ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фейсбук, телеграм, інстаграм: як медіа Миколаєва працюють у соцмережах

Основним трендом останніх років залишається те, що українці читають новини в соціальних мережах, адже це оперативні та швидкі джерела інформації.

Згідно з результатами дослідження медіаспоживання в Україні у 2023 році (його провів InMind на замовлення "Internews в Україні", а представили результати на National Media Talk), 76% українців отримують новини саме із соціальних мереж. 

Зважаючи на тенденцію до збільшення споживання новин через соцмережі, у жовтні ІМІ аналізував, як онлайн-медіа Миколаєва працюють із соцмережами. Під огляд потрапили соцмережі Преступности.НЕТ, Новини-N, "Суспільне Миколаїв", 0512.com.ua та Корабелов.Інфо. Кожне з цих медіа має свої представництва у фейсбуці, інстаграмі й телеграмі. Деякі також ведуть акаунти в соцмережі "ТікТок".

Як читають миколаївські медіа у фейсбуці, інстаграмі та телеграмі

Преступности.НЕТ лідирує за кількістю підписників у соцмережах

Найбільшим за кількістю підписників у трійці основних соцмереж є Преступности.НЕТ. Аудиторія медіа у фейсбуці становить 69 тисяч підписників, в інстаграмі – 31 тисячу підписників, у телеграмі – 98,3 тисячі підписників. Також медіа має власний канал у тіктоці, але там усього 24 підписники.

"Якусь окрему соцмережу в пріоритет ми не виділяємо. Свої соцмережі не публікуємо, не розміщуємо також і рекламу інших. За телеграм у нас відповідає окрема людина. За інстаграм та фейсбук – смм-спеціаліст. Робота із соцмережами для нас важлива, і приділяємо цьому увагу, тому що бачимо активність читачів. Окрім того, розглядаємо наші акаунти в соцмережах як окремі продукти, – розповів у коментарі ІМІ головний редактор видання Анатолій Чубаченко.

За його словами, видання нещодавно створило канал у тіктоці, але на роботу з цією соцмережею поки що виділяється зовсім мало часу.

За даними ресурсу TGStat, у середньому охоплення однієї публікації видання в телеграм-каналі становить 33 тисячі переглядів. У телеграмі Преступности.НЕТ в середньому публікується близько 90 постів на день. 

Телеграм-канал Преступности.НЕТ став єдиним серед медіа Миколаєва, який потрапив до топ-5 за кількістю підписників у регіоні, про що йдеться в липневому дослідженні ІМІ.

У переважній більшості в телеграмі видання публікує відеозаписи успішної роботи українських військових, пише про ситуацію на фронті, новини у світі та ситуацію в секторі Газа, повідомляє про повітряну тривогу та її відбій у Миколаївській області. Іноді це пости з посиланнями на новини видання, що стосуються Миколаївської області. Також медіа постить відеозвернення президента Володимира Зеленського та заяви Олексія Арестовича, анонсує збори на потреби військових. 

Скриншот з телеграму Преступности.НЕТ

Трапляються тут і рекламні публікації. Зокрема, 26 жовтня видання прорекламувало доставлення їжі.

На відміну від телеграму, у фейсбуку видання постить посилання на власні новини. Там можна побачити більше постів з регіональними та всеукраїнськими новинами з посиланнями на відповідні публікації на сайті медіа. Свої публікації медіа не адаптує під соцмережу. Щодня на сторінці публікується в середньому 15 таких постів.

Інстаграм-сторінка Преступности.НЕТ налічує 31,2 тисячі підписників. Видання публікує сторіз з основними новинами та посиланнями на сайт. Публікації в стрічці з’являються зрідка, у середньому раз на два тижні, проте це адаптовані пости з підготовленою ілюстрацією. Остання публікація станом на час написання цього матеріалу опублікована 19 жовтня та стосувалася наслідків ракетного обстрілу міста Миколаєва.

Скриншот з інстаграму Преступности.НЕТ

Суспільне.Миколаїв завойовує тікток

На відміну від інших місцевих медіа Суспільне.Миколаїв активно займається розвитком власного тіктоку. Зараз на сторінку медіа, яку почали вести лише місяць тому, підписано 2,2 тисячі людей.

 

Крім нарізок сюжетів, у тіктоці Суспільного журналісти публікують власні креативні відео.

Також медіа стало єдиним серед видань Миколаєва, яке має свою вайбер-спільноту. За новинами там стежать 9,5 тисяч людей.

"У нас є акаунти у фейсбуці, інстаграмі, вайбері, телеграмі, тіктоці, ютубі, ми намагаємося всі їх розвивати. Основний трафік на сайт дають фейсбук та телеграм. У нас за смм відповідає редакція діджиталу, вони отримують більш-менш регулярно навчання, як це робити якісно та з найбільшим КПД. Соцмережі – це все зараз. ТБ-мовлення та охоплення там програють діджиталу, тому в нас у компанії є стратегія "діджитал ферст", і ми намагаємося її дотримуватися", – розповіла ІМІ Олександра Малевич, шеф-редакторка новин на Суспільному в Миколаєві.

Фейсбук-сторінка Суспільне.Миколаїв налічує 57 тисяч читачів. Там публікуються посилання на новини медіа з коротким описом, регіональні й всеукраїнські. На день публікується 12–15 матеріалів, які не адаптуються під соцмережу.

На телеграм-канал Суспільного.Миколаїв підписано 33,9 тисячі людей. За даними TGStat, у середньому охоплення постів медіа в телеграмі становить 8,3 тисячі. У телеграмі Суспільного виходить у середньому 33 публікації на день.

Скриншот з телеграму Суспільне.Миколаїв

Окрім публікацій новин та повідомлень про повітряні тривоги, щодня вранці та ввечері в телеграмі Суспільного виходить дайджест головних новин та прогноз погоди на день.

Активно ведеться інстаграм-сторінка Суспільного: там публікуються сторіз та адаптовані пости в стрічку. На відміну від інших соцмереж тут публікуються лише місцеві новини. Сторінка налічує 12 тисяч підписників.

Скриншот з інстаграму Суспільне.Миколаїв

Новини-N розраховує на фейсбук

Видання Новини-N має 17 тисяч підписників у фейсбуці, 11,9 тисячі людей стежать за медіа в телеграмі та 13,3 тисячі – в інстаграмі

Видання не адаптує свої публікації до соцмереж: у фейсбуці з'являються посилання на новини без опису, інстаграм оновлюється нерегулярно (остання публікація 21 жовтня), в ньому використовуються відеоматеріали інших українських медіа. 

Скриншот з інстаграму Новини-N

"У пріоритеті в нас фейсбук. Робота в соцмережах входить до обов'язків журналістів. Ми розуміємо, що робота із соцмережами важлива, але не вистачає часу та грошей, щоб найняти спеціаліста", – розповіла ІМІ головна редакторка видання Ірина Чернишова.

Однак найчастіше медіа оновлює свій телеграм-канал. Там у середньому публікується 45 постів на день. За даними TGStat, у середньому охоплення публікації – 3,3 тисячі.

У фейсбуці аудиторія видання не надто активна: мало лайків та коментарів (у середньому це менш ніж 10 уподобань на публікацію). Найбільшу популярність мають публікації про ДТП, інші інциденти та, зокрема, заборону продажу алкоголю в "наливайці". Таких публікацій у Новини-N найбільше серед інших миколаївських медіа.

Скриншот з фейсбуку Новини-N

0512.com.ua: за телеграм відповідають журналісти

Онлайн-видання 0512.com.ua має 29 тисяч читачів у фейсбуці, 3,3 тисячі підписників у телеграмі та 13,8 тисячі підписників в інстаграмі. Видання входить до мережі сайтів CitySites, тож сторінки медіа у фейсбуці та інстаграмі модеруються централізовано мережею. Що стосується телеграму, то його наповнюють самі журналісти 0512.com.ua, пояснила головна редакторка видання Олена Дворцова.

За її словами, пріоритетним напрямом у роботі із соцмережами для 0512.com.ua є фейсбук, оскільки саме з цієї соцмережі на сайт приходять читачі найбільше в порівнянні з іншими соцмережами.

Скриншот з фейсбуку 0512.com.ua

"У нас є смм на нашу мережу сайтів, який наповнює інстаграм та фейсбук. Телеграм журналісти ведуть самостійно. Для нас робота із соцмережами дуже важлива. Ми стараємося розвивати наші соцмережі та розуміти їхні "правила гри", адже можна отримати бан просто за, здавалось би, безневинний допис. Крім того, людям зручно дізнаватися новини через телеграм чи фейсбук. Тому ми маємо правильно їх подати, щоб інформацію помітили", – розповіла Олена Дворцова.

Публікації видання у фейсбуці не адаптуються до соцмережі. Пости є коротким описом та посиланням на публікацію на сайті. Окрім новин, видання публікує у фейсбуці також і оголошення про повітряну тривогу. Пости публікуються досить часто – кілька разів на годину. 

Телеграм-сторінка оновлюється за таким самим принципом. Що стосується інстаграму, то сторінка видання в цій соцмережі оновлюється один-два рази на добу, не систематично, власного контенту немає – це переважно передруки новин, пости не "упаковуються" під соцмережу.

Скриншот з інстаграму 0512.com.ua

Корабелов.Інфо: в пріоритеті телеграм

Видання "Корабелов.інфо" має сторінки у фейсбуці (13 тисяч читачів), телеграмі (11,5 тисяч підписників), інстаграмі (7 тисяч підписників). Також медіа має акаунт у соцмережі "ТікТок", де на Корабелов.Інфо підписані 360 користувачів. 

"У пріоритеті наразі телеграм, до війни був фейсбук. Рекламуємо свої соцмережі зрідка – не встигаємо, бо окремого смм-спеціаліста в нас поки немає. Водночас робота із соцмережами сьогодні для нас дуже-дуже важлива", – розповіла ІМІ головна редакторка видання Наталя Бєлова.

У своєму телеграм-каналі Корабелов.Інфо публікує актуальні новини з Миколаєва, щоденні зведення про ситуацію на фронті, прогноз погоди. Медіа має свій телеграм-бот, куди миколаївці можуть надіслати новину. Пости адаптовано до соціальної мережі. У середньому на день там роблять 55 публікацій на добу.

Скриншот з телеграму Корабелов.Інфо

У фейсбуці видання публікує як місцеві новини, так і новини про ситуацію на фронті та міжнародні. Одна з останніх популярних публікацій стосувалася новини про мовний конфлікт у маршрутці – під нею понад сотню лайків, 30 коментарів і шість поширень. 

Інстаграм оновлюється не систематично, публікації не адаптуються під соцмережу, відсутній єдиний стиль. За час моніторингу медіа не публікувало сторіз та ексклюзивний контент.

Жодне з миколаївських медіа, соцмережі яких було проаналізовано, не використовує інструменти реклами для просування своїх видань. Лише "Суспільне Миколаїв" має для соцмереж окремий відділ, інші видання через брак фінансових можливостей або частково залучають смм-спеціалістів, або взагалі поклали обов'язки вести соцмережі на своїх журналістів.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

Liked the article?
Help us be even more cool!