ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад половину херсонських новин незбалансовані

Тільки 44% новин у херсонських медіа збалансовані, тобто такі, де забезпечено всебічність та безсторонність висвітлення події.

Такі результати моніторингу Інституту масової інформації, що проводився в жовтні.

Загалом проаналізовано 250 повідомлень сайтів ХерсонОнлайнХерсонці, Український південьХерсонщина за день та Любимый Херсон: по 50 новин з кожного сайту, починаючи з 4 жовтня.

Методологія дослідження містила аналіз новин щодо дотримання балансу думок і точок зору, стандарту достовірності та стандарту відокремлення фактів від оціночних суджень.

З балансом – біда

Судячи з даних моніторингу, баланс не найсильніша сторона херсонських медіа. Найменше збалансованих матеріалів, 30%, ми виявили на сайті "Херсонщина за день". Це насамперед пов'язане з наявністю в матеріалах цього сайту великої кількості політичної та комерційної джинси.

Але і на інших сайтах рівень представленості сторін був низьким:

  • "Херсон онлайн" – 36%;
  • "Херсонці" – 42%;
  • "Український південь" – 42%.

Найбільше збалансованих і фактажних новин, у яких допускається відсутність коментарів двох сторін, ми зафіксували на сторінках сайту "Любимый Херсон" – 72%.

Показовим став випадок з новинами про відімкнення від газу обласної лікарні. Усі зафіксовані нами матеріали, присвячені цій темі, містили лише думку голови Херсонської обласної ради Олександра Самойленка і не містили позиції представника компанії, яка постачала газ до закладу.

Нагадаємо, що в інтернет-ЗМІ припустимо подавати протилежний погляд не в цій самій новині, а в наступних. Причому такі новини мають містити відповідний бекграунд і гіперпосилання на першу новину. Але таких випадків ми не фіксували.

Також слід зазначити, що всі матеріали з ознаками замовності незбалансовані, навіть якщо в них не йдеться про конфлікт. Велику кількість політичної джинси ми пов'язуємо з проміжними виборами, які відбудуться в 184-му округу 31 жовтня 2021 року.

Розміщували політичну джинсу всі досліджувані сайти. Основними замовниками таких матеріалів були чинний голова Херсонської ОДА Сергій Козир та заступник голови Херсонської облради Геннадій Лагута, які змагаються за мандат на цьому округу.

Легендарний кіоск та радість від маршрутки: що не так з відокремленням фактів від коментарів?

Усі коментарі й думки самого журналіста, експертів, учасників події мають бути чітко відокремленні від фактів. Але новин з дотриманням цього стандарту ми зафіксували тільки 69%, що, безумовно, вказує на низьку якість проаналізованих матеріалів.
Наприклад, матеріал про маршрутку, що передрукував сайт "Херсон онлайн", містить у собі оцінку самого журналіста, яка ґрунтується лише на його особистому сприйнятті події, про те, що його "ця ситуація радує".
Журналіст-інформаційник повинен виступати як спостерігач, не висловлювати власних думок чи оціночних суджень про подію і не робити власних емоцій частиною матеріалу поготів. Обов'язково потрібно називати конкретного автора кожної висловленої думки.

У новині ж про маршрутку же ми бачимо "користувачів", які "позитивно оцінили нововведення". Хоча у відео, що додано до новини, немає жодного слова чи натяку на чиюсь радість.

Також у новинах неприпустимі оціночні судження, підміна фактів емоціями, яскраво забарвлені епітети й порівняння. Наприклад, краще не вживати таких слів, як "скандальний", "проблемний", "безпрецедентний" тощо, усі подібні визначення вже містять оцінювання події, яке журналіст не має висловлювати.

Наприклад, використання сайтом "Херсон онлайн" в одному матеріалі цілого набору епітетів "легендарний", "відомий", "опальний". І все це про один торговельний кіоск. Як бачимо, у цьому матеріалі автор ще й додав оціночних суджень і своїх власних надій.

З достовірністю трохи краще


А ось ситуація з достовірністю в херсонських медіа є набагато кращою за інші стандарти. Ми зафіксували загалом 88% новин з посиланням на достовірне та перевірене джерело. Причому найменший показник був у сайту "Херсонщина за день" (82%), а найбільший – в "Українського півдня" та "Любимого Херсона" (по 92%). На сайті "Херсонці" цей показник становив 86%, а в "Херсон онлайн" – 88%.

Водночас траплялися дивні "новини". Так, сайт "Херсонщина за день" у матеріалі "Чиновниця Херсонської міської ради не виплатила кредит банку" подав замість фактів та коментарів пост ексдепутата, який той опублікував у закритій групі.

Жодного натяку на те, що журналісти спробували дізнатися, чи є хоч якесь підтвердження цієї інформації, тут немає. Загалом у цій "новині" автори порушили всі три досліджуваних стандарти.

Разом з тим такий високий показник дотримання стандарту достовірності пояснюється просто: у більшості матеріалів журналісти цитували інформацію з офіційних повідомлень пресслужб та сайтів або давалася пряма мова експерта чи спікера.

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews

Liked the article?
Help us be even more cool!