, поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганді комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів (ст. 436 – 1 ККУ).

Потім мешканку Коломиї судили за поширення на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook неправдивої інформації про те, що вакцина не пройшла всіх етапів випробування. На пенсіонерку був складений протокол за статтею 173 – 1 (поширення неправдивих чуток, що можуть спричинити паніку серед населення) Кодексу про адміністративні правопорушення. Зрештою, жінка свою провину визнала. Суд обмежився попередженням.

Окрім того, в Коломийському міськрайонному суді продовжили розгляд справи Руслана Коцаби – проросійського блогера, котрого звинувачують у державній зраді. В червні він разом із адвокаткою Тетяною Монтян приїхали на засідання. Проте, представники ВО “Тризуб” ім. С. Бандери, “Карпатської Січі”, “Фрайкору”, а також бійці 4-ї резервної сотні Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” облили його зеленкою та закидали яйцями ще на пероні вокзалу в Івано-Франківську. Наступні засідання відбувалися вже дистанційно. Справа на етапі допиту свідків сторони обвинувачення.

Наприкінці липня СБУ ліквідувала ботоферму, що діяла в інтересах країни-агресора. Місцевий мешканець від початку року зареєстрував близько 12 тисяч фейковий акаунтів на різні картки українських і російських мобільних операторів. З їхньою допомогою “накручував” лайки, коментарі, перегляди для масштабного спотворення реального стану речей. Серед замовників – здебільшого мешканці РФ. А в жовтні СБУ викрила хакера, що створив та адміністрував мережу з понад 100  тисяч фейкових акаунтів, здійснював Ddos- і хакерські атаки, зламував сайти й електронні скриньки. Замовників знаходив на форумах і закритих Telegram-чатах, розрахунки здійснював через заборонену в Україні WebMoney та навіть був її представником.

Наприкінці року інтернет-видання Голос-Іф  повідомило про перешкоджання діяльності. Працівники обласної державної адміністрації перешкоджали журналістам потрапити на позачергове засідання Департаменту охорони здоров’я. Спочатку журналістам вдалося потрапити до кабінету, але потім їх попросили акредитуватись і назад вже не впустили, мовляв “немає ніякого заходу”. Спочатку сутичку знімала на мобільний телефон головна редакторка видання, та згодом його в неї відібрали. Після інциденту журналісти звернулися до поліції.

Ми також надсилали запит до Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, де просили правоохоронців підрахувати кількість звернень, котрі стосувалися порушення прав журналістів. Проте, відповіді так і  не отримали.

Поспілкувалися ми і з представниками різних медіа області. Вони оцінили 2021 наступним чином. 

“Ми працюємо з дотриманням журналістських стандартів, не піддаємося тиску і впливу можновладців. Не приховуємо, що тиск на наших журналістів та операторів здійснювався. Проте, політика нашої редакції – непохитна!” – ТРК “РАІ”, м. Івано-Франківськ.

Погроз, наче, не було. Перешкоджання теж не пригадую. Загалом минулий рік пройшов під знаком карантину. Це, зазвичай, головна перешкода”, –  ТРК “НТК”, м. Коломия.

“Якось Мешканці Яблунівської громади звернулися з проханням висвітлити сесію селищної ради. Депутати мали прийняти рішення про масові скорочення освітян. Коли прийшла, захід уже тривав. Поки витягувала апаратуру, присутні депутати принишкли – не зрозуміли, що відбуваєтся. На моє прохання ознайомити з порядком денним, наткнулась на хамство від очільниці відділу освіти Ірини Кур’янської, мовляв, що я тут роблю, немає ніякого порядку денного й взагалі це не сесія: “Ми зібрали людей, щоб просто порадитися і це висвітлювати не можна. Чому Ви не попередили селищного голову про зйомку?” Словом, на цьому сесія завершилася”, – Марія Струк, кореспондентка м. Косів.

Юлія Марціновська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Івано-Франківській області 

Liked the article?
Help us be even more cool!