ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

90% фотографій в онлайн-новинах Донеччини запозичені

Відсоток новин Донецької області, які проілюстровано власними редакційними фотографіями не дотягує і до 10%. Відповідно, 90% фото є запозиченими.

Водночас три чверті новин узагалі не мають світлин або мають лише умовні ілюстрації до повідомлень.  

Моніторинг фотографій, що ілюструють новини, проводили з 10 до 14 жовтня включно на сайтах 0629.com.ua, karachun.com.ua, novosti.dn.ua, vchasnoua.com, v-variant.com.ua. До уваги потрапили такі показники, як загальна кількість новин та фото, наявність підпису та джерела походження знімків, також фото перевіряли на стандарт публікації контенту, що шокує, та виявлялися фотографії, які не відповідають змісту новини. За період моніторингу проаналізовано 720 новин і 998 світлин з них. Зовсім не було власних фото у сайту міста Слов’янська – karachun.com.ua. Загальний відсоток власних фотографій на сайтах Донецької області та Маріуполя становив усього 10%.

Найбільше власних фотографій було в новинах сайту v-variant.com.ua – 16% усіх фото на сайті. Так, у регіональній редакції є можливість робити й великі фоторепортажі на деокупованих територіях, власне про це і йдеться за лінком. Але такі репортажі серед ЗМІ Донеччини – рідкість. Це важко, і в більшості редакцій майже немає можливості потрапити в такі складні локації. 

Майже стільки ж власних фото, а саме 15%, було і на сайті Маріуполя 0629.com.ua. Медійники окупованих територій не мають можливості робити власні фотографії. Зокрема, "ЗМІ-переселенці" з тимчасово окупованого Маріуполя можуть лише сподіватися на можливість робити власні фоторепортажі з рідного міста. Тому власними фото тут можна вважати ілюстровані матеріали, коли журналісти користуються фотографіями з власного архіву або скриншотами, як-от сайт 0629, коли викриває чергових колаборантів

За стандартами розміщення фото в онлайн-ЗМІ, у кожного фото має бути зазначене джерело походження. Також воно має бути підписане. Це не обов’язково, але заради балансу повноти варто робити короткий пояснювальний підпис: що відбувається на знімку, кого або що бачить читач.

Так, у новинах онлайн-медіа Донецької області підписано трохи більше за чверть зображень – 26% загальної кількості фотографій. Серед джерел інформації найчастіше журналісти користуються та маркують інформацію від СБУ, поліції, ГРУ. Зовсім без підписів фотографій обходиться сайт karachun.com.ua. Інші чотири сайти, що потрапили під моніторинг, у тому чи іншому вигляді мають підписаний візуальний контент.  Найбільше підписаних фото на сайті v-variant.com.ua (49%), чверть, або 25%, підписаних фото зафіксовано  в новинах інформагенції vchasnoua.com, у сайту 0629.com.ua 14% новин мають підписи під фото, і 11% підписаних новин на сайті novosti.dn.ua

Наприклад, як у новині 0629.com.ua Черги на фільтрацію до Центрального відділу поліції у Маріуполі. Фото Петро Андрющенко / Telegram про катівню в Маріуполі, яку облаштували окупанти, та про так звані фільтраційні заходи щодо маріупольців, під фото є підпис, де описано, що відбувається на фото, вказано авторство та джерело походження фотографії.

Водночас непідписаних фото в новинах усіх аналізованих медіа було 71% загальної кількості  фотографій, зафіксованих у період моніторингу.

Одна з вимог до фотографій, які розміщують на сторінках новинних сайтів, – фото має стосуватися новини та відповідати її тематиці. Таких фотографій в онлайн-стрічках медіа Донецької області, щоб порушували цю вимогу, за період моніторингу не було: всі фото відповідали текстам. 

Тим часом, і особливо з огляду на трагічні події військового періоду, весь шоковий контент у медіа має бути маркований позначкою "18+". Водночас читача має бути попереджено заздалегідь, щоб ще з прев’ю новини і її заголовка було зрозуміло, що всередині є чутливий контент, а саме зображення, яке шокує, має бути як мінімум заблюрене. Випадок, коли цього не було зроблено, трапився на сайті v-variant.com.ua

Новина під заголовком ​​В прокуратурі поінформували про подробиці обстрілу російськими загарбниками ринку в Авдіївці (фото) стосується чергових обстрілів російськими військами та їхніх  жертв, і, хоча фотографії із закривавленими тілами мирних мешканців частково розмиті, сайт не попередив про те, що відкривати таку новину треба обережно. Власне, і ефекту так званого на фото не досить, на фото можна бачити кров, поранення, добре видно тіла загиблих. До речі, ту саму подію на сайті 0629.com.ua марковано Росіяни обстріляли Авдіївку: 7 загиблих і 8 поранених, – ФОТО 18+

До слова, про правила та особливості розміщення подібного контенту можна прочитати на сайті ІМІ в рекомендаційних статтях Що робити, якщо на фото показано насильство та смертьПро використання фото загиблих у журналістських матеріалах.

Майже 75% усіх проаналізованих новин узагалі не мають зображень або позначені лише ілюстраціями, але можна зазначити, що це здебільшого через редакційні принципи роботи сайтів. Наприклад, сайт novosti.dn.ua ніколи не користувався просто ілюстраціями, картинкою заради картинки й використовував фотографії лише для доповнення текстової інформаційної складової. Так, 100% новин на сайті v-variant.com.ua мають ілюстрації, однак вони відповідають інформаційній складовій і мають на меті доповнювати саму новину, такі фото безпосередньо прив’язані до теми новини. Користуються ілюструванням новин і сайті karachun.com.ua: тут у категорії без фото або інші ілюстрації – 100% ілюстрацій. 

Юлія Гаркуша, регіональна представниця Інституту масової інформації в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!