ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

10 заяв та 4 кримінальні провадження – статистика розгляду звернень журналістів за 10 місяців 2021 року на Хмельниччині

19.12.2021, 09:33
Альона Береза

Для отримання інформації щодо розгляду звернень журналістів до правоохоронних органів на Хмельниччині за 10 місяців 2021 року регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області надіслала запити до ГУНП в Хмельницькій області та до Хмельницької обласної прокуратури. Обидва правоохоронні органи надали свої відповіді.

Поліція Хмельницької області за 10 місяців 2021 року розглянула 10 заяв від журналістів та відкрила чотири кримінальні провадження за результатами розгляду заяв. Лише одне кримінальне провадження наразі розслідується. Провадження відкрито не лише за "журналістськими", а й за іншими статтями, однак фіксуються правоохоронцями як такі, де потерпілими є представники медіа на Хмельниччині.

Одне кримінальне провадження відкрито за частиною 1 статті 345-1 Кримінального кодексу України за фактом умисного заподіяння легких тілесних ушкоджень журналісту під час суперечки наприкінці березня 2021 року. Провадження було закрите наприкінці квітня цього року. Ще одне кримінальне провадження відрито за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України за фактом недопущення знімальної групи журналістів на засідання сесії Ярмолинецької селищної ради в березні 2021-го. Закриття провадження оскаржувалося до суду, однак у липні 2021 року воно було знову закрите на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 Кримінального кодексу України, як і попереднє кримінальне провадження.

Цьогоріч (10 місяців 2021 року) за "нежурналістськими" статтями були відкриті два кримінальні провадження. Одне з них наразі закрито, одне розслідується.

За частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України ("Умисне легке тілесне ушкодження") було відкрите кримінальне провадження за фактом спричинення тілесних ушкоджень у вигляді забою суглобу на початку серпня 2021 року. Провадження закрито на початку вересня 2021 року на підставі тієї ж частини статті 284 ККУ.

На початку листопада 2021 року відкрито кримінальне провадження за фактом обливання журналістки невідомою речовиною. Кримінальне провадження було відкрите за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України ("Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом"). Наразі кримінальне провадження перебуває на розгляді в правоохоронців.

Заяви до поліції надходили щодо недопуску журналістки на засідання постійної комісії Хмельницької міської ради, щодо недопуску журналістів до засідань у Хмельницькому апеляційному суді наприкінці квітня 2021 року та вчинення тиску з боку працівника поліції під цим судом (в один день три заяви), а саме: недопуск журналістів і захисників судовою охороною та головуючим суду, недопуск на засідання через відсутність маски, вчинення психологічного тиску працівником поліції під приміщенням цього суду.

Також заяви стосувалися факту побиття на дитячому майданчику журналіста, недопуску журналіста для участі на засіданні конкурсу щодо визначення директора департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністраціїЗі свіжішого: у вересні 2021 року до правоохоронців зверталася журналістка щодо перешкоджання її діяльності на полігоні твердих побутових відходів, а в жовтні 2021 року надійшло всього дві заяви від журналістів. Перша – щодо виклику ще одного екіпажу поліції в поштове відділення, де відбувалася конфліктна ситуація у зв’язку з перебуванням там 10 невідомих осіб без масок, які водночас конфліктували та кричали. Жінка, яка назвалася журналісткою, була серед тих, хто конфліктував. Друга заява – щодо виникнення конфлікту між невідомими особами та журналістом, які, за словами останнього, перешкоджали його професійній діяльності.

Водночас Хмельницька обласна прокуратура у відповіді зазначила, що вона не веде обліку звернень, скарг, заяв від журналістів щодо випадків перешкоджання професійній журналістській діяльності.

Також прокуратура зазначила, що за 10 місяців 2021 року Національна поліція області зареєструвала два кримінальні провадження про вчинення кримінальних правопорушень стосовно журналістів, пов’язаних з веденням ними професійної діяльності. Йдеться про досудове розслідування в кримінальних провадженнях за частиною 2 статті 345-1 КК ("Погроза або насильство щодо журналіста") та за частиною 1 статті 171 ККУ ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів"). А ще зазначила, що за результатами досудового розслідування ці кримінальні провадження закрито за відсутністю складів кримінальних правопорушень.

Водночас в області за 10 місяців 2021 року кримінальні провадження за ознаками кримінальних порушень, передбачених статтями 347-1, 348-1 та 349-1 Кримінального кодексу України, не розпочиналися та не розслідувались.

Відповідь обласної прокуратури дещо здивувала, адже саме її працівники регулярно зустрічаються з регіональною представницею ІМІ в Хмельницькій області стосовно перешкоджання професійній діяльності журналістів. Зустрічі також відбуваються з представниками поліції області, яка надала вичерпну інформацію, однак у ній чомусь не згадано два звернення журналістів із м. Кам’янець-Подільського в січні 2021 року.

Сподіваємося, що надалі поліція та прокуратура відстежуватимуть усі справи щодо злочинів проти журналістів, а поліція активніше кваліфікуватиме ці злочини саме як "журналістські статті".

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!