ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дружба‌ ‌сайтами:‌ ‌чиї‌ ‌ресурси‌ ‌про‌ ‌кого‌ ‌пишуть‌ ‌напередодні‌ ‌виборів‌ ‌у‌ ‌Дніпрі (дослідження)

8% новин у дніпровських онлайн-медіа є новинами зі згадками партій та політиків. Політиків у них згадують удвічі частіше, ніж політичні партії. Найчастіше пишуть про чинного міського голову Бориса Філатова, кандидата на посаду мера від ОПЗЖ Сергія Нікітіна та президента Володимира Зеленського. Серед партій у топі згадок – ОПЗЖ та “Слуга народу”.

Такі дані моніторингу, який провели представники та представниці Інституту масової інформації.

Метою моніторингу було дослідити, яку частку новин становлять новини зі згадуванням політиків та політичних сил, і визначити основні політичні сили й політиків, що згадуються в новинах регіональних онлайн-медіа. 

У Дніпрі досліджувалися п’ять ресурсів: opentv.media, 056.ua, dnpr.com.ua, dp.informator.ua, gorod.dp.ua. Усього проаналізовано 649 матеріалів зі стрічок новин із 7 до 11 вересня 2020 року включно. 

Від Філатова до Нікітіна 

Найбільше згадок з усіх новин про політичні сили було зафіксовано щодо партії “Опозиційна платформа – За життя” – 35%. Ще 19% згадок були про партію “Слуга народу”, кожна десята згадка – про “Європейську солідарність”. “Пропозиція”, “Нацкорпус”, Партія зелених, “Народний фронт” та Блок Вілкула становили 22% згадок про інші партії.

Водночас серед персоналій у дніпровських онлайн-ресурсах найчастіше згадувався Борис Філатов: він був присутній у 16% усіх новин зі згадуванням політиків. Трохи менше згадували Сергія Нікітіна, кандидата на посаду міського голови від ОПЗЖ, – 12% згадок. 

Стільки ж згадувався в новинах і президент Володимир Зеленський. Ще у 8% новин журналісти посилалися на Сергія Риженка, кандидата на посаду міського голови від “Слуги народу”. До речі, таке наближення за кількістю згадок Нікітіна до Філатова є незвичайним для регіонального контексту. Наприклад, в останньому моніторингу ІМІ в липні 2020 року, де досліджувалися матеріали з ознаками замовності в дніпровських онлайн-медіа, Борис Філатов був беззаперечним лідером за кількістю згадок у регіональних онлайн-медіа: 12% на його користь проти 6% на користь голови облради Святослава Олійника. 

Найбільшу кількість згадок у новинах кандидату від ОПЗЖ забезпечили саме ті медіа, які зазвичай найбільше пишуть про Бориса Філатова, зокрема “Днепровская панорама”. Під час моніторингового тижня тут п’ять разів писали особисто про Бориса Філатова, двічі – про Сергія Нікітіна, тричі – про члена ОПЗЖ Геннадія Гуфмана та шість разів – про ОПЗЖ загалом. Так, на цьому ж ресурсі з Днем міста дніпрян вітав не лише чинний міський голова, а й Сергій Нікітін та Геннадій Гуфман

Також “Днепровская панорама” опубліковала матеріал “Репрессии и провокации в Днепре говорят об истерике слуг народа, – активистка”, у якому активістка Наталя Грекова ретранслювала меседж про групу “опозиційних партій” Дніпра, де в один ряд перераховано ОПЗЖ, партію Шарія та партію Бориса Філатова “Пропозиція”: По словам Грековой, сейчас наблюдаются попытки запретить оппозиционные партии, например ОПЗЖ. Также есть давление на активистов партии Шария, постоянные обыски и силовой прессинг в отношении представителей партии “Пропозиция”. Кроме того, под прессинг попадают телеканалы, которые неугодны центральной власти, – 112, “Наш”.

Також “Днепровская панорама” двічі на моніторинговому тижні писала про “Європейську солідарність”, яку Борис Філатов офіційно підтримував під час парламентських виборів. У цих новинах Олександр Турчинов робив заяви щодо справи “вагнерівців”: із закликом підписати петицію щодо створення слідчої групи та важливості розслідування загалом. Жодна з новин не була збалансованою. 

Сергій Риженко, “Слуга народу”, Володимир Зеленський… 

Сайт gorod.dp.ua – єдиний ресурс, який писав про Сергія Риженка, кандидата на посаду міського голови від “Слуги народу”. Усі новини були про передвиборчі обіцянки кандидата: щоб “життя в місті ввійшло в нормальне русло“, про чисту водуспортивні заходи та “платні парковки“.

Також ресурс опублікував результати дослідження “Агентства анализа развития территорий” без зазначення джерела, похибки та замовника з висновком політолога Владислава Михеєва, що в регіоні передбачається протистояння між ОПЗЖ та партією “Слуга народу”. Писав ресурс і про Бориса Філатова, керівника місцевої політичної сили “Громадська сила” Загіда КрасноваАрсенія Яценюка і “Народний фронт”. “Відкритий” на моніторинговому тижні найчастіше згадував Міхеіла Саакашвілі: ресурс написав три новини про його приїзд до Дніпра – з інтервалом у годину-півтори.

Також найчастіше журналісти саме цього видання писали про Володимира Зеленського – 80% згадок про президента на моніторинговому тижні забезпечено цим ресурсом. Зокрема, він писав про телефонну розмову президента з Ангелою Меркель, відсутність антисемітизму в Україні та наявність грошей на боротьбу з коронавірусною інфекцією. 

…та інші 

Журналісти “Інформатора” на моніторинговому тижні найчастіше згадували про “Нацкорпус”: у новині про членів партії Ігоря МайденкаЮлію Черечечу та про зустріч із виборцями загалом. Також писали про Загіда КрасноваБориса Філатова, партії “Слуга народу” та ОПЗЖ і Сергія Нікітіна. Журналісти 056 протягом моніторингового тижня згадували про Блок Вілкула і голову фонду “Українська перспектива” та народного депутата V, VI и VIII скликань Олександра Вілкула, який, зокрема, представив команду, що балотуватиметься в Дніпрі. Цікаво, що про наміри політика балотуватися на міського голову Дніпра в матеріалі не йдеться, про це дніпряни дізнаються лише 22 вересня: до цього жодної активної кампанії він не проводив. 

Також ресурс розміщував матеріал з ознаками замовності на користь “Слуги народу”. Текст є подібним до того, що розмістив “Інформатор”. Загалом найбільше матеріалів зі згадками політичних партій та політиків розміщували “Відкритий” та “Днепровская панорама” – відповідно 11% та 10% загальної кількості новин у їхніх стрічках. На “Інформаторі” політики або політичні партії згадувались у 9% новин, 056 – 7%, gorod.dp.ua – 4% матеріалів. 

Валерія Мальченко, регіональна представниця ІМІ в Дніпропетровській області 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!