ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Карантинні перешкоджання та потенційний ЗМІпад на Вінниччині

Минулий рік задав тренди, які тривають у вінницькому медіапросторі досі: карантинний недопуск, неквапливість поліції та "реформування" ЗМІ. І допоки правоохоронці не поспішають розслідувати перешкоджання в роботі журналістів, кінець року може принести несподіванки не найприємніші.

Суд стрімко став непрозорим

Понад два роки тому, у передноворічний день, Вінницю сколихнула новина про вбивство сім’ї в селі Агрономічне під Вінницею. Мати, дружину та двох маленьких дітей Анатолія Мальця по-звірячому вбили. Поліція звинуватила в цьому чоловіка-батька-сина, тобто самого Анатолія Мальця. Майже одразу судові засідання стали проводити в закритому режимі, без допуску ЗМІ. І от 19 лютого цього року мали оголосити вирок.

Вінницький міський суд ще раніше заради "дотримання карантинних вимог" обмежив присутність журналістів на всіх засіданнях, і принаймні з початку лютого відвідування з дотриманням дистанції та масочного режиму поновилося. Проте не у випадку конкретної справи Анатолія Мальця.

Журналістів будь-яких видань не пропустили не те що до зали засідань – узагалі в приміщення суду. І пояснили це карантином.
Співвласниця газети "33 канал" Тетяна Редько вказала, що "до 10 видань заявили про перешкоджання професійній діяльності голові Вінницького міського суду".

Андрій Качор, редактор сайту "Вeжа" також повідомив про неприпустимість такої ситуації:

"Причина – розпорядження голови суду про нібито заборону на допуск до приміщення суду будь-кого, хто не є учасником справи. В т.ч. журналістів. Розпорядження це нам так і не показали. Будь-які аргументи журналістів про те, що жодні карантинні обмеження не можуть бути підставою для недопуску преси до приміщення суду, що такі дії працівників суду мають усі ознаки перешкоджання законній професійної діяльності журналістів, не діяли. "Пишіть заяву" (про злочин. – Ред.) – ось така відповідь керівника апарату суду. Цікаво те, що на інші судові засідання пускають не лише журналістів, але й вільних слухачів. І там карантину немає. Журналістам банально не дали можливості подати клопотання судді про можливість бути присутніми на засіданні та проведення зйомки. "Кидайте клопотання в скриньку, розглянемо", – сказала прессекретарка за 10 хв до початку засідання. Навіть більше: одне з таких клопотань було подано ще вчора. Звісно, його ніхто не розглядав. Подібні ситуації в цьому суді трапляються часто. Дивує, з якою вибірковістю вирішується: на яке засідання пресу пускати, а під час якого – розгул коронавірусу. Це завжди лотерея".

 


Журналіст ТСН Валерій Кузнецов зазначив, що працівники суду глузували з медійників, яких не пустили до приміщення:


Тетяна Редько повідомила, що заяву про перешкоджання журналісти написали.


Проте не згодні з цим у поліції Вінницької області. Як повідомили представнику ІМІ в управлінні, ніхто з журналістів із заявою стосовно інциденту не звертався.

Некваплива поліція і маленька перемога

Поліція не поспішає не тільки вносити відомості до ЄРДР та відкривати нові провадження, але й розслідувати наявні. Так, досі нерозслідуваним залишається і недопуск журналіста на сесію Якушинецької ОТГ, і подвійний недопуск журналістів на сесії в місті Ладижин.

Проте навіть у Ладижині, де міський голова незмінний багато років, а регламент не переглядали з десятиліття, є маленькі перемоги. Депутат Андрій Скакодуб звернувся до Офісу уповноваженого із захисту державної мови "з приводу приведення Регламенту роботи Ладижинської міської ради у відповідність до вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Депутат зауважив, що росіянин за походженням мер Ладижина Валерій Коломейцев "під себе" прописав норму, згідно з якою на сесіях міської ради робочими є дві мови – українська та російська.
"Пленарні засідання ради й засідання постійних комісій ради проводяться українською або російською мовами. Діловодство ведеться державною мовою", – йшлося в Регламенті Ладижинської міськради, який ухвалили наприкінці 2020 року.

Після резонансу в ЗМІ депутати Ладижинської міськради спромоглися нарешті цей пункт виправити.

Вінниця без "Міста" і "Вежі"?

Майже одразу після місцевих виборів редакторка газети "Місто" та однойменного сайту Ірина Жук повідомила про те, що друкована версія ЗМІ закривається, а сайтом займатиметься інша редакція:


А наприкінці лютого стало відомо, що й один з найпопулярніших сайтів Вінниччини "Вежа" також змінить очільника редакції. Про це повідомив сам редактор ресурсу Андрій Качор:


Наразі відомо ще про декілька місцевих сайтів, які мають серйозні кадрові та матеріальні проблеми й скоро можуть чи зникнути, чи "реформуватися". Проте поки їхні редактори не озвучують цієї інформації.

Сподіватимемося, що це не ЗМІпад, а оновлення медійного ресурсу регіону.

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Матеріал підготовлено за сприяння правозахисної організації Freedom House в Україні

Liked the article?
Help us be even more cool!