ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колаборантські ігри із сенсами: як на окупованих територіях Запорізької області отруюють свідомість українців

Після тимчасової окупації більш ніж 70% Запорізької області колаборанти й російські загарбники почали масовану атаку на мізки запоріжців. Вони заблокували українське мовлення, закрили всі проукраїнські медіа, одночасно створюючи власні газети, відкриваючи телеканали й поширюючи масиви фейків і маніпуляцій через свої телеграм-канали. Ми налічили не менш ніж 24 телеграм-канали, які займаються систематичним поширенням маніпуляцій і фейків на окупованих територіях. Їхня сукупна аудиторія наразі становить понад 275 тисяч підписників. Головний контент цих каналів – дискредитація української влади, армії, загалом усього українського, відбілювання дій російських загарбників і формування позитивного іміджу “спасітельніци росії”. Зупинимося на основних з них.

Інформація актуальна на 28 липня 2022 року
Інформація актуальна на 28 липня 2022 року

“Владимир Рогов” – телеграм-канал, помішаний на “нацистах” і “наркоманах”

Найбільшим за аудиторією є телеграм-канал Володимира Рогова. Його аудиторія налічує більш ніж 92 тисяч підписників. Вона зросла майже на 8 тисяч підписників за останні три тижні. Але чи є ця аудиторія реальною, питання відкрите. Судячи з даних uk.tgstat.com, його дописи в середньому читає як мінімум втричі менше підписників. Він називає себе членом головної ради адміністрації Запорізького регіону, є одним з головних зрадників і колаборантів, які працюють на території Запорізької області. Він – основна балакуча голова на пропагандистських медіа росії на кшталт РИА Новости. Нещодавно він потрапив до санкційних списків ЄС за антиукраїнську діяльність. У своєму телеграм-каналі він транслює основні російські наративи про Донбас,  велич росармії і мрії про “звільнення” Запоріжжя та інших територій України від “бойовиків Зеленського”. В його телеграм-каналі й заявах простежується кілька “пунктиків”.

Пунктик перший: у Запоріжжі орудують “галіційські нацисти”. Він повторює цю мантру і в телеграм-каналі, і на пропагандистських майданчиках російських медіа. Насправді жодних “галіційських нацистів” у Запоріжжі немає, бо їх не існує в природі й ніколи не існувало. Однак зупинити Рогова неможливо. Він бачить “нацистів” майже в кожній дії української влади чи армії.

Скріншот: Telegram канал Владимир Рогов
Скриншот: телеграм-канал Владимир Рогов

Ще один пунктик автора каналу – це “наркомани”. Наркозалежними, з його погляду, є представники центральної влади України на чолі з президентом Володимиром Зеленським, командувачі ЗСУ, склад ЗСУ, а також усі, хто має проукраїнську позицію. Часто конструкт “наркомани” йде поруч з “нацистами”. Рогов транслює ідею, що “наркомани й нацисти” знищують Україну, спалюють поля з пшеницею, реалізують геноцид і ще нескінченну череду  маяні, яку продукує викривлена уява “члена головної ради регіону”

Скріншот: Telegram-канал Владимир Рогов
Скриншот: телеграм-канал Владимир Рогов

Ще один тригер Рогова – це існування міфічного УГИЛа, “Украинского государства Ивано-Франковска и Львова”. Що це – не знає ніхто. Проте заклики типу “терористичний початок злоякісного новоутворення УДІЛ, створеного на постукраїнському просторі, не залишає їм [ЗСУ] шансу діяти якось інакше, і це чудово розуміють “архітектори” цього новоутворення – англосакси, тому так і діють чітко з ударами по критичній інфраструктурі”. Терористичне угруповання УДІЛ має бути знищене!” з’являються в його телеграм-каналах і пропагандистських етерах доволі часто.

Скріншот: Telegram-канал Владимир Рогов
Скриншот: телеграм-канал Владимир Рогов

За даними проєкту “Перевірено.Запоріжжя”, телеграм-канал Володимира Рогова є одним з лідерів із поширення фейків і маніпуляцій на території Запорізької області.

Найчастіше Рогов публікує дописи, що дискредитують українську владу і ЗСУ, паралельно з цим розповідаючи про псевдодосягнення окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

“Администрация Города Мелитополь” – телеграм-канал псевдовлади Мелітополя

Телеграм-канал з аудиторією в майже 27 тисяч підписників позиціює себе як “Офіційна інформація Адміністрації Мелітополя”. Насправді він також є джерелом маніпуляцій і антиукраїнських фейків. За даними проєкту “Перевірено. Запоріжжя”, за тиждень (18–22 липня 2022 року) в телеграм-каналі кожен п’ятий допис містив у собі недостовірну інформацію. Телеграм-канал призначений для офіційних повідомлень самопроголошеної  влади та анонсів на кшталт перегляду в “мелітопольському парку ім. Горького за підтримки міністерства оборони рф фільму “Брат-2” в новому літньому кінотеатрі”. Такі “офіційні канали” є в Мелітополі, Бердянську, Якимівці, Кирилівці, Дніпрорудному, Токмаку. Загалом аудиторія цих телеграм-каналів не дуже численна, але щільність дописів досить висока.

“Южный Плацдарм” – агресивний фейкомет

Телеграм-канал, який є продовженням однойменного медіа, що просуває російські наративи на території області, стабільно є лідером в поширенні фейків. Так, за даними проєкту “Перевірено.Запоріжжя”, телеграм-канал постійно входить до п’ятірки лідерів з поширення недостовірної інформації. Найбільше вони продукують фейки, спрямовані на дискредитацію української армії, досить значна частина фейків стосується псевдодосягнень окупаційної влади в соціальній сфері й економіці. Також вони продукують маніпуляції і фейки, які знецінюють Україну як незалежну державу, зачіпають питання територіальної цілісності країни.

Скріншот: Telegram-канал “Южный Плацдарм”
Скриншот: телеграм-канал “Южный Плацдарм”

Якщо коротко описати контент цього (та інших) колаборантських телеграм-каналів, то сутність їхніх заяв зводиться до простого: “Все, що українське, погане, все, що російське, прекрасне”. Насправді ж область потерпає від руйнувань унаслідок обстрілів російських військ, у регіоні через них же горять поля з пшеницею, на окупованих територіях загарбники змушують людей погоджуватися на  невигідні умови ведення бізнесу і просто життя. Водночас пропагандистська машина створює ідеальну картинку того, як “регіон повертається до мирного життя”, зовсім не зважаючи на те, що саме російська армія забрала його в жителів Запорізької області зокрема і України загалом. Ця викривлена реальність, яка виявляється в дописах усіх телеграм-каналів колаборантів, є частиною продуманої інформаційної війни, що продовжується тепер уже безпосередньо на всіх тимчасово окупованих територіях Запорізького регіону.

Варто згадати про ще кілька телеграм-каналів, які просувають ідеологію росії і дискредитують усе українське: це телеграм-канал колаборанта Євгена Балицького, який зараз називає себе “головою  адміністрації Запорізької області”. Він також є лідером у поширенні фейків і маніпуляцій, пов’язаних з діями української влади й ЗСУ, клон-канал “Энергодар Сегодня” (телеграм-канал з такою самою назвою містить проукраїнський контент), “Типичная Акимовка”, “Токмак Сегодня”. Всі вони об’єднані великою кількістю маніпулятивної і недостовірної інформації. Найбільше авторів телеграм-каналів тригерить із приводу дій ЗСУ: саме їх вони звинувачують у цілеспрямованому підпалі полів з пшеницею, обстрілах “мирних мешканців Енергодара”, “атаках на ЗАЕС”, руйнуванні цивільної інфраструктури, транслюючи ідеї про недолугість, злочинність і  жорстокість українських воїнів.

Скріншот: Telegram-канал Евгений Балицкий
Скриншот: телеграм-канал Евгений Балицкий

Разом з тим вони намагаються відбілити будь-які злочинні дії російської армії і додати до цього соціальних новин: про російську атестацію шкіл, знижені ціни на комуналку, бензин, ліки тощо. Зазвичай усе це є або незаконним, або фейками. Але колаборанти не зупиняються і поки що продовжують спотворювати свідомість українців токсичним, відверто шкідливим контентом.

Наталія Виговська, регіональна представниця ІМІ в Запорізькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!