ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Достовірність на висоті, баланс думок – не завжди: моніторинг харківських медіа

12.11.2021, 10:00
Олена Лептуга

Показники відповідності професійним стандартам в харківських онлайн-медіа є доволі високими й коливаються від 97,3% до 70%. Основні порушення стосувалися дотримання критерію збалансованості – 81,6% відповідності. Відокремлення фактів і коментарів становить 86,4% відповідності, а достовірність – 88,8%. 

Інститут масової інформації дослідив, як харківські медіа дотримуються в новинах балансу думок і точок зору, стандарту достовірності й відокремлюють факти від коментарів. Моніторинг охопив 250 новин (по 50 з ресурсів ВГородеХарьков, 057.ua, "Вечерний Харьков", Status Quo, "Об’єктив"), опублікованих з 8:00 4 жовтня. Якщо стандарту дотримано, зараховувався один бал, якщо ні – нуль. Тож максимум, які могли отримати медіа, – 150 балів. 

У результаті рейтинг медіа виглядає так. 

Далі – аналіз помилок, які не дали можливості найпопулярнішим харківським виданням мати кращі показники.

Медіагрупа "Об’єктив": майже все добре

До 100-відсоткового дотримання трьох стандартів медіагрупі не вистачило чотирьох балів. Майже ідеальний показник зіпсувала політична джинса на користь одного з кандидатів у мери Харкова. Стаття "Главы громад Харьковщины обязаны вкладывать средства в энергоэффективность и энергосбережение", – руководитель харьковского "Голоса" Алексей Бабешко" не відповідає жодному з означених критеріїв. Такий самий текст моніторинг виявив і на Status Quo.

Ще один бал було втрачено через невідокремленість фактів і коментарів. Заголовок "Общественный транспорт от Гагарина до аэропорта курсирует нерегулярно" стверджує проблему, проте в матеріалі йдеться про петицію, а не про перевірений журналістами факт. 

Загальний результат – 97,3% новин є збалансованими, достовірними й відокремлюють факти від коментарів.

ВГороде.Харьков: трохи джинси й мало посилань

Джинса знизила показники й видання "ВГороде.Харьков". Прізвище бізнесмена Олександра Ярославського згадується сім разів у компліментарному матеріалі про приїзд фінансиста Натаніеля Ротшильда. Стаття містить дві цитати пана Олександра й одну гостя, який позитивно відгукується про підприємство Ярославського.  До речі, ідентичний матеріал (відрізняються лише заголовки) моніторинг виявив і в Status Quo та 057.ua

На жаль, не завжди видання прямо посилається на джерела інформації, що знижує критерій достовірності, як, наприклад, у повідомленні про те, що Олександр Усик потрапив до рейтингу найкращих боксерів XXI століття за версією британського видання Daily Mail, яке не містить прямого посилання. У матеріалі  "Взорвал сеть: танец харьковских учителей за два дня набрал больше 370 000 просмотров" базується здебільшого на судженнях журналістів.

Для дотримання балансу не вистачило коментаря представника Укрзалізниці в матеріалі про закупівлі підприємства. Крім того, ілюстрація є відсиланням до "золотого унітаза", не має жодного стосунку до заявлених модифікацій сантехніки й може заплутати читача.

Загальний результат – 93,3% новин є збалансованими, достовірними й відокремлюють факти від коментарів.

Status Quo: соціальні мережі vs достовірність

Як доводили й попередні моніторинги, журналісти Status Quo часто звертаються до телеграм-каналів, які наповнюються очевидцями, і лише на основі цих публікацій створюють матеріали. Це одразу може порушувати кілька стандартів, передусім достовірність і збалансованість:

    

Status Quo                                                                                                       Status Quo

Звичайно, соцмережі не скасовують стандартів журналістики, якщо йдеться про перевірені акаунти офіційних осіб, пресслужб, установ, ідентифікованих і підтверджених користувачів, натомість свідчення випадкових "очевидців", за рекомендаціями ІМІ, підлягають перевірці з боку журналістів. 

Cеред проаналізованих 50 новин Status Quo є такі, що мали ознаки маніпулятивності на користь кандидата в мери Харкова та бізнесмена. Ці статті набрали нуль балів. 

Загальний результат – 92% новин є збалансованими, достовірними й відокремлюють факти від коментарів.

057.ua: якби не джинса...

"Новости компаний" та "Политические новости", розташовані в загальній новинній стрічці, знижують показник відповідності матеріалів 057.ua журналістським стандартам. Що стосується решти, то моніторинг порушення балансу й достовірності. Так, матеріал  "За тех, кто никогда не бросает": в центре Харькова прошла акция в поддержку директора онкоцентра, – ФОТО" містить позицію тільки учасників заходу. Стаття "В Харькове силовики задержали банду вымогателей, – ВИДЕО" не відділяє факти від коментарів.

Загальний результат – 76,7% новин є збалансованими, достовірними й відокремлюють факти від коментарів.

"Вечерний Харьков": розбалансованість 

Емоційні оцінки й припущення у висвітленні чутливих тем, серед яких наразі пандемія в Україні, призводить до маніпуляцій:

Одной ногой – в красной зоне. Харьковщина продолжает лидировать в Украине по количеству заболевших и случаев летального исхода от ковида. Скорость распространения коронавируса и уровень госпитализации неуклонно растет – уже в эту среду мест в больницах может не остаться. Что дальше? Официальные лица молчат, ведь скоро выборы.

   Вечерний Харьков

Залучення заангажованих експертів, які дають оцінки майбутнім виборам міського голови Харкова, зводить нанівець усі журналістські стандарти, як і відсутність балансу й емоційні оцінки – "Окружение чиновника Терехова выиграло тендер и покупает бетон с "космической" переплатой".  Одностороння позиція й мішанина коментарів і фактів міститься й у матеріалі "Денис Скорый: Мы создали команду профессионалов", попри те достовірність матеріалу не викликає сумніву. 

Моніторинг виявив статті, що посилаються на неперевірені дописи в телеграм-каналах: 

Загальний результат – 70% новин є збалансованими, достовірними й відокремлюють факти від коментарів.

Олена Лептуга, регіональна представниця Інституту масової інформації в Харківській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.  

Liked the article?
Help us be even more cool!