ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колаборанти на Хмельниччині: поповнення переліку

17.04.2023, 09:56
Альона Береза

На Хмельниччині правоохоронні органи в 2023 році продовжують виявляти зрадників і колаборантів. В одному із попередніх матеріалів ми вже вам розповідали про масштаби цієї проблеми. Цього разу ж поновимо інформацію та розкажемо, скільки ж випадків було зафіксовано з початку 2023 року.

Як уже в попередньому матеріалі зазначалось, визначення юридичного поняття колабораціонізму та відповідальність за цю діяльність визначені статтею 111-1 Кримінального кодексу (додана в 2022 р.). Поряд з тим державна зрада – це умисні дії, вчинені громадянином України на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці (ст. 111 КК України).

З початку 2023 року слідчі Служби безпеки України у Хмельницькій області повідомили 11  підозр за статтею  111-1 КК України (Колабораційна діяльність) та 2 підозри за статтею 436-2 КК України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників). Про це повідомили регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі в самому відомстві. Також у відомстві повідомили, що за цей період було винесено вироки за статтею 111-1 КК України 5 особам, за статтею 436-2 одній особі.

Поряд з тим з 1 січня 2023 року Хмельницькою обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 26 кримінальних провадженнях за фактами здійснення колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України). Загалом за цей час до суду направлено 5 обвинувальних актів, у інших – досудове розслідування триває.

У відомстві надали інформацію про деталі одного кримінального провадження, яке відкрите за статтею 436 КК України (Пропаганда війни) слідчими Управління СБУ у Хмельницькій області. За інформацією прокуратури, встановлено, що уродженець міста Хмельницького, який наразі проживає на території рф, неодноразово поширював матеріали, які містять публічні заклики до агресивної війни та розв’язування воєнного конфлікту росії проти України. Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні триває.

Також в обласній прокуратурі розповіли деталі ще однієї справи. За їх словами, одну особу, яка у соціальній мережі підтримувала країну-агресора та публічно заперечувала збройну агресію, засуджено за частиною 1 статті 111-1 КК України та призначено покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій в органах держави влади та місцевого самоврядування на строк 10 років.

В середині січня 2023 року Служба безпеки затримала ще одного поплічника російських окупантів у результаті слідчо-оперативних дій на Хмельниччині. Зловмисником виявився місцевий житель, який позиціонував себе як представник прокремлівського руху «народовластие». За даними слідства, він масово поширював в інтернеті агітацію на підтримку збройної агресії рф проти України та виправдовував злочини рашистів, а у разі захоплення регіону планував отримати від російських загарбників «посаду» в місцевій окупаційній адміністрації.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу або на захоплення державної влади); ч. 1 та ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників). 7 лютого було завершено розслідування і передано до суду матеріали цього кримінального провадження.

Служба безпеки завершила розслідування і передали до суду матеріали стосовно двох мешканців Хмельниччини, які публічно заперечували збройну агресію рф проти України. Про це у відомстві повідомили 10 лютого 2023 року.

За інформацією правоохоронців, мешканець Ярмолинець відкрито закликав підтримувати дії держави-агресора, глорифікував рашистів, повторюючи кремлівські наративи про те, що «россия ведет вынужденную войну на Украине для защиты русскоязычного населения». Стверджував нібито «Украина вместе с поляками восемь лет бомбили Луганск и Донецк», а «філантроп» путін «не смог спокойно смотреть и встал на защиту». Інший колаборант, який проживає в обласному центрі, поширював у соцмережах агітацію на підтримку дій рф, прославляв окупантів, заперечував їх воєнні злочини та підтримував незаконне “приєднання” до росії тимчасово окупованих територій.

Двох підозрюваних обвинувачено за ч. 1 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

СБУ скерувала до суду кримінальне провадження щодо ворожого агітатора з Хмельниччини. Про це у відомстві повідомили 10 березня. Правоохоронці встановили, що мешканець обласного центру підтримував російську загарбницьку війну та надавав інформаційну підтримку державі-агресору в підривній діяльності проти України. Попередньо Йому було повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-1 КК України (Колабораційна діяльність).

24 березня у відомстві повідомили, що суд визнав винним 55-річного мешканця Нетішина у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 436-2 (Поширення матеріалів, у яких міститься глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України), ч.1 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України та призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі.

За інформацією правоохоронців, з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну обвинувачений активно підтримував дії путінської влади. На своїй сторінці у забороненій соціальній мережі він системно «розганяв» кремлівську пропаганду, поширював антиукраїнські публікації у яких вихваляв російських загарбників та виправдовував їхні воєнні злочини.

Загалом перелік зафіксованих випадків зрадництва та колабораціонізму на Хмельниччині не перестає дивувати. Позаду вже більше 10 місяців повномасштабної війни, а на території області продовжують фіксуватись такі випадки. І це все відбувається за сотні кілометрів від кордону з країною-агресоркою.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!