ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Безактивна Кіровоградщина. Підсумки медійного року

Кіровоградщина вже досить давно не фігурує у скандалах, пов’язаних із порушенням прав журналістів. Фактично весь поточний рік для медійників регіону пройшов спокійно та без суттєвих потрясінь. Тож чи не головною проблемою 2021 року для області став конфлікт між виданням “Народне слово” та Кіровоградською обласною радою, яка через підконтрольне КП намагається виселити газету з насидженого місця. 

Власне старт конфлікту припадає на квітень поточного року, коли до редакції “Народного слова” від Комунального підприємства Кіровоградської облради “Регіональний центр розвитку послуг” надійшла позовна заява. Такий же позов було направлено й до господарського суду. КП-шка вимагала звільнити приміщення по вулиці Чорновола, 46, яке перебуває у медійників на правах оренди та буцімто використовується з порушенням договірних зобов’язань. Більше того, колегам інкримінували наявність заборгованості по орендній платі за користування приміщенням, яке було отримане “Народним словом” після роздержавлення видання. Ціна питання - 14,4 тисяч гривень.

Головна редакторка газети Оксана Гуцалюк наявність боргів заперечувала, вказуючи на те, що свого часу редакцією було засновано одразу дві фірми. І хоча договір було підписано з однією, час від часу рахунки оплачувала інша. Однак до цього питань з боку орендодавців ніколи не виникало. Більше того, журналістка впевнена: справжня причина конфлікту - бажання обласної влади повернути контроль над чималеньким приміщенням у самісінькому центрі Кропивницького. Наразі Товариство з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Народне слово" займає 713,2 квадратних метрів за адресою вулиця В’ячеслава Чорновола, 46/60.

В коментарі представникові ІМІ начальник відділу юридичного забезпечення Кіровоградської облради Олександр Кулітка подібні припущення назвав хибним, вказавши на те, що обласна рада у даному процесі є лише третьою стороною “Суть позову, наскільки мені відомо, зводиться до того, що відповідно до підписаного договору оренди редакція газети, а точніше її офіційна юридична особа, не мала права передавати приміщення в суборенду. Однак комісією було встановлено, що наразі там на оплатній основі знімають приміщенні різні організації. Деякі з них навіть офіційно зареєструвались за даною адресою. Це є порушенням договору оренди і відповідно підставою для його розірвання”, - наголосив посадовець.

Як би там не було, сторони пішли до суду і у липні рішенням Господарського суду Кіровоградської області у задоволенні позову КП "Регіональний центр розвитку послуг" відмовлено повністю. Крім того, з комунальників стягнули 10 тисяч гривень компенсації за судові витрати та професійну правничу допомогу. 

Ще одна спроба представників облради відбулась вже в Центральному апеляційному господарському суді. Але знову безуспішно. На початку грудня про це пані Гуцалюк повідомила місцевому “Суспільному”. Рішення по даному питанню, однак, в реєстрі судових рішень наразі відсутнє. 

Що ж до інших цьогорічних проблем регіональної журналісти - їх і справді небагато. Через пандемічні обмеження журналісти можуть  потрапити далеко не на всі засідання чи наради. Однак особливо на це не скаржаться, оскільки більшість організацій забезпечили онлайн-трансляцію та загалом досить лояльно ставляться до необхідності окремих медійників отримати “живий” коментар після офіційної наради. 

Без вирішення поки залишається ситуація навколо фейкових журналістів. Представників так званого видання “Народний контроль”, які мають давні конфлікти стосунки з Нацполіцією. Заявлений однойменною організацією напрямок робити - контроль за дотриманням патрульними полісменами чинного законодавства та захист прав водіїв - нерідко супроводжується відвертим хамством, ненормативною лексикою в бік правоохоронців та іншими діями, які, по своїй суті, дискредитують журналістів. І хоча представники Нацполіції та прокуратури вже давно не ідентифікують подібних “активістів” як медійників, однак заяви про порушення їхніх прав як журналістів час від часу все ж потрапляють до судового реєстру. А це, в свою чергу, створює спотворене уявлення про стан свободи слова як в регіоні, так і в Україні загалом. 

Окремо варто загадати й про роботу над виявленням на сторінках топових видань регіону фейків та маніпуляцій, яку проводило ІМІ, в тому числі, й на території Кіровоградщини. І хоча безпроблемною ситуацію важко назвати, однак у порівнянні з іншими регіонами у нас ситуація вельми непогана. 

Насамкінець зауважу: проблем в роботі журналістів регіону насправді вистачає, однак, на жаль, мусимо констатувати вельми низьку активність зі сторони медійників в частині захисту своїх прав. А без цього покращення загальноукраїнської ситуації годі чекати.

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації у Кіровоградській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов'язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews

Liked the article?
Help us be even more cool!