ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колаборанти та злочини проти основ національної безпеки на Хмельниччині

08.12.2022, 09:46
Альона Береза

Злочини проти основ національної безпеки є найбільш небезпечними посяганнями на суспільні відносини, які передбачають державну безпеку, обороноздатність, незалежність держави, її конституційний лад. Колабора́нт — особа, яка усвідомлено співпрацює із окупаційною цивільною чи військовою владою на шкоду власній державі. Згідно з загальним національним правом діяльність колаборантів визнавалась як зрада громадян та як зрада інтересів своєї держави.

Визначення юридичного поняття колабораціонізму та відповідальність за цю діяльність визначені статтею 111-1 Кримінального кодексу (додана в 2022 р.). Поряд з тим державна зрада – це умисні дії, вчинені громадянином України на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці (ст. 111 КК України).

З початку повномасштабного вторгнення рф на територію України правоохоронні органи розпочали викривати колаборантів та фіксувати злочини проти основ національної безпеки. На території Хмельниччини без таких випадків не обійшлось, хоч і область знаходиться за багато кілометрів від лінії фронту. Зрадників, як виявилось, і у нас вистачає. Ми поцікавились у наших правоохоронців про їхній вже наявний доробок та про відповідальність таких осіб. Для цього правоохоронцям було направлено запити. Відповіді надала Хмельницька обласна прокуратура та Управління Служби безпеки України.

З початку повномасштабного вторгнення СБУ викрила на Хмельниччині декілька десятків проросійських агітаторів, глорифікаторів, колаборантів та державних зрадників. Повідомлено про підозру за дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу (стаття 109 КК України) двом особам, за державну зраду (стаття 111 КК України) – 18 особам, за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників (стаття 436-2 КК України) – 4 особам.

Окрім того, Хмельницька обласна прокуратура повідомила, що слідчими Управління СБУ в Хмельницькій області зареєстровано 10 кримінальних проваджень за ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників). З них З обвинувальних акти направлено до суду, у інших – досудове розслідування триває.

Водночас СБУ у відповіді зазначила, що кримінальні провадження щодо 10 підозрюваних у зраді вони передали до суду, стосовно одного з них – винесене судове рішення. Також набрали чинності вироки у 7 кримінальних провадженнях за фактами колабораційної діяльності.

За інформацією прокуратури, з 24 лютого нею здійснюється процесуальне керівництво у 31 кримінальному провадженні за фактами здійснення колабораційної діяльності (частина 1 стаття 111-1 КК України). До суду направлено 8 обвинувальних актів, у інших – досудове розслідування триває.

П’ятьох осіб, які в «Однокласниках» та «Фейсбуці» підтримували країну-агресора та публічно заперечували збройну агресію рф проти України, засуджено та призначено покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій в органах державної влади та місцевого самоврядування, на строк – 10 років.

Правоохоронцями встановлено, що ці особи систематично поширювали в соціальних мережах матеріали, які містять виправдовування, заперечення збройної агресії рф та глорифікацію її учасників.

За наслідками розгляду обвинувального акту судом визнано винною 43-річну хмельничанку, яка систематично поширювала через персональну сторінку в забороненій соціальній мережі «Однокласники» кремлівські наративи: раділа щасливому поверненню військових рф додому, приниженню бійців полку “Азов”, які здавались в полон, заперечувала вторгнення росії на територію України, закликаючи Україну скласти зброю та припинити «вбивати мирне населення». Під час судового розгляду жінка свою провину визнала та її було засуджено до 3 років позбавлення волі. Поряд з тим її було звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік.

Поряд з тим на 1 серпня 2022 року Управління СБУ в Хмельницькій області повідомляло, що ними з початку повномасштабного вторгнення на той момент було відкрито 55 кримінальних проваджень за ознаками вчинення злочинів проти основ національної безпеки, про підозру тоді було повідомлено 81 особі та винесено вироки 3 злочинцям.

Згідно з даними звіту за формою № 1 «Єдиний звіт про кримінальні правопорушення» за 6 місяців 2022 року на території області було обліковано 4 правопорушення, передбачених статтею 111 Кримінального кодексу України («Державна зрада») та 18 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 111-1 ККУ («Колабораційна діяльність»). У Хмельницькому районі таких було зафіксовано 15 випадків, в Шепетівському 2 та в Кам’янець-Подільському – 1. У цьому звітному періоді було направлено до суду обвинувальні акти – 3 у Хмельницькому районі та 1 у Шепетівському районі.

Наразі ж, за інформацією прокуратури, ними здійснюється процесуальне керівництво у 10 кримінальних провадженнях за ст. 111 КК України («Державна зрада»). Обвинувальні акти у З провадженнях направлено до суду. Щодо інших – судовий розгляд наразі триває.

Якби не хотілось нам вірити, однак і на території Хмельниччини, на жаль, проживають люди, які у такий важкий час зраджують свій народ та свою країну. В Хмельницькій області наразі це поодинокі випадки, але вони є. І вони дуже красномовні. В той час як правоохоронці до війни могли займатися іншими справами, не завжди обґрунтованими, ці люди спокійно жили серед нас і скоріш за все за цей час могли немало зробили на руку ворогу.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!