ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницький міський голова не звертався до суду, а поліція не відкрила жодного провадження за заявами журналістів

01.02.2021, 10:46
Альона Береза

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин не звертався до суду з позовом до центрального телеканалу, що під час місцевих виборів випустив сюжет нібито про замовний напад на журналіста. Поліція не відкрила кримінальних проваджень за заявами двох журналісток, а проводить наразі перевірки.

У розпал виборчої кампанії під час місцевих виборів центральний телеканал ICTV випустив сюжет програми "Надзвичайні новини", в якому йшлося про нібито побиття журналіста М. Моргуна, яке останній у сюжеті пов’язував з розміщенням низки матеріалів, що стосувалися Хмельницького міського голови. За посиланням на сюжет, що у своєму матеріалі розміщував новинний ресурс "Всім", наразі це відео є недоступним. Вказано, що це приватне відео.

26 жовтня 2020 року Хмельницький міський голова Олександр Симчишин прокоментував цю ситуацію та сказав, що готує позов до суду. Регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області 11 січня 2021 року надіслала публічний запит до Хмельницької міської ради, щоб дізнатися, чи все ж таки позов був поданий. 15 січня управління правового забезпечення та представництва міськради надіслало відповідь за підписом міського голови, у якій зазначено, що "будь-які позови до центрального каналу щодо сюжету, в якому йшлося про нібито замовний напад на журналіста, в тому числі і щодо матеріальних збитків, ні Хмельницькою міською радою, ні Хмельницький міським головою не подавалися". Додаткових пояснень щодо такої позиції у відповіді не надано.

Водночас спекотним видався для журналістів Хмельниччини початок 2021 року. Наразі ІМІ вже повідомляв про два випадки перешкоджання журналістській діяльності та один випадок цькування в соцмережах. У трьох випадках до поліції журналістки передали заяви.

13 січня 2021 року, під час локдауну, в приміщенні Хмельницької міської ради відбувалося засідання постійної депутатської комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища, на яке впродовж години не допускали журналістку-фрілансерку Альону Березу. Допуск відбувся лише після виклику поліції. За цим фактом поліція отримала заяву журналістки та до цього часу проводить перевірку.

"Проводиться перевірка. Опитали охоронців, вилучили відео з нагрудних камер і направили лист у раду (Хмельницьку міську раду. – Ред.), щоб надали відповідь, чим і як регулюється їхній пропускний режим у період карантину", – прокоментувала начальниця СК ГУ НП в Хмельницькій області Інна Глега.

21 січня 2021 року головна редакторка газети "Кам’янецький часопис "Ключ" (Кам’янець-Подільський, Хмельниччина) Тетяна Шуханова звернулася до поліції через цькування в соцмережах. За інформацією, що надала регіональній представниці ІМІ начальниця СК ГУ НП в Хмельницькій області Інна Глега, за заявою журналістки теж розпочато перевірку.

25 січня 2021 року ІМІ розповідав також про те, що місцева телерадіокомпанія "Кам’янець-Подільський" звертатиметься до поліції у зв’язку з перешкоджанням їхній знімальній групі з боку депутата міськради. Як повідомила регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі журналістка ТРК Інна Дорога, заяву надіслано поштою того ж дня, коли вийшла новина. За інформацією поліції, заява до них наразі ще не надійшла.

Варто нагадати, що стаття 214 Кримінального процесуального кодексу прямо забороняє проводити будь-які слідчі дії до внесення заяви в ЄРДР і передбачає відповідальність посадових осіб за вчинення дій до моменту такого внесення:

"1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань…"

Водночас юрист ІМІ Роман Головенко щодо невідкриття кримінальних проваджень поліцією зазначає:

"З цієї норми КПК також випливає, що має бути розпочато провадження та внесено до ЄРДР відомості в разі надходження заяви, в якій ідеться про ймовірне вчинення злочину. На жаль, наразі існує хибна практика, коли правоохоронні органи цього не роблять, а розглядають отриману заяву в порядку Закону України "Про звернення громадян". Щодо відісланої поштою заяви, то вона дійсно могла ще не дійти".

ІМІ й надалі відстежуватиме питання розгляду описаних у матеріалі випадків перешкоджання журналістській діяльності та обов’язково додатково повідомить про результати розгляду поліцією заяв журналістів. Наразі ж ситуація виглядає досить цікаво. Заяви журналістів є, чинне законодавство передбачає відкриття кримінальних проваджень у чітко визначений строк, а за заявами проводяться лише перевірки.

Альона Береза, регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

 

Liked the article?
Help us be even more cool!