ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фронт, окупація, екоцид: про що найбільше писали луганські медіа в червні

П’ять найпопулярніших релокованих медіа Луганської області в червні найбільше писали про бої, наслідки окупації, не оминаючи водночас і важливих загальноукраїнських подій.

Інститут масової інформації проаналізував новинні стрічки "Реальної газети", онлайн-видання "Зміст", онлайн-видання "Трибун", "Сєвєродонецьк онлайн" та Сватове.City. Моніторинг тривав із 12 до 16 червня включно. Загалом проаналізовано 277 новин.

Попри те що переважно луганські медіа сфокусовані на новинах із фронту, житті в окупації та новинах про життя переселенців, вони не оминають загальноукраїнських новин. Зокрема, "Реальна газета" писала в про атаку росіян на Кривий Ріг – "В Кривому Розі зросла кількість постраждалих внаслідок ракетної атаки росіян. Як виглядає постраждалий будинок", а також про підрив греблі Каховської ГЕС – "Після підриву Каховської ГЕС з правого берега зникли безвісти 42 людини". Також новини про інші регіони є в стрічці онлайн-видання "Трибун" – "Пляжі в Одесі закриті для відвідування: визнані непридатними".

Інші три медіа в моніторинговий період не писали про події в інших областях, що можна пояснити обмеженим бюджетом редакцій, які постраждали від окупації і досі не можуть повністю відновити матеріальну базу та збільшити штат новинарів.

Війна: фронт, життя в окупації, екологічні злочини

Щодо новин, пов’язаних з війною, а це не тільки безпосередньо події на фронті, а й життя людей в окупації, екологічні наслідки окупації, то тут кожне з медіа зосереджується на своїй, так би мовити, підтемі.

За період моніторингу онлайн-видання "Трибун" створило 69 новин лише про війну. Для порівняння: "Реальна газета" – всього в стрічці опублікували 61 новину. Серед цих новин є як офіційні зведення – "Українські військові й надалі просуваються під Бахмутом, – Сирський", так і ексклюзивні матеріали на основі моніторингу місцевих телеграм-каналів з перевіркою в джерел на окупованій території: "Цивільних в Рубіжному карають "підвалом" за спробу знайти мобільний зв’язок" та "Сміттєзвалище в Сєвєродонецьку та навала пацюків у Луганську: на що Росія перетворила міста Луганщини".

Редакція "Реальної газети" нині тяжіє більше писати про те, що відбувається на окупованих територіях, викриваючи брехню росіян та колаборантів, – "Путіну примарилися п’ять знищених Patriot під Києвом. Російський диктатор поширив черговий фейк".

Окремо редакція стежить за діями окупантів в інформаційному просторі – "Кремлівські пропагандисти відкривають в Луганську та Донецьку філіали своїх телекомпаній". Також у новинній стрічці цього медіа є і розлогі аналітичні матеріали, у яких вони порівнюють слова окупантів з їхніми діями: "Евакуація та пропаганда. Як РФ (не) рятувала людей із Луганська, Олешок і Шебекіно".

На новини з фронту та окупації робить ухил і невелике локальне медіа "Сватове.City": "Ситуація на Сватівщині. Серед російських вояків побільшало поранених та дезертирів" та "У Невському поранено чоловіка. Що відбувається навколо населеного пункту".

Через кілька місяців після окупації міста співробітникам вдалося відновити роботу видання на підконтрольній території. Вони не мають можливості писати багато новин, тому збирають інформацію насамперед про свій район.

Переселенці та їхнє життя в різних областях

Про життя переселенців та послуги для них найчастіше серед промоніторених ЗМІ пишуть онлайн-видання "Зміст" та "Сєвєродонецьк онлайн". До прикладу, "Зміст" повідомляє про педагогів: "58 відсотків педагогів Луганщини виїхали та поновили роботу, – Лисогор", а "Сєвєродонецьк онлайн" – про медицину для переселенців: "У сєвєродонецькому гумхабі у Тернополі починає роботу сімейний лікар". Також луганські медіа приділяють увагу новинам з роз’ясненням різних юридичних моментів, які можуть стати в пригоді біженцям або переселенцям, як-от ще один матеріал "Сєвєродонецьк онлайн", у новинах "У Міграційній службі пояснили, як оформити закордонний паспорт дитині, яка народилася за кордоном" або "Компенсація за зруйноване житло: як отримати спеціальну картку для виплат" видання "Трибун".

Спорт

Новин спорту, як і новин культури, небагато. У моніторинговий період вони були у двох медіа – "Зміст" ("Атлет з Луганщини здобув бронзову нагороду на чемпіонаті Європи з богатирської тяги") та "Сєвєродонецьк онлайн": ("Луганський спортсмен відзначився на Кубку світу зі спортивної гімнастики").

Реклама

У чотирьох медіа, які були залучені до моніторингу, немає реклами в новинних стрічках. Але вона є у Сватове.City. З дев'яти новин чотири рекламні. І видання їх так і позначає, як тут: "Бас-гітари: чарівний глибокий звук".

Варто зазначити, що три з чотирьох рекламних матеріалів написано російською: "Нержавеющий металлический прокат – популярная категория изделий" та "Почему так важны лежанки для собак". Водночас медіа не має російськомовної версії сайту.

За моніторинговий період у новинних стрічках усіх не були помічені замовні матеріали. Це можна пояснити тим, що видання існують або завдяки грантам, або завдяки рекламі, або намагаються поєднувати ці джерела доходу.

Щодо тематики новин – є сенс час від часу робити й матеріали про культурні здобутки вихідців з Луганщини. З досвіду 2014 року і спілкування з переселенцями стає очевидним, що такі новини надихають людей та дозволяють тримати баланс. А зважаючи, що медіа, які потрапили до моніторингу, мають аудиторію і авторитет, то такий підхід мав би позитивний ефект.

Валентина Троян, регіональна представниця ІМІ в Луганській області

Liked the article?
Help us be even more cool!