ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Героями та експертами в більшості публікацій черкаських онлайн-ЗМІ є чоловіки

У черкаських онлайн-ЗМІ жінок згадують утричі рідше, ніж чоловіків. У ролі експерток журналісти залучають жінок ще менше. Такими є результати лютневого моніторингу Інституту масової інформації, який мав на меті дослідити гендерний баланс у новинах регіональних онлайн-видань.

До дослідження було взято по 50 новин поспіль зі стрічок сайтів "18000", "Провсе", "Вичерпно", "Прочерк" та Zmi.ck.ua починаючи з 10 лютого. Сюди не входили авторські колонки, блоги, офіційні анонси концертів, пресконференцій, відімкнення води чи світла тощо. Отже, усього було проаналізовано 250 новин.

Із 229 героїв цих публікацій лише третина, 76, жінки. Чоловіків – 153. Найменше героїнь у новинах Zmi.ck.ua – всього 12. По 14 у "Прочерка" та 18000, 16 у новинах сайту "Вичерпно". І найбільше, 20 героїнь, у добірці новин зі стрічки видання "Провсе". Чоловіків – героїв новин найбільше: 41 у добірці публікацій сайту "18000", 31 – у новинах "Вичерпно", водночас у Zmi.ck.ua, "Провсе" і "Прочерка" – 26, 27 і 28 чоловіків – героїв новин відповідно.

У 250 відібраних публікаціях фігурували коментарі, пояснення або оцінки експерток 14 разів. Експертів-чоловіків було 67. Отже, співвідношення виявилося менше, ніж 1 до 5 (17%). Найменше експерток було задіяно в новинах видань "Прочерк" і "Вичерпно" – лише одного разу. Тричі жінки-експертки фігурували в публікаціях Zmi.ck.ua та "Провсе", ще шість разів у 18000. Водночас коментарі чоловіків-експертів у стрічці видання "18000" траплялися 10 разів, у Zmi.ck.ua – 11, 12 – у "Вичерпно" та по 17 разів у "Прочерка" і "Провсе".

Що ж до гендерного розподілу експертів та експерток за тематикою новин, то тут у всіх тематиках переважають чоловіки. Притому в жодній із виділених тематик представлення експерток не було більшим за 25%. Наприклад, у соціальній тематиці чоловіків-експертів фігурувало 29, експерток-жінок – шість; у тематиці "економіка / бізнес" експертки фігурували двічі, експерти – 11 разів.

Дещо інша ситуація під час розподілу героїв та героїнь новин за темами. Наприклад, у новинах на соціальну тематику жінок удвічі більше, ніж чоловіків (14 і 7 відповідно). У новинах культури з вибірки також більше жінок. У новинах спорту, новинах кримінальної тематики героїнь-жінок близько 30%. У новинах економіки й бізнесу – 20%, політики – 10% сумарної кількості героїв та героїнь у новинах. 

Варто звернути увагу, що з усієї кількості експерток у новинах найбільше їх припало на соціальну тематику (43 %) та кримінал 36 % (із загальної кількості експерток у новинах). У цих же темах найчастіше фігурували й героїні-жінки: 57% героїнь із сумарної кількості героїнь у новинах зустрічалися в криміналі та 19% – у соціальній тематиці.

Окремо слід зазначити, що в стрічках досить помітно переважають новини про кримінал та надзвичайні події. Публікацій цієї тематики в добірці понад половину – 138 із 250 розглянутих. Джерелами їх переважно є пресслужби поліції, прокуратури, ДСНС, центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф. Це підтверджує тенденції, виокремлені в грудневому та січневому моніторингах, коли було досліджено джерела новин онлайн-ЗМІ, і один із висновків, що це має значний вплив на деяке викривлення загальної інформаційної картини регіону в ЗМІ.

За нагоди та з огляду на результати моніторингу варто також  нагадати редакторам та журналістам про досить дієві та нескладні 10 рекомендацій щодо дотримання гендерного балансу в медіа

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!