ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Передвиборча джинса і маніпуляції: як писали про політиків в онлайн-медіа Волині

23.10.2020, 09:00
Мая Голуб

З матеріалами із ознаками замовності і неналежно маркованою рекламою, однак без фейків на політичну тематику. У волинських онлайн-медіа зафіксовано не більше одного відсотка матеріалів із ознаками замовності, але третина із них – контрагітація. Окрім цього, ще п’ять публікацій, або майже 0,5% були неналежно маркованою політичною агітацією.

Такі результати моніторингу ІМІ, проведеного 5-7 жовтня в 10 онлайн-медіа Волині. Під аналіз потрапили Волинські новиниВолиньPostВолинь24Район.in.ua, Волинь.UAКонкурентПершийПід приціломБугТвій портал. Аналізувалася кількість матеріалів із ознаками замовності та неналежно маркованої реклами, а також фейки та маніпуляції в таких публікаціях. Також досліджувалися основні замовники джинси. Проаналізовано 1293 матеріалів, із них 15  – із ознаками  замовності, ще 5 – неналежно маркована політична агітація.

Матеріали із ознаками замовності 

Як зазначено в методології моніторингу Інституту масової інформації, політична джинса — це немаркований матеріал, що має на меті привернути увагу або підтримувати інтерес до політика або політичної сили, в тому числі з метою спонукати голосувати або не голосувати за них на виборах.  Джинсу та контрагітацію називають матеріалами з ознаками замовності. Так, за результатами моніторингу,  лише на одному з проаналізованих медіа, сайті Район.in.ua,  не було виявлено немаркованих або неналежно маркованих політичних матеріалів.

В той же час, на сайті ВолиньPost з’явилася джинса «Степан Івахів модернізував школу у рідному селі. ВІДЕО». Зокрема, там зазначено: «Реалізувати цей проєкт стало можливим завдяки допомозі народного депутата України Степана Івахіва, який народився та навчався у Андріївці, та його благодійного фонду «Патріоти Волині». Разом з однокласниками нардеп оглянув оновлені класи, згадав шкільні історії. А опісля разом із ними презентував ще один подарунок: школа отримала 12 телевізорів». Наприкінці тексту є лише теги: школа, Степан Івахів, Андріївка, відкриття. 

На сайті «Волинь24» також є матеріал із ознаками замовності про ще одного політика «Дмитро Глазунов: змінити систему – шокова терапія для луцької медицини». Відверто агітаційний текст ніяк не маркований.

Сайт Конкурент також публікує замовні тексти, як, наприклад, цей  «Заслужений працівник культури йде в луцьку політику (інтерв’ю, фото)». Так, у матеріалі  виділено жирним шрифтом, що  відомий луцький видавець Дмитро Головенко наразі очолює одне з луцьких ОСББ та разом із командою Андрія Покровського Громадянським Рухом “СВІДОМІ” йде у владу. 

Ще один приклад матеріалу із ознаками замовності, на сайті «Твій портал», «Віктор Барчук: «Я хочу почути кожну людину і бути представником кожного зі своїх виборців!». Вже із заголовку зрозуміло, що йдеться про майбутні місцеві вибори та бажання кандидата перемогти. В кінці тексту є позначки «Волинь, Луцьк, вибори, ОТГ», однак немає жодної позначки, що це передвиборча агітація. 

Зірки замість реклами

На сайті Інформаційного агентства «Волинські новини» у розділі «Рекламодавцям» немає пояснення, що означає значок зірочки (*) біля заголовків у текстах про політиків. 

Тоді як на сайті ВолиньPost зазначено  у окремому розділі «Реклама», що рекламні матеріали на сайті позначаються зірочкою (*). 

Однак не кожен читач  буде шукати по всьому сайту, що означає цей значок, більше схожий  на невелику крапочку.  Тож, у будь-якому разі, це неналежно маркований матеріал, тобто реклама, яка подається у вигляді журналістського матеріалу без позначок «Реклама»/ «На правах реклами». 

Нагадаємо, що у частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».  Також у цьому законі йдеться про те, що реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. 

Прикладом неналежно маркованої реклами на ІА «Волинські новини» є текст із заголовком «Перший рік голові треба йти позаду громади, другий – разом із громадою, а ось на третій можна очолити цю громаду», – голова Боратинської ОТГ про секрет успіху*»  Матеріал спрямований на формування позитивного іміджа голови Боратиської ОТГ Сергія Яручика, який є братом депутата Луцької міської ради Миколи Яручика. 

У матеріалі на сайті «Волинські новини» із назвою «Не дім скорботи, а дім надії: як змінюється волинський онкоцентр*» також є лише позначка у вигляді зірочки.

Спрямований на формування позитивного іміджу ще один «зірочний» матеріал  про кандидата на посаду Луцького міського голови опублікували і в стрічці Волинських новин. 

Медіа у «війнах» проти політиків

Власники  чи редактори сайтів, що дозволяють публікації замовних матеріалів про політиків, допомагають набрати бали політикам до виборів, або ж показати лише негатив проти когось з конкурентів.  Іноді можна помітити цілу серію матеріалів «чорнухи» на різних сайтах проти когось з політиків. Під час моніторингу ми виявили кілька текстів із контрагітацією. Так, на сайті «ВолиньPost» у тексті із заголовком «Мільйони невиконаних обіцянок та відкати: як господарював у Луцьку Богдан Шиба» є перебільшення та маніпуляції в тексті. Бо невідомо, як журналісти рахували конкретно мільйони обіцянок.

Матеріал із контрагітацією проти кандидата на посаду Луцького міського голови Богдана Шибу є на сайті Волинські новини. Текст має назву «Секретна угода та махінації з луцькою землею Богдана Шиби». А на сайті «Під прицілом» теж є майже ідентичний матеріал, але дещо з переформульованим заголовком «Аукціон небаченої щедрості: секретні угоди та махінації Богдана Шиби із луцькою землею». Причому у серії матеріалів про Богдана Шибу жодного коментаря головного героя публікації немає. 

Серед партій основними замовниками матеріалів із ознаками замовності та неналежно маркованої політичної агітації на Волині стала партія «За майбутнє». На неї припало 40% згадок в джинсі та неналежно маркованій позитивній агітації. Про регіональні партії таких згадок було 7%. Найбільше ж замовниками політичної джинси виступили політики місцевого рівня, публікації про них склали 80% позитивної джинси.

Отже, читачам  волинських онлайн-медіа варто уважно читати опубліковані матеріали особливо напередодні місцевих виборів, уникаючи маніпуляцій та фейків, які ховаються  в матеріалах з ознаками замовності.


Мая Голуб, регіональна представниця Інституту масової інформації у Волинській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!