ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пасивний рік для кропивницької журналістики

Поточний рік став непростим випробуванням як для українців загалом, так і для медійників зокрема. Скорочення штатів, дистанційна робота, пошук нових джерел фінансування, обмеження, замасковані під турботу про здоров’я, а наприкінці року ще й улюблені всіма журналістами вибори.

Кіровоградщина, попри характерний спокійний та навіть сонний ритм життя, цьогоріч також не обійшлася без проблем. Причому джерелом цих проблем стали не так коронавірус, політики чи економічна криза, як самі журналісти, які вже звично не готові відстоювати власні права та інтереси доти, доки це не стосується особисто їх самих.

А починалося все з чудової ініціативи Кропивницької міської ради – транслювати апаратні наради та й узагалі переважну більшість важливих заходів у режимі онлайн. Причому трансляції окремих подій можна було побачити як на офіційному сайті ради, який демонстрував усім охочим відео зі стаціонарних камер, розташованих у владних кабінетах, так і на фейсбук-сторінці, де свої стріми публікували працівники відділу з роботи із засобами масової інформації. Досить швидко медійники звикли до такого формату роботи, і, коли до міської ради перестали пускати відвідувачів, аргументуючи це протиепідеміологічними карантинними обмеженнями, журналістів це не надто засмутило. Ба більше, про готовність у разі необхідності повідомити про порушення власних прав правоохоронців заявили представники менш ніж пів десятка видань. І це в Кропивницькому, обласному центрі, в якому цілком успішно працює понад два десятки новинних інтернет-порталів.

Пасивність журналістів зауважив під час останньої зустрічі з регіональним представником ІМІ й начальник Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області полковник Роман Козьяков. За словами правоохоронця, органи правопорядку наразі як ніколи зацікавлені в співпраці та налагоджені взаємовигідних відносин з медіа. Ба більше, ще на початку року полісмени активно запрошували медійників долучитися до створення інформаційно-дорадчої ради з питань поліцейської діяльності. Це дозволило б не лише побачити роботу поліції зсередини, а й рекомендувати обласному керівництву нацполу дієві способи комунікації. На жаль, активністю колеги-журналісти не відзначались, і серед заявлених кандидатур на участь у раді представників журналістської спільноти можна порахувати на пальцях однієї руки. Та й то не всі пальці знадобляться.

Однак маємо й приклади активної професійної позиції. Йдеться, зокрема, про журналістку-фрілансерку Анастасію Зубову, яка наприкінці року зіткнулася з небажанням місцевого судді проводити засідання в присутності журналістів. Як наслідок, медійниця написала заяви до поліції, уповноваженої Верховної Ради з прав людини та Вищої ради правосуддя.

Звісно, не варто забувати й про перемоги журналістів Кіровоградщини, яких цьогоріч було також не мало. Особливо відзначилося видання "Гречка", яке, без сумніву, можна назвати найактивнішим виданням регіону 2020 року. Потішили виваженою позицією та відсутністю джинси новинні портали "Точка доступу" та "Без купюр".

Окремої уваги заслуговує передвиборчий період, який на Кіровоградщині відзначився суттєвим збільшенням кількості маніпуляцій, дезінформації та банальної немаркованої реклами. І хоча топові видання намагалися тримати марку, однак утриматися від спокуси вдалося далеко не всім.

А поки 2020-й наближається до завершення медійники, "зализують рани" та готуються до наступного року. В активі – досвід дистанційної роботи та участі в грантових проєктах, у пасиві – не завжди доцільний спокій та проблеми в роботі з першоджерелами. Проте медіапроєктів не меншає, як, власне, й інформприводів, а отже 2021-й може запропонувати принаймні одне – роботу, якісне виконання якої залежить лише від самих журналістів.

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації у Кіровоградській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews. 

Liked the article?
Help us be even more cool!