ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заява медійників та ГО про неприпустимість тиску на журналістку Любов Величко

30.07.2020, 11:12
Фото - fgorenie.org
Фото - fgorenie.org

Ми, громадські організації та медіа, а також учасники “Медіаруху”, стурбовані повідомленнями про тиск, погрози вбивством та онлайн-цькування журналістки Любові Величко. 

13 липня було опубліковане розслідування Величко “Тєлєга” для “Слуги”. Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради”. Журналістка проаналізувала 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах “Темный рыцарь”, “Макс Бужанский”, Dubinsky.pro, “Легитимный” та “Резидент” і дійшла висновку, що два останніх можуть адмініструвати з території Росії.

Після цієї публікації про ряд телеграм-каналів та їхній потенційний вплив на ключових посадових осіб в органах державної влади, журналістка почала отримувати погрози у соціальних мережах, в тому числі погрози вбивством та цькування з боку певних політичних груп. 

29 липня журналістка Любов Величко подала до Броварського відділку поліції заяву про погрози вбивством та перешкоджання професійній діяльності.

Ми вимагаємо швидкого та ефективного розслідування цих погроз і тиску на журналістку з боку правоохоронних органів.

Категорично засуджуємо переслідування та цькування журналістів та журналісток через їхню професійну діяльність в Україні. На жаль, такі випадки непоодинокі, а безрезультатність розслідування попередніх справ лише поглиблює відчуття безкарності та небезпеки. Таке середовище провокує замовчувати певні теми, що є неприпустимим у відкритому демократичному суспільстві, на яке заслуговують громадяни України. 

Журналістські матеріали та розслідування на теми про порушення прав людини, військові дії на Сході України, окупацію Криму, про корупцію або підозрілий вплив на політиків та чиновників становлять особливий суспільний інтерес. Висвітлення цих тем у жодному разі не може слугувати підставою для переслідування, тиску чи погроз вбивством. 

У справі Любові Величко правоохоронні органи мають черговий шанс показати спроможність ефективно та своєчасно розслідувати злочини, скоєні проти журналістів в Україні. До погроз вбивством варто ставитися дуже серйозно, тож очікуємо на результати.

Центр прав людини ZMINA

Платформа прав людини

МЕДІАРУХ

Інститут Масової Інформації

ІРРП

Детектор Медіа

Фундація Суспільність

Інститут Демократії ім.Пилипа Орлика

Громадське Радіо

Донецький інститут інформації

По той бік новин

Як повідомляв ІМІ, 29 липня журналістка Любов Величко подала до Броварського відділку поліції дві заяви щодо погроз їй вбивством та перешкоджання журналістській діяльності після виходу її розслідування про російські телеграм-канали “Тєлєга" для Слуги. Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради”.

Раніше журналістка Любов Величко повідомила про погрози, які почала отримувати після розслідування про російські телеграм-канали “Тєлєга" для Слуги. Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради”.

Liked the article?
Help us be even more cool!