ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прес-релізи – основне джерело новин для черкаських онлайн-медіа

Більш ніж на половину стрічки черкаських онлайн-ЗМІ складаються із прес-релізів та повідомлень офіційних та державних установ. Ще на чверть – із рерайтів із інших ЗМІ. При цьому авторських матеріалів у стрічках заледве більше десяти відсотків. Редактори говорять, що причиною тому, як відсутність ресурсів, так і низький рівень інтересу аудиторії. 

Такими є результати дослідження контенту черкаських онлайн-ЗМІ на предмет частки авторських новин у стрічці, себто повідомлень, матеріалів та заміток створених безпосередньо журналістами видань, які підлягали дослідженню.

А для дослідження було взято по сотні новин підряд на сайтах 18000, Zmi.ck.ua, Вичерпно, Інфоміст та Провсе, починаючи із третього грудня. До аналізу не входили блоги, анонси та рекламні матеріали.

Дослідження показало, що найчастіше до стрічок черкаських онлайн-змі потрапляють прес-релізи та повідомлення офіційних та державних установ. Зокрема національної поліції, прокуратури, ДСНС, СБУ та ін. (сюди ж увійшли публікації новин із їхніх сторінок у соцмережах). Таких матеріалів на сайтах було 260, тобто 52% від загальної кількості у вибірці. 

Найчастіше релізи публікують на сайті Провсе – 67 випадків із вибірки у 100 новин. Найменше таких публікацій у видання 18000 – 29. Решта онлайн-змі близькі до середнього показника у 52%.


Понад чверть новин зі стрічок – це так званий копіпаст, тобто передрук новин із інших регіональних чи всеукраїнських медіа (переважно) із посиланням на першоджерело. Таких новин 129, себто 25,8% із вибірки. Найменше – 14 – таких публікацій на сайті Провсе. Найбільше – 32 і 33 таких приклади з вибірки – мали у своїх стрічках видання 18000 та Інфоміст відповідно. 

Майже 10% від загальної кількості – новини із соцмереж. Тут всі сайти близькі до середнього показника. Найбільше публікацій із соцмереж ставали новинами на сайті Zmi.ck.ua – 14 прикладів з вибірки, а найменше  – на сайті Провсе – 7 разів.

Авторських новин у вибірці зі стрічок черкаських онлайн-ЗМІ – 58, тобто близько 12%. Однак варто зазначити, що видання Інфоміст та Zmi.ck.ua мають у вибірці власних новин менше, ніж середній показник – 7 і 5 зі ста відповідно. Вичерпно та Провсе мають показники близькі до середнього – 10 та 11 новин зі ста опублікованих є авторськими. А видання 18000 має у два з половиною рази більше від середнього показника власних новин у вибірці – 25.

“Свій контент ми підлаштовуємо під запити аудиторії. Ми не робили ґрунтовних досліджень, але раніше ми робили більше авторських матеріалів і кількість їх переглядів чітко зорієнтувала, що саме цікавить наших читачів”, – коментує ситуацію головний редактор сайту Zmi.ck.ua Сергій Стасько.

У редакції інтернет-видання “Інфоміст” пояснюють: “Штат нашої редакції не настільки великий, аби у бажаній кількості продукувати великі та унікальні матеріали”, та додають, що навіть і попри це кількість унікальних користувачів на їхньому сайті, за даними google-аналітики, становить від 9 до 10 тисяч на добу.  “Ми цінуємо джерела інформації та поважаємо свою аудиторію, тому у своїх публікаціях завжди зазначаємо звідки взяли ту, чи іншу інформацію” – також зазначають в редакції. 

Серед позитивних практик, які варто відзначити, зрідка траплялись матеріали, де журналісти не просто публікували рерайти, релізи та пости із соцмереж, а компілювали та доповнювали їх, як от, наприклад, у матеріалі сайту 18000 “Суддю, якого судять за хабар хочуть забезпечити підвищеною пенсією”, чи у матеріалі “Снайперу з Черкащини, якого підозрюють у вбивстві сина київського депутата, оголошено про підозру” видання Вичерпно.

Серед негативних практик слід згадати, що видання Провсе не завжди зазначали джерела новин. Також цікаво, що у стрічці цього ж видання одна і та сама новина з’являлась із незначною коректурою двічі, із розбіжністю в годину: У Черкасах представили нову систему шкільного харчування та  Проект нової системи харчування у школах Черкас презентують на громадських обговореннях.

Захар Колісніченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Черкаській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!