ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бюджетний айсберг. Що приховується за висвітленням роботи вінницької влади

Понад півтора мільйона гривень. Стільки вінницька влада (міська та обласні ради, а також облдержадміністрація) витратять у 2021 році на висвітлення своєї діяльності. Досить посередня сума. Аби не кілька «але». По-перше, цифри у відповідях та у бюджеті відрізняються. А по-друге, у міської ради взагалі є окрема програма «висвітлення», на яку не шкодують десятки мільйонів гривень.

Вінницька ОДА, ВОДА

На запит представника ІМІ у Вінницькій області надійшло одразу дві відповіді – від Департаменту фінансів ВОДА та від Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадські.

Фінансисти вказали, що «Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації, як головному розпоряднику бюджетних коштів встановлено призначення за програмою 2З18410 «Фінансова підтримка засобів масової інформації» - 5 300 000,00 грн, в тому числі:

- телебачення і радіомовлення та інші засоби масової 199 000,00 грн (висвітлення діяльності органів влади та інформації самоврядування);
- періодичні видання 199 000,00 грн (кошти спрямовуються на інші додаткові заходи щодо висвітлення  діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування 99 500,00 грн та друк газет та журналів 99 500,00 грн)».
У Департаменті інфодіяльності повідомили ж, що сума коштів обласного бюджету на висвітлення діяльності ВОДА у 2021 році складає 398 тисяч гривень. Власне, це і є сума по 199 тисяч, як у відповіді департамену фінансів.
З-поміж усіх ЗМІ у січні-лютому Вінницька ОДА уклала договір тільки з телеканалом «Вінниччина».

Вінницька облрада, ВОР

У Вінницькій обласній раді повідомили, що на 2021 рік на висвітлення діяльності органу виділено 330 тисяч гривень. «Планом державних закупівель виконавчого апарату обласної Ради на 2021 рік ці кошти розподілені наступним чином:

- послуги з друку та розповсюдження друкованої інформації, в т.ч. послуги з розміщення оголошень (30000,00 грн.) - 185500 грн.;
-послуги радіомовлення - 45000 грн;
-послуги з розповсюдження відеопродукції - 49700 грн.;
-послуги інформаційних агентств - 49800 грн».

А за поточний рік укладено дві угоди – з комунальними підприємствами Вінницької міської ради. КП Радіокомпанія «Місто над Бугом» за висвітлення діяльності ВОР має отримати 20 тисяч грн, а М КП-Інформаційне телевізійне агентство «ВІТА» - 49 700 грн.
У обласному бюджеті на 2021 рік зазначено, що «на виконання частини заходів Програми розвитку місцевого самоврядування у Вінницькій області на 2018-2022 роки» заплановано 1,735 млн грн. Це  «фінансування заходів, пов’язаних з висвітленням діяльності депутатів та постійних комісій в засобах масової інформації, проведення нарад, семінарів, науково-практичних конференцій, надання фінансової, інформаційної, консультативної підтримки для функціонування Агенції регіонального розвитку Вінницької області».

Цікаво, що кошти Департаменту інфодіяльності, окрім безпосередньо висвітлення, витрачаються й на проведення та замовлення досліджень, моніторингу ЗМІ - 102 000,00 грн.

Але днями трапився досить цікавий випадок. На сесію обласної ради у п’ятницю, 19 березня, планували винести питання про дерибан землі обласного онкодиспансеру. А в середу, 17 березня, у газеті «33 канал» з’явився матеріал від «Ірини Гук», підписаний прес-службою Вінницької обласної ради. Серед іншого, у матеріалі містилась інформація про те, що за відмову від голосування депутатам пропонують по 5 тисяч доларів.


Згодом, 18 березня, з’явилось повідомлення ВОР про те, що «Висвітленням діяльності обласної Ради займається управління у справах медіа та комунікацій. Жодних звернень до управління щодо коментарів про діяльність чи позицію обласної Ради щодо того чи іншого питання від вказаного видання не надходило». І – що стосується безпосередньо теми висвітлення: «Наразі, доки тривають тендерні процедури, із жодним друкованим ЗМІ договорів про висвітлення діяльності Вінницької обласної Ради не укладено».

От так буває, коли органи місцевої влади не домовляються зі ЗМІ. Тоді й приходять люди, які пропонують за гроші розмістити матеріал ніби від «прес-служби облради». Принаймні, так стверджували у редакції. А поліція тим часом відкрила за фактом повідомлення про пропозицію неправомірної вигоди кримінальне провадження.

Вінницька міськрада, ВМР

А тут найцікавіше. У відповіді на запит ВМР надіслала понад 40 документів – договорів та актів. У своїй відповіді посадовці вказали, що для висвітлення діяльності у 2021 році договір укладався лише з ТОВ «Редакція газети «Вінницька газета» (колишня комунальна газета міськради). Кожен з департаментів уклав окремий договір, разом вийшло 814895 грн.
Проте якщо зазирнути у бюджет міста, помітимо, що на аналогічні виплати департаментів заплановано 998808 грн.

Додатково у бюджеті прописано «висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування в державних та приватних засобах масової інформації» на суму 398 тисяч гривень.
Але цікаво інше. Виявляється, на період 2021-2025 рр. ще влітку 2020 року ВМР ухвалила цілу «Програму висвітлення діяльності міської ради та її виконавчих органів, фінансової підтримки (дотації) комунальним підприємствам засобів масової інформації». Так ось, власне тільки на 2021 рік у бюджеті в рамках цієї програми висвітлення запланована «Фінансова підтримка засобів масової інформації» в сумі 29,3 мільйонів гривень, з яких 22,65 млн грн йде на «фінансову підтримка МКП Інформаційно-телевізійне агентство "ВІТА"», а 6,66 млн грн – на КП "Радіокомпанія "Місто над Бугом".

У «Програмі» прописано, що вона «забезпечує розвиток комунальних підприємств засобів масової інформації: Міського комунального підприємства інформаційно-телевізійного агентства «ВІТА» (далі МКП-ІТА «ВІТА»), Комунального підприємства «Радіокомпанія «Місто над Бугом» (далі КП «Радіокомпанія «Місто над Бугом») та офіційного вебпорталу Вінницької міської ради у мережі Інтернет». І її метою, тим, заради чого витрачається понад 30 мільйонів гривень вінничан є:
- забезпечення відкритості і прозорості у діяльності Вінницької міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб місцевого самоврядування шляхом залучення засобів масової інформації до висвітлення їхньої діяльності;
- підвищення конкурентоздатності та ефективності роботи комунальних підприємств засобів масової інформації (МКП-ІТА «ВІТА», КП «Радіокомпанія «Місто над Бугом»);
- забезпечення ефективної співпраці із засобами масової інформації різної форми власності для висвітлення діяльності міської ради та її виконавчих органів;
- створення умов для впровадження сучасних інформаційних технологій та розвитку офіційного вебпорталу Вінницької міської ради у мережі Інтернет.
Власне, не зайвим буде процитувати і Завдання, які ставить перед собою багатомільйонна надто потрібна місту «програма»:
- інформування мешканців Вінницької міської ОТГ про діяльність Вінницької міської ради, виконавчого комітету, міського голови, виконавчих органів та депутатів міської ради;
- забезпечення подання інформації на засадах оперативності, систематичності, повноти, всебічності та об’єктивності;
- забезпечення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо прав та обов’язків мешканців міста з питань місцевого значення;
- забезпечення місцевих та національних засобів масової інформації оперативною інформацією про діяльність Вінницької міської ради та її виконавчих органів;
- розширення аудиторії та підняття рейтингу комунальних підприємств засобів масової інформації (МКП-ІТА «ВІТА», КП «Радіокомпанія «Місто над Бугом»);
- супровід та розвиток офіційного вебпорталу Вінницької міської ради.

До речі, про конкурентоздатність. Наприкінці лютого цього року прозвітували за торішню підтримку комунальних радіо та телебачення. Цікаво, що «контроль за даного рішення» поклали на постійну комісію міської ради з питань законності, депутатської діяльності і етики, якою керує депутатка Світлана Василюк, яка водночас є і головою вже згаданого Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації.

«Найвагоміша частина бюджетних коштів, направлених на виконання заходів Програми, належать фінансовій підтримці (дотації на покриття збитків) комунальним підприємствам засобів масової інформації, замовником яких є Вінницька міська рада. У 2020 році комунальним підприємствам засобів масової інформації (МКП-ІТА «ВІТА», КП Радіокомпанія «Місто над Бугом») направлено фінансову підтримку із загального фонду Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на покриття збитків в сумі 24286,278 тис. грн. та 2868,920 тис. грн – із спеціального фонду на придбання обладнання,» - йдеться у звіті. Тобто, хоч першим пунктом у Програмі і зазначено висвітлення, та основні кошти йдуть на покриття збитків комунальних ЗМІ.

При витратах у понад 20 мільйонів заробив телеканал Віта ледь не в двадцять разів менше: «За 2020 рік МКП-ІТА «ВІТА» отримало чистий дохід від реалізації послуг 1291,4 тис. грн, з яких 846,5 тис. грн надійшло від надання послуг з виготовлення та трансляції інформаційних та рекламних матеріалів організаціям та підприємствам, 442,9 тис. грн – від виготовлення та трансляції матеріалів передвиборчої агітації та політичної реклами. Інші доходи підприємства за 2020 рік становлять 991,9 тис. грн».

Цікавий є інший нюанс. У звіті зазначається: «Після оголошення в Україні пандемії коронавірусу, в ефірі телеканалу впродовж кількох місяців тривала масштабна інформаційна кампанія щодо боротьби з COVID-19. Виготовлені розгорнуті сюжети в новинах, спецрепортажі, інфографіки. Було розроблено і протрансльовано 15 випусків спецпроекту «СтопВірус». Власне, фонд «СтопВірус» був заснований екс-мером Вінниці Володимиром Гройсманом та діючим Сергієм Моргуновим. І саме про цей фонд, особливо напередодні місцевих виборів чимало розповідав телеканал. Формально, соціальна штука, фактично – реклама керманичів.

Маючи ледь не вчетверо менший бюджет, комунальне радіо принесло доходу лише дещо менше за телеканал: «Станом на 31 грудня 2020 року власні надходження КП Радіокомпанія «Місто над Бугом» склали 770,9 тис. грн, в тому числі від надання послуг населенню та рекламних послуг – 564 тис. грн. Загальні витрати за 2020 рік склали 6614,623 тис. грн. На покриття збитків підприємства з бюджету Вінницької міської об’єднаної територіальної громади направлено 5860,623 тис.грн».

Але якщо можна подумати, що на підтримці комунальних радіо та телебачення закінчились кошти на висвітлення, то ні: «Окремим напрямком інформування населення про діяльність органів місцевого самоврядування було розміщення інформаційних матеріалів на різних ресурсах та публікація розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету та міської ради та їхніх проектів, які, відповідно до вимог законодавства, підлягають оприлюдненню. На ці потреби у 2020 році з бюджету Вінницької міської об’єднаної територіальної громади направлено 1229,145 тис.грн. Загальна площа оприлюднених матеріалів становить 169,309 тис.см2. Розміщення на інформаційних Інтернет-ресурсах 394 інформацій».

Тож, якось зовсім не складаються пазли. Виходить, що цифра у 814895 гривень – і навіть у 998808 грн – це лише верхівка багатомільйонного айсберга.

Антон Булгаков, регіональний представник Інституту масової інформації у Вінницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки FreedomHouse

Liked the article?
Help us be even more cool!