ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Офіційні сайти і посадові особи - головні джерела новин онлайн-ЗМІ Донеччини

Новини Донеччини стали частіше посилатися на іноземні ЗМІ, окрім того, додалися нові постійні джерела інформації, зокрема Інститут вивчення війни (ISW). Серед посадових осіб спікерами тепер часто є іноземні політики найвищого рангу. Ще одна ознака часу - у новинах Донецької області додалося джерел та очевидців з окупованих територій.

Так, онлайн-медіа Донеччини здебільшого користувалися інформацією з офіційних сайтів та офіційних сторінок - 26% джерел. Посадовці у якості джерела інформації зустрічаються у 20% новин. На всеукраїнські та регіональні сайти у якості джерела інформації посилаються у 12% новин. 

Такими є результати моніторингу джерел інформації Інституту Масової Інформації, який проводили з 12 по 16 вересня. Дослідження робили на сайтах 0629.com.ua, karachun.com.ua, novosti.dn.ua, v-variant.com.ua, vchasnoua.com. Всього було проаналізовано 669 новин і 796 джерел. При цьому аналізувались лише новини без анонсів та оголошень, не враховувались статті, інтерв'ю, репортажі. 

Офіційна інформація

Так, онлайн-медіа Донеччини здебільшого користувалися інформацією з офіційних сайтів та офіційних сторінок - кожне четверте джерело в новинах було саме звідти. Зокрема це зведення від Генштабу ЗСУ, новини від розвідуправління ГУР МО, від Адміністрації президента та інші. Але користувалися сайти Донецької області і іноземними офіційними джерелами. Так, сайт Новини Донбасу у новині про санкції, накладені на Януковича, скористався таким джерелом інформації як офіційний сайт Євросоюзу, що надає доступ до законів та норм Євросоюзу. А у новині про санкції щодо посадових осіб РФ джерелом став сайт Європейської ради.

Посадовці у якості джерел інформації зустрічаються у 20% новин. Іноді це іноземні посадовці та політики, як от тут - сайт Східний обрав джерелом інформації бельгійське видання L'Echo та міністерку оборони Бельгії Людивін Дедондер. 

Зазвичай ці новини стосуються допомоги від іноземних партнерів або тих чи інших заяв світових лідерів. Але, частіше за все, джерела в категорії - посадовці, це голови військово-цивільних адміністрацій міст та регіонів, що страждають від обстрілів російських військ: Павло Кириленко, Олександр Вілкул, Сергій Гайдай, Вадим Лях, Руслан Трєбушкін. Майже не з’являться у якості джерела інформації міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. це - єдина новина з усіх, що потрапили під моніторинг, де міський голова Бойченко з’являється у якості спікера.

Вільна преса - українські ЗМІ, як джерела інформації

На всеукраїнські та регіональні сайти у якості джерела інформації посилаються у 12% новин. Часто такі джерела йдуть парами. Користуються наробками Телемарафону як отут: про контрнаступ на Лиманському напрямку доповідав ситуацію голова ОВА Кириленко для сайта Вчасно. Або НВ.Бізнес як джерело для сайта 0629 про те, де Метінвест побудує підприємство, щоб компенсувати зруйновані заводи в Маріуполі.

Речники, пресслужби - джерела достовірні та ті, що не можна перевірити

Ще 11% джерел у новинах припадає на речників, секретарів та пресслужби. Але тепер у цій категорії не лише сухі пресрелізи, а й актуальні новини від іноземних речників Пентагону

Основним джерелом новин з окупованого Маріуполя є радник міського голови Вадима Бойченко - Петро Андрющенко, який розповсюджує інформацію через телеграм-канал “Андрющенко-time”, та посилання на новини від міської ради, які часто дублюють телеграм канал радника мера. Деяку важко, або навіть неможливо перевірити через складнощі отримання інформації. 

Серед іншого і, навпаки, на 100% достовірні джерела, як то Інститут вивчення війни з прогнозами подій на фронті та військовою аналітикою. Або сайт фотовиставки у Парижі, і новина про перемогу світлини полоненого азовця Дмитра Козацького (позивний Орест) під назвою «The Light will win» здобула «золото» відомої міжнародної фотовиставки Prix de la Photographie Paris.

Крім того, 6% джерел припало на соціальні мережі, сторінки не офіційних осіб. 

Ще 6% джерел є російські ЗМІ та “журналістика” окупованих територій. Тут джерело інформації пропагандистське видання «Московський комсомолець», а заголовок маріупольського сайта 0629, дає зрозуміти, що буряти вміють не тільки вбивати. В Маріуполі вони ще заклеюють вікна плівкою. А тут, у 0629, джерело Оплот-ТВ, пропагандистський канал, а новина про загибель заступника гауляйтера окупованого Бердянська.

Іноземні ЗМІ у якості джерел і власна робота

Не так часто, але все ж користуються сайти Донеччини іноземними ЗМІ у пошуку джерел інформації, таких джерел 3%. Це польське видання Wirtualna Polska, інтерв’ю з секретарем РНБО Даніловим, це CNN та заява держсекретаря США Ентоні Блінкена. Це американський  Financial Times та новина про можливість надання Україні систем ПВО.

Стільки ж новин із власними джерелами - 3%. Новини на основі своєї роботи, на основі роботи з власними джерелами завжди було непростим завданням для журналістів. Зараз ситуація ускладнюється через зменшення штату співробітників більшості ЗМІ, тобто з нестачею ресурсів. Втім, найчастіше зустрічалися новини “власного виробництва” у маріупольськго сайта 0629. Хоч сайт зазнав чималих втрат через переїзд.

У категорії «інші джерела» приблизно такий же відсоток - 11%. А ось склад геть різний. Тут і очевидці з окупованих територій, і специфічні джерела інформації як от “ДСНС ДНР”, або навіть “Штаб Тероборони ДНР”

Новин без джерел стало значно менше, так, у порівнянні з 2020 роком, ця цифра зменшилася з 6 до 2%. Найчастіше не вказують джерел сайт «Карачун» зі Слов’янська, швидше за все, через недбалість. Але, слід зазначити, що і склад сайтів, який потрапив під моніторинг, зазнав змін через повномасштабну війну. Так, свою роботу зупинив сайт mrpl.city, остання новина датується 14 липня. 

Таким чином можна сказати, що в медів додалися новини із джерелами з окупованих територій, власне, через те, що окупованих територій стало більше. І ще одна ознака часу, що ЗМІ Донеччини перестали ідентифікувати своїх журналістів  у статтях, і цього разу виключно заради безпеки власних кореспондентів.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації у Донецькій області 

Liked the article?
Help us be even more cool!